Panel épületek felújításának tapasztalatai

     Magyarországon mintegy kétmillió ember él iparosított módon készült épületben, vagyis minden ötödik embernek ilyen az otthona. Ezeket az épületeket máról-holnapra lecserélni még akkor sem lehetne, ha a szükséges anyagi fedezet meg is lenne rá. Jobb életkörülményeket egyedül a felújítástól várhatunk.

 

panel épületek felújítása 1

 

     Az iparosított épületek – és ezen belül a legnagyobb rész, a panelek – szerkezeti konstrukciója időtálló, minden ellenkező híresztelés ellenére jól működik a mai napig. Nem mondható viszont ez el a gépészetről, és energiatakarékosság szempontjából is megérettek a házak a felújításra.

Az első panelprogram: 1996…

     Az első panelhitelprogram 1996-ban indult, de nem volt eredményes. Ebben az évben viszont született egy iránymutató projekt Szegeden. A Phare program keretében többek között egy 1970-ben épült, négy emeletes, téglablokkos épület felújítását kezdték meg. A felújítás műszaki tartalma a következő volt:

     – Ablakcsere, U=1,3 W/m²K hőátbocsátási értékű üvegezésű szerkezetre,
     – 4 cm vastag homlokzati hőszigetelés,
     – A lépcsőházi üvegfal átalakítása kettős üvegezésre,
     – Az egycsöves fűtési rendszer átalakítása kétcsövesre, lakásonkénti hőfogyasztás-mérő beépítésével.
     – Mivel az előző évben javították ki a lapostető vízszigetelését, a tetőhöz nem nyúltak.

 

panel épületek felújítása 2

 

     Összehasonlítva más, hasonló adottságú épületekkel is jó eredményeket mutatott a fűtési energiafogyasztás:

 

panel épületek felújítása 3

 

A Solanova projekt: dunaújvárosi panelfelújítás

Solanova panel projekt     A másik jelentős felújítás a dunaújvárosi Solanova projekt volt, melyet 2005 októberében adtak át. Itt egy két lépcsőházas, 7 emeletes, 42 lakásos épület hőszigetelésére állt össze egy nemzetközi konzorcium. A cél az volt, hogy passzívház technológia segítségével jelentős mértékű energia-megtakarítást érjenek el, miközben a lakók téli-nyári hőkomfortja is javul.

     A célt 16 cm vastag Austrotherm AT-H80 homlokzati hőszigeteléssel és 30 cm vastag AT-N100 lapostető-szigeteléssel sikerült elérni (természetesen a belső gépészeti felújítás mellett).

     Az eredmények magukért beszélnek. A fűtési energiaigényt sikerült 85 százalékkal csökkenteni. A szomszédos panelházak lakói továbbra is nagyságrenddel többet fizetnek a távfűtésért – egy 60 négyzetméteres lakás havi fűtésdíja 18-20 ezer forint. A Solanova-házban ugyanez havonta átlagosan négyezer forint kiadást jelent, a melegvíz-költséggel együtt összesen hétezer forint.

Nem vész el a befektetett összeg…

     A fenti két példa jól mutatja, hogy mennyi energiát pazarolunk el, mennyi pénzt dobunk ki az ablakon fölöslegesen – ráadásul ez a többletkiadás nem jár több komforttal. Egy felújított épületben kevesebb pénzből is sokkal kellemesebb a lakóklíma, mint a szigeteletlen lakásban. A példák is igazolják, hogy körültekintő, átfogó felújítással jelentősen csökkenthetők a költségek; nem törvényszerű tehát, hogy egy panelépület energiapazarlóan működjön.

     A tapasztalatok szerint a felújított épületekben a tulajdonosok nem szívesen válnak meg lakásuktól. Ha mégis eladják, akkor sem vész el a befektetett összeg. A „színes” épületekben levő lakások mindig piacképesebbek, hamarabb találni vevőt rájuk, és magasabb áron is kelnek el, mint a „szürkék”.

 

forrás: baudocu.hu

 

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
78 vélemény alapján
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nikolett Balsai
Nikolett Balsai
2024.04.06.
Tapasztalataink alapján szakembereknél nagyon ritka, hogy gyorsan, jó minőségben, és jó áron dolgoznak. Péternél ezek egyszerre teljesülnek és mi már ezzel is maximálisan elégedettek lettünk volna. Emellett munkájára és környezetére nagyon igényes, az első kapcsolatfelvételtől kezdve gyorsan, érthetően válaszolt minden felmerülő kérdésünkre, a munka végén pedig egy összefoglaló videót kaptunk, ami alapján látjuk, mi hol fut. Csak ajánlani tudjuk, köszönjük szépen!
Kabán Eszter Anna
Kabán Eszter Anna
2024.03.27.
Pontos munkavégzés, tökéletes tájékoztatás, nagy fokú szakértelem. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
péter Popovics
péter Popovics
2024.03.24.
Nagyon Szakszerű és segítőkész csapat. Remek szolgáltatást nyújtanak.
Beata Varga
Beata Varga
2024.02.18.
Korrekt, megbízható munka. Minden az ajánlat szerint történt. A felmerülő kérdésekre kielégítő válaszokat, megoldásokat kaptunk. A munkaterületet takarítva adták át, miközben odafigyeltek a lépcsőház folyamatos tisztán tartására is. Nagyszerű szakemberek, pontos munka. Köszönjük!
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.