panel villanyszerelés logo

A Panel Érdekképviseleti Egyesület nyílt levele Orbán Viktorhoz

2

| Írta: Bara-Horváth Péter

Kategória: Panel program

Budapest, 2012. augusztus 7., kedd

Orbán Viktor Magyarország Miniszterelnöke részére

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Szervezetünk, a Panel Érdekképviseleti Egyesület 15700 pályázó panel lakótelepi lakástulajdonos képviseletében eljárva kéri Önt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kezelt USZT ZBR Panel Alprogram támogatási döntésére 2010 óta várakozó társasházi és lakásszövetkezeti tulajdonosi közösségek pályázatát a lehető legrövidebb időn belül támogatási döntésben részesíteni szíveskedjen!

A panel program 2001. évi fennállása óta példa nélküli, hogy a lakóközösségek által kiemelkedő szervezési tevékenységgel és jelentős költségráfordítással elkészített pályázatok elbírálása a 90 napos döntési határidőt több mint két évvel meghaladva sem részesültek támogatási döntésben – annak ellenére, hogy a program utófinanszírozott jellege miatt költségvetési kiadást csak az adott beruházás elkészültét követően generál, ugyanakkor költségvetési bevételt és munkahelyteremtést szinte azonnal, valamint a program költségvetést érintő mérlege egyensúlyban van.

A támogatási döntés elhúzódása érthetetlen annak tükrében is, hogy a panel programot fennállása óta minden politikai erő támogatta köztük a 2001-ben a programot létrehozó FIDESZ is, amely Bencsik János volt NFM államtitkár több prominens vezetővel már a 2010-es választást megelőzően komoly erőfeszítéseket tett a rehabilitációs folyamatok felgyorsítása ügyében, továbbá a panel program támogatása mind a kampányban mind előtte hangsúlyosan támogatott volt a FIDESZ kommunikációjában.

Ennek ellenére jelenleg a hazánk lakosságának negyedét érintő panel program tárgyában nemhogy új pályázati konstrukció nincs, hanem a pályázati kiírással ellentétesen a támogatási döntések sem születtek meg, így egy jelentősebb városnyi tulajdonosi közösség vár több mint két éve olyan támogatási döntésre, amely az államnak gyakorlatilag csak eredményt hoz.

A tulajdonosi közösségeknek ugyanakkor nem mindegy, hogy hány fűtési szezont kell még átvészelniük a kifizethetetlen számlákkal.

Ezért kérjük Tisztelt Miniszterelnök urat, hogy a panel lakótelepek rehabilitációs folyamatainak teljes erodálása és a tulajdonosok ellehetetlenülése előtt a támogatási döntés biztosítása érdekében intézkedni szíveskedjen!

2012. augusztus 1.

Tisztelettel: Panel Érdekképviseleti Egyesület elnöksége

forrás: os.mti.hu/hirek