panel villanyszerelés logo

Tűzvédelmi ellenőrzés utóélete Vásárhelyen

| Írta: Bara-Horváth Péter

Kategória: Panel bulvár

     Hódmezővásárhely – A belügyminiszterhez fordul Almási István polgármester a vásárhelyi panellakásokban végzett tűzvédelmi ellenőrzés miatt. Többen panaszkodtak, hogy a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szentesi kirendeltségétől határozatot kaptak: 20 nap alatt kell megszüntetni a szabálytalanságokat. A probléma a 20-30 évvel ezelőtt folyosóra kihelyezett ajtókkal van.

 

Tűzvédelmi ellenőrzés utóélete Vásárhelyen 1. kép

 

     Méltánytalan és meggondolatlan eljárásnak nevezte Almási István polgármester pénteken sajtótájékoztatón azt, amit a Csongrád Megyei Katasztrófavédelem szentesi kirendeltsége „művelt” Vásárhelyen.
Az egyik Oldalkosár utcai társasház lakói azzal a panasszal fordultak hozzám, hogy a szentesi kirendeltség munkatársai az elmúlt hetekben több panelban tűzvédelmi ellenőrzést tartottak. A lakók egy február 28-án kelt végzést kaptak arról, hogy március 31-ig szüntessék meg az otthonukkal kapcsolatos tűzvédelmi szabálytalanságot, és igazolják ezt – fejtette ki Almási István.

     – Még az 1980-90-es években a folyosókra kihelyezett ajtókkal van probléma. A tulajdonosok, ahol lehetett, így növelték meg lakásukat, 3,5-4 négyzetméterrel. Minderre anno a várostól kértek építéshatósági engedélyt – vette át a szót Cseri Tamás önkormányzati képviselő. Zavarosnak tartotta a katasztrófavédelem határozatát, mely egy részt azt mondja, szabálytalan a kihelyezés, másrészt igazolást kér arról, hogy tűzvédelmi szempontból megfelelő-e.

     – Miért nem írták le konkrétan, mi a probléma? Az építési anyagokkal van gond, vagy az ajtóval? Mit hozzanak helyre így a lakók, ha azt sem tudják, mi a baj? Nem beszélve arról, milyen eljárás az, ahol 20 napot adnak ügyintézésre, ami nem biztos, hogy csak papírmunkát jelent – mondta Cseri Tamás.

     Almási István is úgy vélte: több kérdést felvet a határozat. Például, hogy az évtizedekkel ezelőtt kiadott építési engedélyek nem érvényesek? Hogy lehet azt igazolni a 20-30 éve kihelyezett ajtókról, hogy jelenleg megfelelő anyagot használtak-e fel? Azokkal pedig mi van, akik már eleve így vásárolták a lakást? Azt is furcsállta, hogy fellebbezésnek helye nincs.
Felháborítónak tartom ezt az eljárást, mert a határozat szerint az összes érintett bűnöző, akit el kell taposni, vagy legalábbis megoldatlan helyzet elé állítani – jelentette ki Almási István. A polgármester egy lakó sorait is felolvasta: „személyesen beszéltem a végzéseket aláíró tiszttel, sajnos ki kell jelentenem, hogy a segítségnyújtás legkisebb jelét sem tapasztaltam” – írta. Almási azt kérte a katasztrófavédelem megyei parancsnokától és a szentesi kirendeltség vezetőjétől, jelentkezzenek, és tájékoztassák minderről a vásárhelyieket. Kijelentette: nem hagyják, hogy a panellakásokban élőket ilyen méltatlan eljárással büntessék. Levelet ír Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy vizsgálja ki az ügyet, miután a probléma 16 társasházat, és mintegy 500 lakást érinthet Vásárhelyen – tette hozzá a polgármester.

     Megkerestük a katasztrófavédelem sajtószóvivőjét, Tátrai Jánost az ügy kapcsán, aki hétfőre ígért hivatalos tájékoztatást.

 

forrás: delmagyar.hu