40 éve épült a nyúlketrec

     Negyven évvel ezelőtt kezdődött meg a mai Szlovákiában Közép-Európa legnagyobb lakókomplexumának, a pozsony-ligetfalui (Petrzalka) lakótelepnek, a „nyúlketrecnek” az építése.

 

Negyven éve épült a „nyúlketrec”

 

     A panelházakból álló lakótelep, amelyet Václav Havel egykori csehszlovák elnök egy alkalommal csak „nyúlketrecnek” nevezett, ma több mint 105 ezer embernek ad otthont.

     Az eddig fedezethiány miatt várakozó pályázatok támogatásához szükséges összegnek már több mint a kétharmada rendelkezésre áll, és a kormány „nagy erőkkel dolgozik” a szükséges támogatási igény fedezetének biztosításáért.

     A szocreál építészet egyik „gyöngyszemének” kezdetei az 1960-as évekbe nyúlnak vissza. Az urbanizáció erősödő következményeinek hatására már akkor megszületett a terv az egykori, mintegy 15 ezer lakosú Ligetfalu „átrendezéséről”, amely eredetileg mintegy 1800 hektáros terület beépítésével számolt.

     Pozsony vezetése 1968-ban nemzetközi versenyt írt ki, ez még egy 60 ezres város megépítéséről szólt. A kiírásnak rendkívüli nemzetközi visszhangja volt, majdnem 700 érdeklődő kérte ki a pályázati feltételeket, majd később 28 ország több mint 300 vállalata indult a versenypályázaton. A szűkebb válogatásba végül 5 projekt jutott, ezekből kettő csehszlovákiai műhelyekben, egy-egy pedig Japánban, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztriában készült el.

     A ligetfaluit az ország legmodernebb lakótelepének szánták, de az 1968-as megszállást követő változások és a pénz hiánya miatt az építkezés végül mégsem a versenyben szereplő projektek valamelyike, hanem a pozsonyi főépítész és munkatársai által kidolgozott tervek alapján kezdődött meg.

     Az aktualizált elképzelések korabeli források szerint ekkor már egy 150 ezer lakos befogadására alkalmas lakótelepről szóltak. Az első kapavágás 1973 áprilisában történt meg. Az ezt követő években az egykori Ligetfalu eredeti épületeinek 99 százalékát lebontották és csaknem 30 négyzetkilométernyi területet rendeztek át.

     Az első újonnan épült panelházakba 1977-ben költözhettek be új lakóik, ám az építkezés a hetvenes és a nyolcvanas években is tovább folytatódott. 1985-re az egykoron 1800 házzal rendelkező Ligetfalu helyén már egy 4-12 emeletes házakból álló, 34 ezer lakást számláló „paneldzsungel” terült el. Ma a Duna jobb partján lévő petrzalkai lakótelepen több mint negyvenezer lakás található.

     A petrzalkai lakótelep építésével több jelentős, a közlekedési infrastruktúrát érintő beruházás is összefüggött. Ezek közül talán a legjelentősebb, amely tulajdonképpen előfutára volt a lakótelep megépítésének, a Szlovák Nemzeti Felkelés hídjának (Most SNP) megépítése volt. A turisták és a fiatalabb generációk képviselői által a híd tetején található kávéházra utalva csak „ufóhídként” emlegetett építmény 1972-re készült el, építésekor Pozsony óvárosának jelentős részét, több történelmi épületet, köztük a zsinagógát is lebontották.

     A lakótelep építésével összefüggésben leggyakrabban emlegetett másik jelentős infrastrukturális beruházás a pozsonyi metró megépítése. Ennek kivitelezéséről 1974-ben született döntés, ám az építését csak nyolcvanas évek közepén kezdték meg. Később az építkezést leállították, ismét újrakezdték, majd megint leállították, azóta sem készült el.

     Bár a rendszerváltás óta eltelt több mint két évtizedben Pozsonyban az újonnan épült lakások tervezői szakítottak az 1989 előtti rendszer hagyományaival, de a legtöbb új ház továbbra is lakótelepek formájában épül. Pozsony lakosságának jelenleg több mint 80 százaléka lakik lakótelepi lakásban.
 

forrás: metropol.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.