Panelt vehetünk majd a szocpolból

     Napvilágot látott a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéséről szóló tervezet, amelyet jövőre vezetnének be. Szocpolból használt lakás vásárlására, valamint már egy gyermek után is igénybe vehető lenne.

 

Panelt vehetünk majd főleg a szocpolból

 

     
A kiterjesztett szocpol feltételrendszere teljes egészében még nem ismert, így a pontos támogatási összeg, illetve az ingatlanokra vonatkozó részletes feltételek sem. De a tervezetből annyi már kiderült, hogy használt lakás vásárlásakor a támogatható ingatlan négyzetméterárát maximalizálnák. Az Otthon Centrum (OC) megvizsgálta, hogy a tervezett négyzetméterár-maximumok milyen ingatlanok megvásárlását tennék lehetővé. Döntően panellakásokat lehet majd venni.

     Az állami, vissza nem térítendő támogatások kiterjesztése a használt lakás vásárlásra egy nagyon fontos lépés lehet, hiszen ez a szegmens adja a lakóingatlan adásvételek több mint 95 százalékát. A jelenlegi szocpoltámogatás sikertelensége mögött jórészt az áll az OC szerint, hogy csak új építésű lakás vásárlására vehető igénybe, ami önmagában nagyon leszűkíti a támogatott ingatlanok és vásárlók körét. Bár az új, használt lakásra igénybe vehető támogatási összegek pontosan még nem ismertek, a jelenlegi szabályozásból kiindulva ezek az összegek önmagukban nem elég jelentősek ahhoz, hogy fellendítsék a piacot – véli a cég vezető elemzője, Déry Attila. Ugyanakkor a lakáspiacon idén a támogatásoktól függetlenül is már 15-20 százalékos növekedés várható. Tehát jövőre, ha megvalósul a terv, a támogatások már egy fellendülőben lévő piacra érkezhetnek, és a pozitív piaci hangulatban komolyabb hatást érhetnek el – valószínűsítette.

     Budapesten például az előzetes tervezet szerint használt lakás vásárlásakor 260 ezer forintos négyzetméterár lenne a maximum. Az OC eladásai alapján 2014 első kilenc hónapjában ennek a feltételnek szinte az összes panellakás megfelelhet. A panellakások átlagos négyzetméterára ugyanis 180 ezer forint volt ebben az időszakban, és csak a XI. kerületben cserélt gazdát néhány lakás 260 ezer forintot meghaladó négyzetméteráron. Megnéztük, hogy a Költözzbe.hu-n található eladó lakások vajon mennyire férnek majd bele ebbe a keretbe. A fővárosban jelenleg a lakásokért átlag 293 ezer forintot szeretnének kapni az eladók. A 23 kerület több mint felében a kínálati átlagárak jelenleg a 260 ezer forintos határ felett vannak. Kiválasztottuk a legdrágábbnak számító kerületekben a legolcsóbb eladó lakásokat, hogy ezek vajon négyzetméterár szerint beleférnek-e majd a keretbe. Talán meglepő, de még ezekben a kerületekben is lehet olyan lakást találni, amely megfelelhet a négyzetméterár-feltételnek. A Költözzbe.hu statisztikája szerint az ötödik kerületben kínálják a legdrágábban a lakásokat, átlagban 484 ezer forintért (ebben az átlagban benne vannak a panel és a téglalakások is). Panelből egyetlen egy van jelenleg eladó ebben a kerületben, illetve egy sem. Mert a leírásból kiderül, hogy tulajdonképpen téglalakásról van szó.

     A következő a toplistán a II. kerület (átlagos eladási ár 438 ezer forint/négyzetméter). A legjobb árban hirdetett lakás szintén 45 négyzetméteres, másfél szobás, hetedik emeleti. Különlegessége, hogy a ház tetején napozóterasz található, körpanorámás kilátással a budai hegyekre. A ház zöldövezetben van, a belső kertben egy nagy játszótérrel. Az eladó szerint a lakás jó állapotban van. A járólapokat, csempéket kicserélték és a vízvezetékrendszer is új. Azt is megjegyzi, hogy a parketta nagyon jó állapotban van, recsegésmentes. (Hogy ez miért annyira fontos, az nem derül ki.) Az ablakok redőnyösek, a loggia beépített, nagy tárolási lehetőséggel. A közös költség 25 ezer forint, amiben benne van a szemét, víz, csatorna és a fűtés díja is. Ami még fontos lehet, hogy a lakás alaprajza a tulajdonos szerint alakítható, több variáció is lehetséges. És azonnal lehet költözni. A képek alapján kifejezetten szép ez a panel.
Kicsivel olcsóbb is, mint az előző: 13,5 millió forint, így négyzetméterára 300 ezer forintra jön ki. Szóval szocpolra nem esélyes, de bele lehet szeretni. A következő legdrágább kerület az I. (átlagos négyzetméterár 400 ezer forint), de itt nincs eladó panellakás.

     A XI. kerület az ötödik a toplistán (átlagos négyzetméterár 359 ezer forint). Itt a harmadik ajánlatot választottuk (az elsőn haszonélvezet van, a másodikat meg a tulajdonos ismerőse hirdeti). A harmadik emeleti 37 négyzetméteres lakás egy tízemeletes ház negyedik szintjén található. Az erkélyt beépítették, távfűtés és egyedi vízmérő is van. Annyit tudunk meg még a leírásból, hogy a közös költség havi 6500 forint. A fotók alapján átlagos állapotban lehet. És igen, erre akár szocpolt is kaphat jövőre a vevő, hiszen az ára 7,8 millió forint, így egy négyzetméteréért 211 ezer forintot kér az eladó. Vagyis aki keres az találhat még a drágább kerületekben is olyan lakást, amire akár szocpoltámogatást is kaphat majd jövőre, ha az egyéb feltételeknek is megfelel.

 

forrás: hir24.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.