Már megvalósult, jelentős lett a megtakarítás

     Jelentős lett a megtakarítás. Még a múlt évben jelentette be Németh Lászlóné fejlesztési miniszter, hogy februárban elindul a Panel III. program, amellyel 2020-ig 380 ezer lakást újítanak fel összesen 500 milliárd forintból.

 

Már megvalósult, jelentős lett a megtakarítás 1. kép

 

     A beharangozott indulás közeledtével mind többen érdeklődnének a részletek felől. Germann Sándor, a Lakásszövetkezetek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szövetségének elnöke elmondta, hogy a sajtóban megszellőztetett információkat követően őt is sokan megkeresték már a pályázati lehetőségekkel kapcsolatban.

     Hírek vannak, de jelenleg még nem jelent meg olyan jogszabály, ami alapján pályázni lehetne – mondta el az elnök. Egyelőre nem tudni, milyen feltételekkel, mekkora összegekre lehet majd benyújtani pályázatot, mennyi önerő szükséges hozzá. Igény minden bizonnyal lesz rá, hiszen Szolnokon is száz fölött van azoknak a társasházaknak a száma, melyekre ráférne a felújítás, ez a szám megyei viszonylatban elérheti az ötszázat. Nyilván mindegyik nem fog részt venni a programban. A legutóbbi kiírás óta sokat romlott a fizetőképesség, elég, ha a bedőlt lakáshitelekre gondolunk. Pályázni pedig akkor lehet, ha azt a lakók többsége támogatja.

     A szolnoki Jubileum tér 5. szám alatti, 176 lakásos társasház 2007-ben nyert a panelprogram pályázatán. A ház közös képviselője akkor elmondta: radiátor- és nyílászárócserét, a fűtés lakásonkénti mérhetővé tételét és a két felvonó felújítását tervezték. Persze ilyen sok ember nehezen jutott közös álláspontra. Az is félreértést okozott, hogy volt, aki nem tudta, hogy az állam által adott támogatást nem mindenki arra használja fel, amire akarja, hanem kizárólag energia-megtakarítással összefüggő munkálatokat lehet elvégeztetni belőle. Így például akinek jó volt az ablaka és nem akart új nyílászárót, a pénzt nem használhatta fel például parkettázásra. Több lakógyűlésre volt szükség a gyakorlati kérdések tisztázásához. Később már a tulajdonosok kétharmada támogatta a pályázatot, de akadt, aki a többségtől eltérő véleményen volt.

     A panelprogram pozitív hatásait hamar észre lehetett venni a fűtésszámlákon is. Amióta egyedi fűtésszabályozónk van, körülbelül húsz százalékát kapjuk vissza annak az összegnek, amit a fűtésért fizetünk – mondta Mizsei Erzsébet, a szolnoki Aranyi Sándor úti társasház egyik lakója. Igaz, mi egész nap dolgozunk, és ha nem vagyunk otthon, levesszük a legkisebb fokozatra a fűtésszabályozókat. Egyedi fűtésűek a lépcsőházunkban a lakások. A fűtési szezon kezdetétől számolva február elejéig 23 százalékos megtakarítása volt az épületnek, amely több mint 800 ezer forintot jelentett már 2008-ban is. A lakók többsége kevesebbet fizet, mint korábban, mielőtt nem volt szabályozható a fűtés, de olyan is akad, akik többet.

     Érdekes módon nem a szélső lakások tulajdonosai, hanem a középső és a bejárat feletti lakástulajdonosok jelezték, hogy megnövekedett a fűtési költségük. Ennek oka lehet az is, hogy nyári meleget tartanak a lakásban télen is. A pozitív eredményt megerősítette Germann Sándor is, akinek szintén olyan épületben van lakása a szolnoki Széchenyi lakótelepen, amely részt vett a panelprogramban.

     Korábban 1500-1600 egységnyi hőt fogyasztottunk, a felújítás után ez ezer egység alá csökkent. A fűtésnek van egy alapdíja, ez persze nem változott, de maga a fűtési díj kétharmadára csökkent. Pénzösszegben ez kétmillió forintos megtakarítást jelent a kilencven lakásos épületnek. Ez nem arányosan oszlik meg az egyes tulajdonosok között, mivel eltérő a lakások légtérfogata és a lakók hőigénye sem azonos. De nem hegyezném ki erre az egy mutatóra az előnyöket.

     Az anyagi megtakarítás mellett az is nyereség, hogy nem sugárzik a falból a hideg, nem penészedik a fal, vagy nem ázik be a panelfuga, ami ott, ahol nincs hőszigetelés, előfordulhat. A beruházás szűk harmincmillióba került, ezt ki kellett fizetni, de lényeges szempont, hogy lehetőség volt ezt részletekben rendezni. Erre aligha lett volna módjuk a tulajdonosoknak, ha magánszemélyként akartak volna például új nyílászárókat venni.

     A panelprogram keretében Szolnokon 2013 tavaszáig több mint négymilliárd forint értékben közel ötezer lakás újult meg. Voltak olyan évek – 2008-ban és 2009-ben –, amikor 3 ezer lakást sikerült felújítani a program keretében, összesen mintegy 3 milliárd forintból. A város éppen ezért most is figyelemmel kíséri a pályázati lehetőségeket. A pontos kiírásról még nincsenek ismereteink, de folyamatosan tájékozódunk a lehetőségekről – emelte ki Gyuricska Éva, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

 

forrás: szoljon.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.