Magyarán: mindig az fizet, aki egyébként is rendesen fizet…

     A szomszéd helyett is fizetnek a lakótársak Szegeden – A nem fizetők vízdíját, a szemétszállítás költségét a lakóközösségek viselik, még ha nem is veszik észre. Azokban a házakban, ahol panelfelújítás is volt, a hiteltörlesztés hiányzó része is a rendesen fizetőket terheli.

     A fogyasztó fizet, legalábbis többségünk így gondolja. Ez a hétköznapi szabály a társasházi közösségekben nem mindig egyértelmű, akadnak olyan lakók, akik a közös költségen túl a vízdíjjal, szemétdíjjal is adósak. Kevesen tudják, hogy a nem fizetők vize, szemétdíja nem az egyént, hanem a közös kasszát terheli.

mi folyik a panelekben?
A tartozást nem, de a lakóval történt szerződésbontás utáni „elfolyó” vizet kifizettetik…

     „A nem fizetőknél előzetes felszólítást követően felfüggesztjük, megszüntetjük a mellékvízmérőkre történő számlázást. A lakás fogyasztása a fővízmérőn maradó mennyiségben szerepel, és a társasház közösségének, a közös képviselőnek a dolga, hogy beszedje ezt a pénzt az érintettektől. A felhalmozott tartozást viszont soha nem terheljük át a társasházra” – tudtuk meg Szegedi Vízmű Zrt.-től. Hozzátették: „a kintlévőségük havonta változó”. A lakossági tartozások az összes elmaradás több mint felét teszi ki. A vízmű tájékoztatásából kiderül, ha „kikötik” a nem fizető társasházi lakót, a közösség fizeti a továbbiakban az ingatlanban elhasznált víz díját.
 

Szemét dolgok ezek, bizony…

     A társasházak egy rendelet miatt csak együttesen szerződhetnek szemétszállításra, a számlázás is közös. A hulladékszállítás díját normál esetben a lakók a közös költséggel együtt fizetik. – „A hátralékkal rendelkező társasházak esetében a késedelmes fizetést valamely lakó tartozása okozhatja. Ilyenkor a többi lakó közös költsége nyújthat időszakosan fedezetet a számlára” – közölte Koltayné Farkas Gabriella. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója kifejtette, mivel a számlákat a közös képviselőnek küldik, így a lakók a tartozásról jóval később értesülnek, többnyire akkor, amikor már a végrehajtás megtörténik. szemétszállítás a panel mellőlMegtudtuk: Szegeden nyolc társasház tartozása haladja meg az 500 ezer forintot. Az első tíz legnagyobb tartozó lakóközösség összesen több mint 7 millió forinttal adós. Egy társasház „elvi” okokból vitatja a hulladékszállítási díjfizetési kötelezettségét. Kiemelte, a tartozást az adóhatóság hajtja be, a közös képviselő feladata, hogy fellépjen a nem fizető lakóval szemben.
 

Mi a megoldás? Megint senki sem tudja, sajnos…

De mit tehet a közös képviselő? Leginkább semmit, ez derült ki a neve mellőzését kérő közös képviselővel történt beszélgetésünkből. – „Egy végrehajtás, fizetési meghagyás kérése 50-70 ezer forintba kerül, a társasháznak minden felmerülő költséget előre meg kell hiteleznie. Ezek után nem csoda, hogy tehetetlenek a közös képviselők. Attól, hogy a társasház kifizeti a végrehajtás költségeit, még nem biztos, hogy a pénzéhez jut” – panaszkodott a férfi, hozzátéve: felújított panellakásoknál még a felvett hiteleket is fizetni kell, azok helyett is, akik erről megfeledkeznek. – „Van olyan lakó, aki 8 éve „ingyen él”, és semmit sem tudunk tenni vele. Hiába a felszólítás, a behajtás, mind-mind eredménytelen. Ez ma már harccá fajult, amelyben a közös képviselők, a rendesen fizető lakók állnak vesztésre.
 

És ahol már egyénileg fűtenek…

     Egy-két szegedi társasházban a távhőszolgáltatóról leválva már önálló kazánnal fűtenek. A lakók így spórolhatnak, viszont a gázszámlát fizetni kell. Elmaradás esetén egy egész társasház maradhat meleg nélkül.

 

forrás: www.delmagyar.hu

 

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.