Imádja a panelt és a fűtésszezont

     A téli hónapokban szaporodik a leggyorsabban. Bár a többség a lakásban való hangyavonulást a nyári szezonnal és a kert közelségével köti össze, létezik az apró kis rovaroknak egy olyan típusa is, mely különösen kedveli a téli, pontosabban a fűtési szezont, emellett előszeretettel jelenik meg társasházakban, panelépületekben.

 

Wikipedia.org/AntWeb

 

     Ez a rovar az igen kis termetéről ismeretes fáraóhangya, mely Észak-, illetve Közép-Afrikából származik, de mára a világ szinte minden részén elterjedt. Bár apró, és nem tűnik ártalmasnak, valójában komoly károkat képes okozni, és rendkívül gyorsan szaporodik, így eltávolításáról érdemes minél előbb gondoskodni.

     Miért bosszantó a fáraóhangya?

     Az apró, vörösesbarna, már-már átlátszó megjelenésű fáraóhangya szaporodásához a lehető legkedvezőbb feltételeket teremti meg a fűtésszezon, így ilyenkor számuk hetek alatt megsokszorozódhat, általában észrevenni is csak akkor szokták őket, ha már jelentős mennyiség van belőlük jelen.

     A panel- és társasházak csőrendszerei mentén, illetve a falak repedéseinek segítségével a házon belül könnyen közlekedhetnek, és egyik lakásból átjuthatnak a másikba, a repedéseken, réseken kívül azonban dobozokban, ritkán használt fiókokban, élelmiszer-tárolókban is szívesen raknak fészket, különösen, ha azok meleg helyen találhatóak.

     Ha megjelentek a lakásban a fáraóhangyák, érdemes például a fészek után kutatva átnézni a szekrények tetején található dobozokat, ha azok mellett fut a gázcső.

     Kártékony mivoltuk több szempontból is említésre méltó, amellett ugyanis, hogy kárt tehetnek például a szigetelésben, az élelmiszereket is könnyen ellepik – eltávolítani róluk pedig szinte lehetetlen őket -, és olyan kórokozókat is terjeszthetnek, mint a Salmonella, a Streptococcus vagy a Staphylococcus.

     Vigyázz, nem mindegy, hogyan irtod őket!

     A fáraóhangyák rendkívül ellenállóak, és nagyon gyorsan szaporodnak, köszönhetően annak, hogy egy fészekben akár száz királynő is élhet, akik könnyen hoznak létre újabb fészkeket is.

     Hagyományos hangyairtó szerrel tilos megtámadni őket, ha ugyanis észlelik az irtást, gyorsabban kezdenek el szaporodni. Speciális, fáraóhangyák elleni hangyacsalétket kell beszerezni, melyet, ha elkezdenek behordani a fészekbe, terméketlenné válik tőle a királynő. Így tulajdonképpen nem is öli meg a hangyákat a szer, nem lesz azonban utánpótlás, így a fészek körülbelül három hónap leforgása alatt kipusztul.

     A leghatékonyabb megoldás tehát ez – a fészek megtalálásán kívül -, ha azonban türelmetlen vagy, távol tartásuk érdekében vonulási útvonalukon érdemes természetes szereket használni, ha például levendulás, eukaliptuszos illóolajjal törlöd át, messziről elkerülik majd.

 

forrás: femina.hu

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.