Magyarán: mindig az fizet, aki egyébként is rendesen fizet…

     A szomszéd helyett is fizetnek a lakótársak Szegeden – A nem fizetők vízdíját, a szemétszállítás költségét a lakóközösségek viselik, még ha nem is veszik észre. Azokban a házakban, ahol panelfelújítás is volt, a hiteltörlesztés hiányzó része is a rendesen fizetőket terheli.

     A fogyasztó fizet, legalábbis többségünk így gondolja. Ez a hétköznapi szabály a társasházi közösségekben nem mindig egyértelmű, akadnak olyan lakók, akik a közös költségen túl a vízdíjjal, szemétdíjjal is adósak. Kevesen tudják, hogy a nem fizetők vize, szemétdíja nem az egyént, hanem a közös kasszát terheli.

mi folyik a panelekben?
A tartozást nem, de a lakóval történt szerződésbontás utáni „elfolyó” vizet kifizettetik…

     „A nem fizetőknél előzetes felszólítást követően felfüggesztjük, megszüntetjük a mellékvízmérőkre történő számlázást. A lakás fogyasztása a fővízmérőn maradó mennyiségben szerepel, és a társasház közösségének, a közös képviselőnek a dolga, hogy beszedje ezt a pénzt az érintettektől. A felhalmozott tartozást viszont soha nem terheljük át a társasházra” – tudtuk meg Szegedi Vízmű Zrt.-től. Hozzátették: „a kintlévőségük havonta változó”. A lakossági tartozások az összes elmaradás több mint felét teszi ki. A vízmű tájékoztatásából kiderül, ha „kikötik” a nem fizető társasházi lakót, a közösség fizeti a továbbiakban az ingatlanban elhasznált víz díját.
 

Szemét dolgok ezek, bizony…

     A társasházak egy rendelet miatt csak együttesen szerződhetnek szemétszállításra, a számlázás is közös. A hulladékszállítás díját normál esetben a lakók a közös költséggel együtt fizetik. – „A hátralékkal rendelkező társasházak esetében a késedelmes fizetést valamely lakó tartozása okozhatja. Ilyenkor a többi lakó közös költsége nyújthat időszakosan fedezetet a számlára” – közölte Koltayné Farkas Gabriella. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója kifejtette, mivel a számlákat a közös képviselőnek küldik, így a lakók a tartozásról jóval később értesülnek, többnyire akkor, amikor már a végrehajtás megtörténik. szemétszállítás a panel mellőlMegtudtuk: Szegeden nyolc társasház tartozása haladja meg az 500 ezer forintot. Az első tíz legnagyobb tartozó lakóközösség összesen több mint 7 millió forinttal adós. Egy társasház „elvi” okokból vitatja a hulladékszállítási díjfizetési kötelezettségét. Kiemelte, a tartozást az adóhatóság hajtja be, a közös képviselő feladata, hogy fellépjen a nem fizető lakóval szemben.
 

Mi a megoldás? Megint senki sem tudja, sajnos…

De mit tehet a közös képviselő? Leginkább semmit, ez derült ki a neve mellőzését kérő közös képviselővel történt beszélgetésünkből. – „Egy végrehajtás, fizetési meghagyás kérése 50-70 ezer forintba kerül, a társasháznak minden felmerülő költséget előre meg kell hiteleznie. Ezek után nem csoda, hogy tehetetlenek a közös képviselők. Attól, hogy a társasház kifizeti a végrehajtás költségeit, még nem biztos, hogy a pénzéhez jut” – panaszkodott a férfi, hozzátéve: felújított panellakásoknál még a felvett hiteleket is fizetni kell, azok helyett is, akik erről megfeledkeznek. – „Van olyan lakó, aki 8 éve „ingyen él”, és semmit sem tudunk tenni vele. Hiába a felszólítás, a behajtás, mind-mind eredménytelen. Ez ma már harccá fajult, amelyben a közös képviselők, a rendesen fizető lakók állnak vesztésre.
 

És ahol már egyénileg fűtenek…

     Egy-két szegedi társasházban a távhőszolgáltatóról leválva már önálló kazánnal fűtenek. A lakók így spórolhatnak, viszont a gázszámlát fizetni kell. Elmaradás esetén egy egész társasház maradhat meleg nélkül.

 

forrás: www.delmagyar.hu

 

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.