Panelházakkal is lehet legózni

     Panelházakkal is lehet legózni? Képzeljük el, hogy elugrunk a hétvégén Dunaújvárosba, vagy csak lemegyünk levegőzni egyet a Havannára, mert mégiscsak ezek az ország/főváros legjobb helyei! Ez azért elég életszerűtlenül hangzik, ahogy az is, hogy kiülünk a panel aljában lévő kávéházba meginni egy lattét, közben eldumálunk a másik asztalnál ülő szomszéddal és gyönyörködünk az előttünk elterülő, állatoktól nyüzsgő ligeterdőben. Közép-Kelet-Európa lassan kezd rájönni, hogy van egy olyan brutális építészeti öröksége, amit sohasem fog tudni leradírozni: a lakótelepek. A Tallinni Építészeti Biennálén tavaly ezeket a kemény városrészeket próbálták fiatal tervezők bevonásával újragondolni Recycling Socialism néven, az ötletek pedig figyelemreméltóak lettek.

 

Panelházakkal is lehet legózni 1. kép

 

     Az Észt Intézet szervezte kiállításnak a belvárosi FUGA – Budapesti Építészeti Központ ad helyet. A hely azért jó, mert a Ferenciek tere csak egy köpésnyire van, így roppant egyszerűen megközelíthető. Bizonyos szempontból azonban óriási a kontraszt a helyszín és a kiállítás szellemisége között. Egy olyan tárlatot, ami a lakótelepek slumosodásának megfordítására mutat be ötleteket, nem biztos, hogy a legjobb ötlet berakni egy belvárosi miliőbe, ahova az egyszeri ember félve lép be merengős-értelmiségi hangulata miatt. Ez az a kiállítás, amit Békásmegyeren, Rákospalotán, Kelenföldön, vagy valamelyik győri, pécsi, debreceni lakótelepen kéne bemutatni.

     Ha viszont túllendülünk a tájidegenség problémáján, beléphetünk a nagyterembe, ami ottjártunkkor épp egy zongorával és széksorokkal volt berendezve, egy este kezdődő rendezvény miatt. Ettől eltekintve a terem átlátható, a kiállítás logikusan felépített, jól megvilágított és még vendégkönyv is van. A tárlat kétnyelvű: angol és észt, ami megintcsak nem igazán szerencsés. Ugyan az egyszeri újságíró vartyog valamit angolul, de azért a magyar fordítások hiánya megint csak inkább elitista irányba tolja a kiállítást, amin keveset segít, hogy némi magyar tájékoztatás olvasható a programfüzetben és az interneten.

     A Recycling Socialism magvát divatos kulcsszavakban lehetne visszaadni: közösségépítés, közlekedésfejlesztés, fenntarthatóság, újratervezés, kizöldítés, megőrzés. Adott az észt főváros, Tallinn keleti fertályában álló, római arénára hasonlító, szovjet sztárépítészek tervezte, 27 ezres lakosságú lakótelep, Väike-Õismäe. A területet úgy kell elképzelni, hogy középen ott egy apró tó, amit egy park, második szeletben középületek sora, harmadik és negyedik szeletben pedig panelházak sokasága vesz körül. A körkörös elrendezés, a tó, a tenger közelsége (1,2 kilométer) inspirálóan hatott a fiatal tervezőkre.

     A kiállított nemzetközi pályamunkák változóan válaszoltak a kihívásra. A legérdekesebbek azok voltak, amik hozzányúltak a panelházakhoz, kvázi legóépületekként kezelve őket. Volt, aki az alsó két szintről kitépte a lakóegységeket és közösségi tereket telepített be, akadt, aki elemeire kapta szét a tömbházakat, majd absztrakt alakzatokba rendezte őket. Mindenesetre a lakófunkció megtartásával kevés pályázó értett egyet, minimum kávézókat telepítettek volna az aljukba.

     A középső területre vonatkozó ötletek három csapásirányba mentek el. Az első és legritkább vonal a futurisztikus épületekkel való beépítés volt. A második az intenzív parkosítás, egyes pályázók még vadasparkot is telepítettek volna őzekkel meg mindennel a panelrengeteg közepére. A harmadik vonal egyfajta waterworldöt álmodott ide, minimum egy hatalmas, a teljes központi teret kitöltő tóval, amit szigetvilág tarkít, de egy pályázó amszterdamias terve hajózható csatornákkal ásta volna tele a környéket. És közben olyan vicces neveket is adtak a műveknek, mint Megapond, Urban Jungle (magyar projekt!) vagy az egyik kedvencünk: From Housing Machine to Living Machine.

     Égető szükség lenne Magyarországon is a lakótelepek újragondolására, főleg az olyan elslumosodott részeken, mint például a miskolci Avas. Ajánljuk a kiállítást ezért minden lakótelepinek, hogy igenis ne hagyják annyiban környezetük pusztulását és szálljanak be ők is aktívan a hazai lakótelepek felélesztésébe. A panelt eltüntetni nem tudjuk, kiszínezni elkezdtük, élhetővé kell tennünk.

 

forrás: divany.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
76 vélemény alapján
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nikolett Balsai
Nikolett Balsai
2024.04.06.
Tapasztalataink alapján szakembereknél nagyon ritka, hogy gyorsan, jó minőségben, és jó áron dolgoznak. Péternél ezek egyszerre teljesülnek és mi már ezzel is maximálisan elégedettek lettünk volna. Emellett munkájára és környezetére nagyon igényes, az első kapcsolatfelvételtől kezdve gyorsan, érthetően válaszolt minden felmerülő kérdésünkre, a munka végén pedig egy összefoglaló videót kaptunk, ami alapján látjuk, mi hol fut. Csak ajánlani tudjuk, köszönjük szépen!
Kabán Eszter Anna
Kabán Eszter Anna
2024.03.27.
Pontos munkavégzés, tökéletes tájékoztatás, nagy fokú szakértelem. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
péter Popovics
péter Popovics
2024.03.24.
Nagyon Szakszerű és segítőkész csapat. Remek szolgáltatást nyújtanak.
Beata Varga
Beata Varga
2024.02.18.
Korrekt, megbízható munka. Minden az ajánlat szerint történt. A felmerülő kérdésekre kielégítő válaszokat, megoldásokat kaptunk. A munkaterületet takarítva adták át, miközben odafigyeltek a lépcsőház folyamatos tisztán tartására is. Nagyszerű szakemberek, pontos munka. Köszönjük!
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.