panel villanyszerelés logo

A PÉCSI PANELSZÖRNY HELYÉN GYEREKEK JÁTSZANAK MAJD

| Írta: Bara-Horváth Péter

Kategória: Panel rengeteg

A Magasház romjai is eltűntek már Pécsről, most a következő fejlesztésre lehet koncentrálni: az egykori panelszörny helyén több ezer négyzetméteres park, játszótér várja a családokat várhatóan jövő tavasztól.

 

Itt nemsokára egy szuper park lesz!

 

     Évtizedekig csúfította Pécs látképét a Magasház, az 1989-ben kiürített szellemépület. A kormány 2015-ben egymilliárd forintot biztosított a pécsi önkormányzat számára, ebből a keretből finanszírozták az épület bontását. A ház már teljesen eltűnt, helyén egy elegyengetett, sík terület látható ma.

     Ez azonban nem sokáig marad így, hiszen az önkormányzat célja, hogy a szellemépület helyén olyan tér jöjjön létre, amelyet a pécsi polgárok, a környéken élő családok is használhatnak. A Zöld Város program keretében 134 millió forintot nyert Pécs, a közelmúltban a támogatási szerződést is aláírták. A tervezési eljárás már folyik, a beruházás révén alaposan átalakul majd a környék.

     A legfontosabb, hogy a területet nem építik be újra, hanem a környék zöld szigeteként egy hatalmas parkot alakítanak ki. A teljes terület összesen mintegy 3400 négyzetméter, ebből legalább 2000 négyzetméter lehet a tervek szerint a park. Itt lehet majd sétálni, gyerekekkel hancúrozni, azaz minden a pécsi polgárok kikapcsolódását szolgálja. Jó tudni, hogy a fogtechnika épülete előtti fákat meg is akarják tartani, de természetesen sok új növényt fognak elültetni a területen – így az a környék zöld tüdejévé válhat.

     A családokra külön is gondoltak, hiszen egy mintegy 700 négyzetméteres játszótér is épül majd – ez várhatóan nagyon népszerű lesz, elég csak a Szilárd Leó parkban vagy a Tettyén megépült játszóterekre gondolni, azokat mindig sok család használja. A pécsiek jól tudják, hogy az uránvárosi parkban egy pavilon is épült, hasonló lesz a Magasház helyén is: a mintegy 100 négyzetméteres épülethez egy ugyanekkora méretű terasz is kapcsolódik majd, itt cukrászda, fagyizó is nyílhat a későbbiekben.

     A parkban ugyanakkor emléket állítanak annak is, hogy egykor itt állt Magyarország legmagasabb lakóépülete: a Magasház-emlékmű révén erről az ide látogató vendégek is értesülhetnek.

     A parkot, a játszóteret a tervek szerint 2018 tavaszán vehetik majd birtokba a pécsiek.

 

forrás: pecsma.hu