Mi történik a panelprogrammal?

     Csaknem 12 éve folyik töretlenül a kormányzati panel-program, amely alapvetően a lakótelepi panelépületek energiahatékonyságának növelését, felújításának állami támogatását célozza. Az eddig viszonylag folyamatosan működő pályázati rendszer gépezetébe azonban most valamilyen hiba csúszhatott, mert a 2010-ben benyújtott pályázatokat még mindig nem bírálták el. A valamivel kevesebb, mint 16.000 panellakás-tulajdonos nevében a Panel Érdekképviseleti Egyesület a miniszterelnökhöz fordult segítségért.

mi lesz veled panelprogram

     Mint ismeretes, a köznyelvben panel-programnak nevezett támogatási rendszert 11 éve, 2001-ben indította útjára az akkori kabinet, „Iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” névvel.  A program elsődleges célja a panel lakóépületek rehabilitációja, energiahatékonyságának növelése – a hőszigetelés, nyílászáró-cseré, épületgépészeti felújítások költségeihez történő, állami (vissza nem térítendő) hozzájárulás útján. 2008-tól a program az Új Magyarország Lakás Felújítási Program részeként működött, majd 2011-től az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer  Alprogramja lett.

     A panellakások korszerűsítésének eredményeként – a kormányzat tervei szerint – évente egyre nagyobb mértékben csökken az épületek káros (szén-dioxid) kibocsátása, csaknem felére esik majd az energiafelhasználás. Ennek megfelelően a felújított panelban lakók fűtés-és áramköltségei 30-45 százalékkal mérséklődnek majd. A tavalyi évben a bíráló bizottság mintegy 250 pályázatot ítélt nyertesnek, és több mint 13 milliárd forint összegű támogatást biztosított a győztes pályázatokra. A panel-program azért is kiemelten fontos kormányzati ügy, mivel Magyarország lakosságának mintegy negyedét érinti.

     Az utóbbi időben azonban több pályázó lakóközösség is problémákat jelzett a beadott anyagok elbírásával kapcsolatban. A tapasztalatok szerint a döntésekre sok esetben kell többet várni az előírt 90 napnál, előfordulnak 3-6 hónapos késések is. Ennél is kirívóbb példa, annak 22 szegedi lakótömbnek az esete, ahol 2009 óta, illetve annak a 15.700 tulajdonosnak az ügye, akik 2010 óta árnak a bírálók döntésére. Ez utóbbival kapcsolatban, a Panel Érdekképviseleti Egyesület a miniszterelnöknek nyílt levelében adott hangot a lakók elkeseredettségéről. A levél beszámol arról, hogy Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kezelt Új Széchényi Terv – Zöld Beruházás panel Alprogramja keretében, 2010-ben beadott társasházi és lakásszövetkezeti tulajdonosi közösségek pályázatát az illetékes szerv még mindig nem bírálta el.

     Az elbírálás és a kifizetések megkezdésének ekkor csúszása abból a szempontból is rendkívül méltánytalan, miszerint a támogatás utófinanszírozású, tehát a központi költségvetésre csak a beruházás elkészültét követően róna terhet a pályázati összeg kifizetése. Továbbá, a pályázati anyagok összeállítása is jelentős anyagi ráfordítást követelt meg a lakóközösségektől, amelynek megtérülése teljeséggel bizonytalan. Az épületek állag közben folyamatosan romlik, az energiaköltségek pedig egyre növekednek. A Panel Érdekképviseleti Egyesület ezért a kormányfő közbenjárását kérte a támogatási döntés mielőbbi meghozatalában. Több magyarországi településen a helyi önkormányzatok – amennyiben lehetőségeik engedik – saját forrásból próbálnak panel-felújítási támogatást biztosítani a helyi lakóközösségek számára.

forrás: www.epitinfo.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.