Zarándokút Gazdagrétre – Beindult a Szomszédok-túra

     Távolodó tévétorony, majd panelházak tömkelege aláfestve az első taktus után azonnal felismerhető dallamokkal – a kilencvenes években kéthetente csütörtök esténként hatmillió magyar kapcsolta be televízióját erre a nyitóképre.

 

Beindult a Szomszédok-túra 1. kép

 

     A magyar Dallas, azaz a Szomszédok teleregény 331 részen át zúdította nyakunkba a hétköznapi emberek problémáit. A kultikus sorozat manapság a Youtube-on él tovább, illetve egy egyedülálló kezdeményezésnek köszönhetően a Bupap (Budapesti Aszfaltprojekt) jóvoltából különleges élményben lehet részük a rajongóknak.

 

Beindult a Szomszédok-túra 2. kép

 

     Konkrétan két és fél órás túra keretében kultúrtörténeti előadásokkal színesítve végigjárhatjuk a gazdagréti lakótelep legfontosabb eredeti forgatási helyszíneit. Egy hardcore fanatikusnak kötelező rászánnia a 2500 forintos részvételi díjat, ennyi pénzért elmondhatja magáról, hogy járt Jutka iskolájától kezdve László atya templomáig szinte az összes az epikus helyen. No, de elég volt ennyi szpojler, kezdjük az elején!
 

„Induljon a banzáj”, nézzük a túraútvonalat

     A séta remek felütéssel a Gazdagrét térről indul, méghozzá a posta (vagy ahogy a megboldogult Kutya úr emlegette: póóósta) elől, ahová a Lantos utca 8. fő házőrzője gyakran járt csekket befizetni akkor is, ha már nem volt mit, vagy miből. Az ok nyilvánvaló: cherchez la femme!, azaz keresd a nőt!, Hegyi Bernát megtalálta Mimike postáskisasszony személyében.

 

 

     Merker Dávid szociológus tolmácsolásában megismerkedhetünk a sorozat kulisszatitkai mellett a nyolcvanas–kilencvenes évek panelvilágával. Kiderül például, hogy annak idején a gazdagréti lakónegyedet a többihez képest emberbarátibb környezetben húzták fel a monotonitást megtörvén különböző méretű panelházakkal, amelyekben ötezer lakás található összesen.

     Első célpontunk a teleregény kezdeti részeiben látott háztömb, amely előtt meg is nézünk egy videót kedvenc szereplőink beköltözésének perceiről – Vágási Feri internetbe beszállása óta szerencsére nem mikroszoft vindóz 95-tel, hanem iOS operációs rendszerrel futó iPad segítségével tűnik fel a fülbevalós, bagózó, bőrdzsekis ifjú nyomdász. Értelemszerűen az itt lakók nyugalmát nem zavarjuk meg, vagyis elmarad a harminc–negyven résztvevő egyenkénti körbekalauzolása a lakásokban, pedig szívesen borotválkoztam volna egyet ott, ahol anno Mágenheim doktor.

 

Beindult a Szomszédok-túra 3. kép

 

     Apropó, Nagy Fehér! A lakótelep fehér köpenyes megmentője azt a szerepet töltötte be a sorozat idején, amit most Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője: ha például elégedetlenek voltak a kor magyarországi mentősei a rohamkocsik állapotával, nemtetszésük „Mágen” tolmácsolásában megjelent az epizódokban.

     Következő állomásunk a már említett iskola. Állhatunk annál a táblánál, ahol Julcsi próbált meg törtet törttel szorozni, és bandázhatunk abban az aulában, melyben Bujáki elvtárs utasította rendre a rosszcsont nebulókat. A katarzist mégsem ez okozza, hanem az – élőben sokkal kisebbnek tűnő – tanári szoba.

 

Beindult a Szomszédok-túra 4. kép

 

     Béla bácsi és Hável igazgató úr gyakori vitáinak színhelye hozza el a nap legviccesebb pillanatát: miközben videót nézünk egy tanáris jelenetről a faliújság előtt állva, Csaba tanár úr monológja alatt feltűnik a felvételen ugyanaz a nagy piros betűs „HELYETTESÍTÉS” felirat, ami a mai napig ott díszeleg. Epic!

 

 

     A túra csúcspontja ezután következik, végre célba vesszük azt a bizonyos házat. Mint kiderül, a Lantos fiktív utcanév volt, napjainkban Csiki-hegyek utcaként funkcionál a mesebeli környék. A szervezők ezen a helyen még inkább tiszteletben tartják a helyi lakosokat, pedig az első állomással ellentétben ebben az épületben hosszú-hosszú évekig forgattak. Persze érthető, az itt élőknek hamar elegük lenne, ha az ide zarándokló Szomszédok-hívők becsöngetnének Takácsék egykori apartmanjába, hogy bocsánat, csak egy fotót szeretnénk készíteni Lenke néni szürke foteljéről, amelyben szobahőmérsékleten kötött.

 

Beindult a Szomszédok-túra 5. kép

 

     Szintén legendás helyszín a közelben található buszmegálló. Ej, hányszor, de hányszor keveredett verekedésbe itt a Gazdagréti Batman, amikor jött haza az éjszakai busszal a nyomdából! Ráadásul ebben az utcában egyszer el is ütötték szegény Ferit. Vele szemben található a templom, amelyben belül hidegebb van, mint kint, és amiről érdemes tudni, hogy László atya, a négy évvel ezelőtt elhunyt római katolikus lelkész hathatós közbenjárására épült.

 

Beindult a Szomszédok-túra 6. kép

 

     A futballrajongó pap többször feltűnt a sorozatban,illetve a karakterek életében is fontos szerepet játszott a szent hely: újabb videó kerül elő, amelyben az alapkőletétel pillanatait élhetjük át újra.

     Zárásként hol máshol, mint a presszóban gyűlünk össze, ám nem ott, ahol Alma húzta folyton főnökét, Lacit (az egykori légikisasszony munkahelye az Alkotás utcában található). Ebben az italozóban a stábtagok fordultak meg leginkább, de több jelenetet is forgattak a Muskátli Eszpresszóban Kutya, Sümeghy és a konyak főszereplésével.

 

Beindult a Szomszédok-túra 7. kép

 

     Autentikus lenne almafröccsel, vagy Etus-szelettel zárni a kirándulást, helyettük egy kupica konyakkal koccintunk a tizenkét esztendőn át életünk részévé vált figurák egészségére és emlékére.

forrás: player.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.