Már megvalósult, jelentős lett a megtakarítás

     Jelentős lett a megtakarítás. Még a múlt évben jelentette be Németh Lászlóné fejlesztési miniszter, hogy februárban elindul a Panel III. program, amellyel 2020-ig 380 ezer lakást újítanak fel összesen 500 milliárd forintból.

 

Már megvalósult, jelentős lett a megtakarítás 1. kép

 

     A beharangozott indulás közeledtével mind többen érdeklődnének a részletek felől. Germann Sándor, a Lakásszövetkezetek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szövetségének elnöke elmondta, hogy a sajtóban megszellőztetett információkat követően őt is sokan megkeresték már a pályázati lehetőségekkel kapcsolatban.

     Hírek vannak, de jelenleg még nem jelent meg olyan jogszabály, ami alapján pályázni lehetne – mondta el az elnök. Egyelőre nem tudni, milyen feltételekkel, mekkora összegekre lehet majd benyújtani pályázatot, mennyi önerő szükséges hozzá. Igény minden bizonnyal lesz rá, hiszen Szolnokon is száz fölött van azoknak a társasházaknak a száma, melyekre ráférne a felújítás, ez a szám megyei viszonylatban elérheti az ötszázat. Nyilván mindegyik nem fog részt venni a programban. A legutóbbi kiírás óta sokat romlott a fizetőképesség, elég, ha a bedőlt lakáshitelekre gondolunk. Pályázni pedig akkor lehet, ha azt a lakók többsége támogatja.

     A szolnoki Jubileum tér 5. szám alatti, 176 lakásos társasház 2007-ben nyert a panelprogram pályázatán. A ház közös képviselője akkor elmondta: radiátor- és nyílászárócserét, a fűtés lakásonkénti mérhetővé tételét és a két felvonó felújítását tervezték. Persze ilyen sok ember nehezen jutott közös álláspontra. Az is félreértést okozott, hogy volt, aki nem tudta, hogy az állam által adott támogatást nem mindenki arra használja fel, amire akarja, hanem kizárólag energia-megtakarítással összefüggő munkálatokat lehet elvégeztetni belőle. Így például akinek jó volt az ablaka és nem akart új nyílászárót, a pénzt nem használhatta fel például parkettázásra. Több lakógyűlésre volt szükség a gyakorlati kérdések tisztázásához. Később már a tulajdonosok kétharmada támogatta a pályázatot, de akadt, aki a többségtől eltérő véleményen volt.

     A panelprogram pozitív hatásait hamar észre lehetett venni a fűtésszámlákon is. Amióta egyedi fűtésszabályozónk van, körülbelül húsz százalékát kapjuk vissza annak az összegnek, amit a fűtésért fizetünk – mondta Mizsei Erzsébet, a szolnoki Aranyi Sándor úti társasház egyik lakója. Igaz, mi egész nap dolgozunk, és ha nem vagyunk otthon, levesszük a legkisebb fokozatra a fűtésszabályozókat. Egyedi fűtésűek a lépcsőházunkban a lakások. A fűtési szezon kezdetétől számolva február elejéig 23 százalékos megtakarítása volt az épületnek, amely több mint 800 ezer forintot jelentett már 2008-ban is. A lakók többsége kevesebbet fizet, mint korábban, mielőtt nem volt szabályozható a fűtés, de olyan is akad, akik többet.

     Érdekes módon nem a szélső lakások tulajdonosai, hanem a középső és a bejárat feletti lakástulajdonosok jelezték, hogy megnövekedett a fűtési költségük. Ennek oka lehet az is, hogy nyári meleget tartanak a lakásban télen is. A pozitív eredményt megerősítette Germann Sándor is, akinek szintén olyan épületben van lakása a szolnoki Széchenyi lakótelepen, amely részt vett a panelprogramban.

     Korábban 1500-1600 egységnyi hőt fogyasztottunk, a felújítás után ez ezer egység alá csökkent. A fűtésnek van egy alapdíja, ez persze nem változott, de maga a fűtési díj kétharmadára csökkent. Pénzösszegben ez kétmillió forintos megtakarítást jelent a kilencven lakásos épületnek. Ez nem arányosan oszlik meg az egyes tulajdonosok között, mivel eltérő a lakások légtérfogata és a lakók hőigénye sem azonos. De nem hegyezném ki erre az egy mutatóra az előnyöket.

     Az anyagi megtakarítás mellett az is nyereség, hogy nem sugárzik a falból a hideg, nem penészedik a fal, vagy nem ázik be a panelfuga, ami ott, ahol nincs hőszigetelés, előfordulhat. A beruházás szűk harmincmillióba került, ezt ki kellett fizetni, de lényeges szempont, hogy lehetőség volt ezt részletekben rendezni. Erre aligha lett volna módjuk a tulajdonosoknak, ha magánszemélyként akartak volna például új nyílászárókat venni.

     A panelprogram keretében Szolnokon 2013 tavaszáig több mint négymilliárd forint értékben közel ötezer lakás újult meg. Voltak olyan évek – 2008-ban és 2009-ben –, amikor 3 ezer lakást sikerült felújítani a program keretében, összesen mintegy 3 milliárd forintból. A város éppen ezért most is figyelemmel kíséri a pályázati lehetőségeket. A pontos kiírásról még nincsenek ismereteink, de folyamatosan tájékozódunk a lehetőségekről – emelte ki Gyuricska Éva, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

 

forrás: szoljon.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.