Zajos a szomszéd, mit tehetek?

     Hajnali kettőkor mos és zajos a szomszéd a panelban? Minden hétvégén buli van? A kertes házban a szomszéd szereti reggel hatkor már a füvet nyírni? Sokan azt hiszik bármit megtehetnek, ha már betették a lábukat valahova. Jó ha tudjátok, vannak jogaink, azokkal a szomszédokkal szemben, akik élhetetlenné teszik a lakókörnyezetünket. – Csontos Dóra írása

 

Hajnali kettőkor mos és zajos a szomszéd a panelban?

 

     Egy korábbi cikkemben meséltem arról, hogy a szomszédunk élhetetlenné teszi a környezetünket, és szinte lábujjhegyen kell járnunk a saját lakásunkban ha nem akarjuk, hogy háborogva a plafont verje. A cikk tartalmával sokan egyetértettek és érdeklődtek, hogy mit tehetnek, hiszen ők is ebben a cipőben járnak.

     Azt azért leírom, hogy természetesen nem az volt az első dolgunk, hogy ordibáltunk egymással, hanem próbáltuk (mi legalábbis) békés úton rendezni a viszonyokat, mindhiába. Nagyon sok esetben hallottam (és ismerek is) olyan szomszédokat, akik évtizedekig nem állnak egymással szóba és már a „csakazértis” elven idegelik egymást.

     Már csak a jogi fenyegetések miatt, amit kaptunk, és a ti megsegítésetekre is gondoltam összegyűjtök pár hasznos információt, ami segíthet egy kedvesnek cseppet sem mondható szomszéd ellen. De egyet tisztázzunk: a szabályok betartása ránk is vonatkozik, és annak nem tudása nem mentesít a jogos számonkérés alól.

Próbáljunk békülni és megegyezni – nem egyszerű, de célszerű

     Ha konfliktusunk van egy adott személlyel, kérhetjük mediátor segítségét, aki segít feloldani a problémákat és közös megoldást találni a számunkra. A mediátor kicsit olyan, mint egy jó pszichológus, hatékonyan segíti a vitás feleket a közöttük felmerült problémák megoldásában, a kapcsolatok rendezésében, és gyakran a felek közötti együttműködés helyreállításában, megújításában. Viszont a folyamatnak csak akkor van értelme, ha mindkét fél részt vesz és akarja is a mediációt.

Élni és élni hagyni

     A legegyszerűbb az volna, ha mindenki tiszteletben tartaná a másik lakó életét és ezzel együtt toleránsabb is lenne. Persze ha ez nem megy, és többségében sajnos nem, akkor ideje, hogy komolyabban megvédjük magunkat, hiszen nekünk is jogunk van ahhoz, hogy békében éljünk a saját lakásunkban. Igyekezzünk nyitni a szomszédaink felé, és előre tájékoztatni őket szándékainkról. Ha például egy szülinapot szeretnénk ünnepelni, akkor informáljuk a lakókat arról, hogy körülbelül mettől-meddig tervezzük a bulit, és kérjük szíves elnézésüket, ha esetleg nagyobb hangzavarral járna az az egy este. Ha felújítást tervezünk, akkor szintén célszerű kihelyezni egy lapot, amin felhívjuk a lakók figyelmét arra, hogy a napokban hangos fúrásra-faragásra lehet majd felfigyelni.

Első lépés: a házirend

     A társasházak mindegyikében van házirend, amiben a lakók közösen is megfogalmazhatják az igényeiket. Társasháztól függ, hogy mettől – meddig zajonghatnak a lakók (például ének és táncgyakorlás, háztartási gépek használata), milyen feltétellel tarthatunk állatot, de még az is papírba véshető, hogy egy házibuli milyen feltételekkel történhet. A helyi önkormányzat által kiszabott rendelkezéseken szigoríthatnak a társasházak, de ellent nem mondhatnak. A kertes házban élőkre pedig egy az egyben a helyi önkormányzat szabályai érvényesek.

Ha a helyzet nem javul

     Ha úgy érezzük, hogy már mindent megpróbáltunk, voltunk kedvesek, türelmesek és szabálykövetők, akkor jelezhetjük az önkormányzat felé, hogy ilyen vagy olyan problémával rendelkezünk. Ha ennyire elfajult a helyzet, mindenképp érdemes felkeresni a helyi önkormányzatot, mert ők talán tudnak segítséget nyújtani a problémánkra. Nem tudunk általánosságot írni, mert akár kerületenként is változó lehet a kutyatartásra, a csendháborításra vagy egyéb kellemetlenségekről szóló szabályozás. Az önkormányzati rendeletben azonban kivételt képez az azonnali hibaelhárítási tevékenység.

A legtöbb esetben a feljelentést a kényszer szüli

     „Kész, vége. Elegem van!” Ismerős ezek a kijelentések? Ha igen, akkor valószínűleg már ti is eljutottatok abba a fázisba, amikor már úgy érzitek nem tehettek mást mint feljelenteni a szomszédot. A csendháborítás miatt meginduló szabálysértési eljárásban a hatóság először figyelmeztet, majd pénzbírság megfizetésére kötelezheti a lakót. Ez az összeg ötezer forinttól 150 ezer forintig terjedhet.

     Kérhetünk birtokvédelmi eljárást is, ha már végleg elfajultak a dolog, de ezt is csak a környékes illetékes jegyzőnél jelenthetjük be. Az iraton szerepelni kell a birtokvédelmet kérő adatainak és azé is, akivel szemben a birtokvédelmet kérik. Fontos a tényállás ismertetése, a birtoksértés helye, ideje és a bizonyítékok benyújtása is. Ezután az eljárás megindul, az ellenkező félnek kiküldik a „vádainkat” és megkezdődik az ügy teljeskörű kivizsgálása.

 

forrás: csaladhalo.hu

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.