(K)öltözz minibe! Ez is panel, csak trendi!

     New York, és különösen Manhattan régóta túlzsúfolt. A hatalmas kereslet miatt az ingatlan árak és a lakbérek a felhőkarcolók csúcsának magasságában röpködnek. Megoldás? Mini panel-lakások a fiatal szingliknek!

 

(K)öltözz minibe! Ez is panel, csak trendi! 1. kép

 

     Létezik egyfajta különös vonzalom a mini-dolgok irányába. Minifánk, mini körömlakk, mini minden. Aztán persze jött a kiábrándulás, amikor „mini hot dog” címen egy fél kiflibe belenyomkodott bánatos koktélvirsli jön szembe, 490 forintért. Kicsit ilyenek lehetnek majd az új new yorki minilakások is, bár ki tudja? Az ötlet, a design azonban innovatív.

 

(K)öltözz minibe! Ez is panel, csak trendi! 2. kép

 

     Michael Bloomberg, New York polgármestere tavaly jelentette be, hogy szeretnék megépíteni a város első mikrolakásait: egy olyan épületet terveztek, amelyben ötven, egyenként 23-34 m2-es lakások találhatók. Csak az érdekesség kedvéért, New Yorkban az addigi rendeletek alapján illegális volt ilyen kis lakásokat építeni. Bloomberg pályázatot hozott létre a mini-apartmanok tervezésére, és ezen a héten hirdette ki a nyertest. A My Micro NY projekt másik 33 jelentkezőt ütött ki a nyeregből. Az építkezések ez év végén kezdődnek majd meg, és a tervek szerint 2015 szeptemberében fognak beköltözni az új lakók. Az épületnek nemcsak az az újítása, hogy ennyire apró lakások lesznek benne, de ez lesz az első olyan épület Manhattanben, ami előre gyártott panelekből áll. (Talán mégsem mindig igaz, hogy a Nyugat húsz évvel előttünk jár…)

 

(K)öltözz minibe! Ez is panel, csak trendi! 3. kép

 

     De hogy lehet 23 négyzetméteren élhető teret varázsolni? A mozgó falak és átalakítható, összecsukható bútordarabok segítségével minden négyzetcentiméter többfunkcióssá válik, hiszen tervezői úgy álmodták meg, hogy a belső tér reggel, délután, este és éjjel más-más képet mutasson. Amanda Burden, a tervezési munkálatok vezetője szerint ez egy kiváló lehetőség arra, hogy ötvözzük a dizájnt és az új lakás-lehetőségeket. A statisztikák azt mutatják, hogy nincs elég hely annak a rengeteg embernek, akik a városban szeretnének élni, és a tervezők ebben tudnak segíteni.

 

(K)öltözz minibe! Ez is panel, csak trendi! 4. kép

 

     Bloomberg és a városfejlesztők azt is megemlítik, hogy egy olyan ingatlanpiacon, ahol a bérlők mintegy harmada több mint a fizetése felét az albérletre költi, a mikrolakások a lakhatás megengedhetőbb alternatíváját kínálják. Na igen, megengedhető, de kinek? Egy ilyen apró kis ékszerdobozt már havi 2000$-ért meg lehet kaparintani, és higgyétek el, ez a mintegy félmilliós összeg nemcsak nekünk hajmeresztő. A New York Times egy friss elemzése szerint a new yorki „középosztály” átlagos jövedelme évi 250.000$, amiből vidáman futná ilyen úri huncutságokra. A város statisztikai hivatala szerint azonban a városban élő egyedülállók 81.2 százaléka (nyilvánvaló okokból az új lakások elsődleges célközönsége) 2009-ben évi 75.000$ alatt keresett, a népesség legnagyobb százaléka, 36.6% pedig évi 20.000$-t vagy kevesebbet vitt haza, amiből, ha utánaszámolsz, nem biztos, hogy kijön egy 2000$-os kis kuckó.

 

(K)öltözz minibe! Ez is panel, csak trendi! 5. kép

 

     Emellett, ahogy a projekt bírálói megjegyezték, nemcsak szingli fiatalok keresnek lakást New Yorkban, és a terv semmit nem segít az alacsony jövedelmű családok helyzetén. Ha valaki hosszabb ideig szeretne a városban maradni, vagy esetleg családot tervez, ezt egy ilyen kis dobozban nem fogja tudni megtenni. És még valami: a terveket szemlélve felmerül a kérdés, hogy vajon hány olyan, fiatal, egyedülálló nő van, aki valamilyen gyűjtési szenvedélynek hódol? Cipők, táskák, felsők, csizmák, valami mindig akad. Az újrahasznosítható terekben hová rejted a stiletto-kollekciót? Jó lesz mindenből a legapróbbat venni, hogy biztosan elférjen!

forrás: cotcot.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.