Valahogy muszáj ezt túlélni!

     Vízipisztoly, virágspriccelő, ventilátor… és még sorolhatnánk a praktikákat, melyekkel próbálnak enyhíteni a hőségen a panel fogságában élők. Ahol nincs klíma, ott a lakásban a negyven fokot is meghaladhatja a hőmérő higanyszála.

 

Valahogy muszáj ezt túlélni!

 

     „Attól féltem, hogy nem érjük meg a reggelt a hőség miatt, az egyik nap negyven fokot mértem a lakásban” – panaszolta homlokát törölgetve a szolnoki Széchenyi-lakótelep panelházának tizedik emeletén lakó Barta Katika. – „Nincsen klímánk, kevés a pénzünk, és emiatt nagyon szenvedünk. A ventilátor nyújt némi enyhülést a forróságban, de éjszakánként lehetetlen aludni. Különböző praktikákat vetettem be, hogy a gyerekek ne szenvedjenek annyira. Virágspriccelővel nem csak a növényeket, hanem a fiamat és lányomat is le szoktam fújni napközben többször is. Emellett éjszaka is többször zuhanyozunk. A bejárati ajtó ilyenkor nyáron nálunk mindig tárva-nyitva áll, hogy legyen egy kis légmozgás a lakásban. A tengerimalacunk ketrece fölé jégakkut teszek naponta többször is, hogy ne kapjon hőgutát szegény. És persze őt is megfürdetjük” – tette hozzá. Katika elmondta, hogy kedden vizes lepedőbe csavarta testét, vizes hajjal feküdt le aludni, hogy enyhítsen a forróság okozta szenvedésén: „A szomszédaim igen furcsán néznek rám, amióta megláttak az erkélyen ebben a „felszerelésben”. Valószínűleg azt hitték, hogy elment az eszem a kánikula miatt, és hőgutát kaptam” – nevetett.

     A lakótelepen levő artézi kútnál sorban álltak az emberek a hőségben, egymás után töltötték meg flakonjaikat. A három esztendős Kamilla pedig a kis vízipisztolyát, aminek köszönhetően jómagunk is felfrissülhettek kicsit. – „Tapi cicát nem lehet vízbe tenni, pedig nagyon meleg van fent mamáéknál!” – árulta el a vizes hajú kislány. – „Mami a második emeleten lakik, és most lejöttünk, mert meg lehet fent sülni.” – spriccelgetett a pisztollyal. A nagymama, Kovácsné Erzsike elmondta, hogy ha tehetik, a szabadban tartózkodnak, amíg hűvös van, mivel nincs klímájuk. Ventilátort használnak, ha nagyon melegük van, de nem gyakran, nehogy megfázzanak vagy begyulladjon a szemük.

     „Valahogy muszáj ezt túlélni!” – csatlakozott a kúthoz sorban állókhoz Czikkely Istvánné Judit. – „Huszonnyolc fok volt bent a lakásban, az erkélyen negyvennél is több, mert odatűzött a nap. Nyugati fekvésű lakásban élünk a harmadikon, ventilátorral hűtjük magunkat. Tegnap le sem jöttem, mert a házból kifelé a lépcsőn megcsapott a hőség. A vízszámlánkon minden bizonnyal meglátszik majd, hogy sokat zuhanyozunk. És persze sok folyadékot iszunk!” – tette hozzá.

     „A második emeleten már délelőtt 30 fok van. Nagyon nehezen viseljük ezt a hőséget, pont most romlott el a légkondink is, így most egy ventilátorral próbálom a lakást valamennyire hűteni. Hajnalban ma is átszellőztettem a szobákat, majd kilenc órakor az ablakokat becsuktam, besötétítettem, estig így is marad” – mondta Magyar Ildikó, aki Karcag egyik négyemeletes lakótelepén lakik. – „Kisfiam is nehezen viseli, hogy késő délutánig nem tud lemenni játszani. A melegben inkább hideg gyümölcsleveseket készítek, és a nehéz vacsora helyett is gyümölcsöt és könnyű ételeket fogyasztunk. Odafigyelek a folyadékpótlásra is. Nagyon szereti a kisfiam az általam készített bodzaszörpöt, melyet jól lehűtök, de a hűtőben tea is van bent mindig, ha épp azt szeretne inni. A forróság miatt naponta többször zuhanyozunk és rövidnadrág, trikó a laza öltözet. Kora este szoktunk csak kimenni a lakásból, olyankor kertészkedünk, este nyolc-kilenc óra körül jövünk haza. A lépcsőházban lakóknál látom, hogy van, aki reggel elmegy dolgozni, és egész napra bekapcsolva hagyja a légkondit, hogy mire hazajön, hűvös legyen a lakása. Én is várom, hogy megjavítsa a férjem a légkondit, addig marad a hűsítő szörp, a zuhanyozás és a besötétítés.”

     A hétvégén érkezik egy gyenge hidegfront Szolnok térségébe. „Szombaton már kisebb gomolyfelhők lehetnek az égen, de még marad a kánikula, ugyanis 33 fokig is kúszhat a hőmérő higanyszála. Vasárnap már inkább a felhős égbolt lesz jellemző. A hőmérséklet is már csak 29 fok lesz. Hétfőn érkezik egy gyenge hidegfront, mely záporokat, zivatarokat hozhat magával. A maximum hőmérséklet csak 25 fok lesz. Kedden folytatódik a felhős idő, és 23 fokra visszaesik a hőmérséklet. A nyári meleg csütörtöktől tér vissza, de az sem kánikula formájában, hisz a maximum hőmérséklet 30 fok körül alakul majd” – nyilatkozta a meteorológus.

 

forrás: szoljon.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.