Valahogy muszáj ezt túlélni!

     Vízipisztoly, virágspriccelő, ventilátor… és még sorolhatnánk a praktikákat, melyekkel próbálnak enyhíteni a hőségen a panel fogságában élők. Ahol nincs klíma, ott a lakásban a negyven fokot is meghaladhatja a hőmérő higanyszála.

 

Valahogy muszáj ezt túlélni!

 

     „Attól féltem, hogy nem érjük meg a reggelt a hőség miatt, az egyik nap negyven fokot mértem a lakásban” – panaszolta homlokát törölgetve a szolnoki Széchenyi-lakótelep panelházának tizedik emeletén lakó Barta Katika. – „Nincsen klímánk, kevés a pénzünk, és emiatt nagyon szenvedünk. A ventilátor nyújt némi enyhülést a forróságban, de éjszakánként lehetetlen aludni. Különböző praktikákat vetettem be, hogy a gyerekek ne szenvedjenek annyira. Virágspriccelővel nem csak a növényeket, hanem a fiamat és lányomat is le szoktam fújni napközben többször is. Emellett éjszaka is többször zuhanyozunk. A bejárati ajtó ilyenkor nyáron nálunk mindig tárva-nyitva áll, hogy legyen egy kis légmozgás a lakásban. A tengerimalacunk ketrece fölé jégakkut teszek naponta többször is, hogy ne kapjon hőgutát szegény. És persze őt is megfürdetjük” – tette hozzá. Katika elmondta, hogy kedden vizes lepedőbe csavarta testét, vizes hajjal feküdt le aludni, hogy enyhítsen a forróság okozta szenvedésén: „A szomszédaim igen furcsán néznek rám, amióta megláttak az erkélyen ebben a „felszerelésben”. Valószínűleg azt hitték, hogy elment az eszem a kánikula miatt, és hőgutát kaptam” – nevetett.

     A lakótelepen levő artézi kútnál sorban álltak az emberek a hőségben, egymás után töltötték meg flakonjaikat. A három esztendős Kamilla pedig a kis vízipisztolyát, aminek köszönhetően jómagunk is felfrissülhettek kicsit. – „Tapi cicát nem lehet vízbe tenni, pedig nagyon meleg van fent mamáéknál!” – árulta el a vizes hajú kislány. – „Mami a második emeleten lakik, és most lejöttünk, mert meg lehet fent sülni.” – spriccelgetett a pisztollyal. A nagymama, Kovácsné Erzsike elmondta, hogy ha tehetik, a szabadban tartózkodnak, amíg hűvös van, mivel nincs klímájuk. Ventilátort használnak, ha nagyon melegük van, de nem gyakran, nehogy megfázzanak vagy begyulladjon a szemük.

     „Valahogy muszáj ezt túlélni!” – csatlakozott a kúthoz sorban állókhoz Czikkely Istvánné Judit. – „Huszonnyolc fok volt bent a lakásban, az erkélyen negyvennél is több, mert odatűzött a nap. Nyugati fekvésű lakásban élünk a harmadikon, ventilátorral hűtjük magunkat. Tegnap le sem jöttem, mert a házból kifelé a lépcsőn megcsapott a hőség. A vízszámlánkon minden bizonnyal meglátszik majd, hogy sokat zuhanyozunk. És persze sok folyadékot iszunk!” – tette hozzá.

     „A második emeleten már délelőtt 30 fok van. Nagyon nehezen viseljük ezt a hőséget, pont most romlott el a légkondink is, így most egy ventilátorral próbálom a lakást valamennyire hűteni. Hajnalban ma is átszellőztettem a szobákat, majd kilenc órakor az ablakokat becsuktam, besötétítettem, estig így is marad” – mondta Magyar Ildikó, aki Karcag egyik négyemeletes lakótelepén lakik. – „Kisfiam is nehezen viseli, hogy késő délutánig nem tud lemenni játszani. A melegben inkább hideg gyümölcsleveseket készítek, és a nehéz vacsora helyett is gyümölcsöt és könnyű ételeket fogyasztunk. Odafigyelek a folyadékpótlásra is. Nagyon szereti a kisfiam az általam készített bodzaszörpöt, melyet jól lehűtök, de a hűtőben tea is van bent mindig, ha épp azt szeretne inni. A forróság miatt naponta többször zuhanyozunk és rövidnadrág, trikó a laza öltözet. Kora este szoktunk csak kimenni a lakásból, olyankor kertészkedünk, este nyolc-kilenc óra körül jövünk haza. A lépcsőházban lakóknál látom, hogy van, aki reggel elmegy dolgozni, és egész napra bekapcsolva hagyja a légkondit, hogy mire hazajön, hűvös legyen a lakása. Én is várom, hogy megjavítsa a férjem a légkondit, addig marad a hűsítő szörp, a zuhanyozás és a besötétítés.”

     A hétvégén érkezik egy gyenge hidegfront Szolnok térségébe. „Szombaton már kisebb gomolyfelhők lehetnek az égen, de még marad a kánikula, ugyanis 33 fokig is kúszhat a hőmérő higanyszála. Vasárnap már inkább a felhős égbolt lesz jellemző. A hőmérséklet is már csak 29 fok lesz. Hétfőn érkezik egy gyenge hidegfront, mely záporokat, zivatarokat hozhat magával. A maximum hőmérséklet csak 25 fok lesz. Kedden folytatódik a felhős idő, és 23 fokra visszaesik a hőmérséklet. A nyári meleg csütörtöktől tér vissza, de az sem kánikula formájában, hisz a maximum hőmérséklet 30 fok körül alakul majd” – nyilatkozta a meteorológus.

 

forrás: szoljon.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.