Mi történik a panelprogrammal?

     Csaknem 12 éve folyik töretlenül a kormányzati panel-program, amely alapvetően a lakótelepi panelépületek energiahatékonyságának növelését, felújításának állami támogatását célozza. Az eddig viszonylag folyamatosan működő pályázati rendszer gépezetébe azonban most valamilyen hiba csúszhatott, mert a 2010-ben benyújtott pályázatokat még mindig nem bírálták el. A valamivel kevesebb, mint 16.000 panellakás-tulajdonos nevében a Panel Érdekképviseleti Egyesület a miniszterelnökhöz fordult segítségért.

mi lesz veled panelprogram

     Mint ismeretes, a köznyelvben panel-programnak nevezett támogatási rendszert 11 éve, 2001-ben indította útjára az akkori kabinet, „Iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” névvel.  A program elsődleges célja a panel lakóépületek rehabilitációja, energiahatékonyságának növelése – a hőszigetelés, nyílászáró-cseré, épületgépészeti felújítások költségeihez történő, állami (vissza nem térítendő) hozzájárulás útján. 2008-tól a program az Új Magyarország Lakás Felújítási Program részeként működött, majd 2011-től az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer  Alprogramja lett.

     A panellakások korszerűsítésének eredményeként – a kormányzat tervei szerint – évente egyre nagyobb mértékben csökken az épületek káros (szén-dioxid) kibocsátása, csaknem felére esik majd az energiafelhasználás. Ennek megfelelően a felújított panelban lakók fűtés-és áramköltségei 30-45 százalékkal mérséklődnek majd. A tavalyi évben a bíráló bizottság mintegy 250 pályázatot ítélt nyertesnek, és több mint 13 milliárd forint összegű támogatást biztosított a győztes pályázatokra. A panel-program azért is kiemelten fontos kormányzati ügy, mivel Magyarország lakosságának mintegy negyedét érinti.

     Az utóbbi időben azonban több pályázó lakóközösség is problémákat jelzett a beadott anyagok elbírásával kapcsolatban. A tapasztalatok szerint a döntésekre sok esetben kell többet várni az előírt 90 napnál, előfordulnak 3-6 hónapos késések is. Ennél is kirívóbb példa, annak 22 szegedi lakótömbnek az esete, ahol 2009 óta, illetve annak a 15.700 tulajdonosnak az ügye, akik 2010 óta árnak a bírálók döntésére. Ez utóbbival kapcsolatban, a Panel Érdekképviseleti Egyesület a miniszterelnöknek nyílt levelében adott hangot a lakók elkeseredettségéről. A levél beszámol arról, hogy Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kezelt Új Széchényi Terv – Zöld Beruházás panel Alprogramja keretében, 2010-ben beadott társasházi és lakásszövetkezeti tulajdonosi közösségek pályázatát az illetékes szerv még mindig nem bírálta el.

     Az elbírálás és a kifizetések megkezdésének ekkor csúszása abból a szempontból is rendkívül méltánytalan, miszerint a támogatás utófinanszírozású, tehát a központi költségvetésre csak a beruházás elkészültét követően róna terhet a pályázati összeg kifizetése. Továbbá, a pályázati anyagok összeállítása is jelentős anyagi ráfordítást követelt meg a lakóközösségektől, amelynek megtérülése teljeséggel bizonytalan. Az épületek állag közben folyamatosan romlik, az energiaköltségek pedig egyre növekednek. A Panel Érdekképviseleti Egyesület ezért a kormányfő közbenjárását kérte a támogatási döntés mielőbbi meghozatalában. Több magyarországi településen a helyi önkormányzatok – amennyiben lehetőségeik engedik – saját forrásból próbálnak panel-felújítási támogatást biztosítani a helyi lakóközösségek számára.

forrás: www.epitinfo.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.