Lassan már csak a tehetősebbek vásárolhatnak lakást Gazdagréten

Gyakorlatilag megkétszereződtek a budapesti panellakások árai az elmúlt három-négy évben, a legdrágább lakótelepeken a lakások négyzetméterára már a négyszázezer forintot közelíti.

 

Forrás: MTI. Sokan a felújítási programok miatt döntenek a szocializmus idején épült otthonok mellett

 

     Az elmúlt évek ingatlanpiaci áremelkedésének fő helyszíne Budapest, ingatlantípusa pedig a panellakás volt. Nem véletlen, hogy a Duna House (DH) legutóbbi budapesti panelárindexe már csaknem kétszeres értéket mutatott a három évvel korábbihoz képest. A téglalakások mérsékeltebb árnövekedést mutatnak ebben az időszakban, igaz, azok magasabb árszintről is kezdték a drágulást.

     A legkedveltebb lakótelepek átlagárai így már a négyszázezer forintot közelítik, sőt három év alatt sok helyen megduplázódtak az árak az ingatlanközvetítő hálózat lapunknak küldött elemzése szerint.

     A főváros tíz legjelentősebb lakótelepét összehasonlító elemzésből kiderül, hogy a 2013-as árszinthez képest a legkisebb árnövekedés is csaknem 70 százalékos volt: a IX. kerületi József Attila-lakótelepen tavaly 320 ezer volt az átlagos négyzetméterár, pedig négy éve még a kétszázezret sem érte el.

     A VIII. kerületi Szigony utcai lakótelep árai ezen időszakban több mint a kétszeresükre nőttek, így a 2013-ban jellemző 142 ezer forint helyett most már 312 ezret kell fizetni a lakások egy négyzetméteréért. E nagy arányú drágulással a Szigony utcai lakások jelentőset léptek előre, amiben a Corvin negyed fejlesztése valószínűleg komoly szerepet játszott.

     A tíz legnagyobb lakótelep közül az előbb említettek mellett háromban haladja meg az átlagár a 300 ezer forintot: a XIV. kerületi Füredi útiban 330 ezer forint az átlagár, a III. kerületi Bécsi útiban 338 ezer.

     Kiemelkedik a XI. kerületi Gazdagréti-lakótelep a 368 ezres átlagárával, igaz, az amúgy kevés számú II. kerületi panellakás csaknem félmilliós áron cserélt gazdát. A Bécsi úti és a gazdagréti lakások korábban is drágának számítottak, helyzetük azonban a négyes metró megépülésével és a fonódó villamos kialakításával még kedvezőbb lett.

     A két legolcsóbb lakótelep továbbra is az Újhegyi és a Havanna, ahol ugyan három év alatt szintén kétszeresére nőtt az árszint, de a lakások négyzetméterára 250 ezer forint alatt maradt.

     Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép hivatalos NAV-adatokon nyugvó összesítése szerint a tavalyi év első kilenc hónapjában 15 százalékkal drágultak a panellakások 2015-höz képest, így már az országos átlagár is kétszázezer forint fölé kúszott.

     Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője lapunknak azt mondta: a panelek az utóbbi években még kedveltebbé váltak, mivel mára a nagyobb lakótelepek többsége átesett a panelprogramon. – A kedvezőbb rezsiköltség és a barátságosabb környezet miatt elmúlt az az általános negatív megítélés, amely a panellakásokat korábban övezte – fogalmazott az elemző, hozzátéve, hogy e lakások elrendezése, az ablakos konyha és az akár több félszoba sokaknak igen tetszetős és kényelmes.

 

forrás: magyaridok.hu

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.