Panel épületek felújításának tapasztalatai

     Magyarországon mintegy kétmillió ember él iparosított módon készült épületben, vagyis minden ötödik embernek ilyen az otthona. Ezeket az épületeket máról-holnapra lecserélni még akkor sem lehetne, ha a szükséges anyagi fedezet meg is lenne rá. Jobb életkörülményeket egyedül a felújítástól várhatunk.

 

panel épületek felújítása 1

 

     Az iparosított épületek – és ezen belül a legnagyobb rész, a panelek – szerkezeti konstrukciója időtálló, minden ellenkező híresztelés ellenére jól működik a mai napig. Nem mondható viszont ez el a gépészetről, és energiatakarékosság szempontjából is megérettek a házak a felújításra.

Az első panelprogram: 1996…

     Az első panelhitelprogram 1996-ban indult, de nem volt eredményes. Ebben az évben viszont született egy iránymutató projekt Szegeden. A Phare program keretében többek között egy 1970-ben épült, négy emeletes, téglablokkos épület felújítását kezdték meg. A felújítás műszaki tartalma a következő volt:

     – Ablakcsere, U=1,3 W/m²K hőátbocsátási értékű üvegezésű szerkezetre,
     – 4 cm vastag homlokzati hőszigetelés,
     – A lépcsőházi üvegfal átalakítása kettős üvegezésre,
     – Az egycsöves fűtési rendszer átalakítása kétcsövesre, lakásonkénti hőfogyasztás-mérő beépítésével.
     – Mivel az előző évben javították ki a lapostető vízszigetelését, a tetőhöz nem nyúltak.

 

panel épületek felújítása 2

 

     Összehasonlítva más, hasonló adottságú épületekkel is jó eredményeket mutatott a fűtési energiafogyasztás:

 

panel épületek felújítása 3

 

A Solanova projekt: dunaújvárosi panelfelújítás

Solanova panel projekt     A másik jelentős felújítás a dunaújvárosi Solanova projekt volt, melyet 2005 októberében adtak át. Itt egy két lépcsőházas, 7 emeletes, 42 lakásos épület hőszigetelésére állt össze egy nemzetközi konzorcium. A cél az volt, hogy passzívház technológia segítségével jelentős mértékű energia-megtakarítást érjenek el, miközben a lakók téli-nyári hőkomfortja is javul.

     A célt 16 cm vastag Austrotherm AT-H80 homlokzati hőszigeteléssel és 30 cm vastag AT-N100 lapostető-szigeteléssel sikerült elérni (természetesen a belső gépészeti felújítás mellett).

     Az eredmények magukért beszélnek. A fűtési energiaigényt sikerült 85 százalékkal csökkenteni. A szomszédos panelházak lakói továbbra is nagyságrenddel többet fizetnek a távfűtésért – egy 60 négyzetméteres lakás havi fűtésdíja 18-20 ezer forint. A Solanova-házban ugyanez havonta átlagosan négyezer forint kiadást jelent, a melegvíz-költséggel együtt összesen hétezer forint.

Nem vész el a befektetett összeg…

     A fenti két példa jól mutatja, hogy mennyi energiát pazarolunk el, mennyi pénzt dobunk ki az ablakon fölöslegesen – ráadásul ez a többletkiadás nem jár több komforttal. Egy felújított épületben kevesebb pénzből is sokkal kellemesebb a lakóklíma, mint a szigeteletlen lakásban. A példák is igazolják, hogy körültekintő, átfogó felújítással jelentősen csökkenthetők a költségek; nem törvényszerű tehát, hogy egy panelépület energiapazarlóan működjön.

     A tapasztalatok szerint a felújított épületekben a tulajdonosok nem szívesen válnak meg lakásuktól. Ha mégis eladják, akkor sem vész el a befektetett összeg. A „színes” épületekben levő lakások mindig piacképesebbek, hamarabb találni vevőt rájuk, és magasabb áron is kelnek el, mint a „szürkék”.

 

forrás: baudocu.hu

 

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.