Megéri-e kiszállni a távhőszolgáltatás rendszeréből?

     Több, panelben lakó honfitársunk fejében is nyilván megfordult az ötlet, mi lenne, ha a magas árak miatt leválnának a távhőről, és megpróbálnának olcsóbb, gazdaságosabb fűtési rendszert kialakítani lakásukban. Ezekről a lehetőségekről kérdeztük Bálint Ferencet, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. gazdálkodási osztályvezetőjét.

 

Megéri-e kiszállni a távhőszolgáltatás rendszeréből?

 

     A távhőről való leválást egy 2005. évi törvény szabályozza. Kimondja, az első feltétel, hogy a lakóközösség 100 százalékban hozzájáruljon a kiváláshoz. A második követelmény, adottak legyenek a műszaki feltételek, magyarán olyan fűtési rendszer, amelyet át lehet alakítani úgy, hogy egy lakás is kiválhat. A harmadik feltétel, ez a társasház többi lakójának kárt nem okozhat.

     Negyedik: a lakás komfortfokozata nem csökkenhet, a leválás után egy más fűtési móddal (gázzal, villannyal stb.) is központi fűtésnek kell maradnia a lakáson belül. Fűtés nélkül semmiképpen sem hagyható a lakás, és a konvektoros megoldás sem elfogadott, mert nem minősül összkomfortosnak. A tüzelőanyagra vonatkozóan nincs előírás, de arra igen, hogy központi fűtésnek kell lennie. Az utolsó feltétel: minden felmerülő költség a fogyasztót terheli.

     Aki kielégíti ezt az 5 feltételt, az kiválhat, erősíti meg Bálint Ferenc. A procedúra úgy zajlik, hogy az igénylő beadja a SZETÁV-hoz a kiválási nyilatkozatot a lakók beleegyezésével, majd a cég leírja, milyen feltételeknek kell eleget tenni. Amikor a fogyasztó minden tervet beszerzett és a kivitelezéssel is elkészült, a távhőszolgáltató műszaki ellenőrei kiszállnak a helyszínre és megbizonyosodnak arról, valóban minden az előírások szerint történt-e.

     Ha igen, jegyzőkönyvezik, hogy az illető kivált a fűtési rendszerből. A radiátorokat ilyenkor le kell szerelni, az ott maradt csöveket pedig 5 centiméter vastag csőhéjjal hőszigetelni. A jegyzőkönyvezés pillanatától a lakónak már nem kell távhődíjat fizetnie. A fűtés és a meleg víz két teljesen különálló rendszer. Attól, hogy valaki leválik a távfűtésről, a melegvíz-rendszeren még rajta maradhat, de kérheti mindkettő megszüntetését is. A többi lakót semmilyen költségnövekedés nem sújtja, mert a kivált lakás nem marad fűtetlenül. Ezért írja elő a törvény a központi fűtést.
 

Eddig tiltották, most újra indulhat a leváláshullám

     Az osztályvezető szerint Szegeden nem jellemző, hogy a lakók tömegesen kérnék a leválást. Egyéni kezdeményezés akad, de addig nem jutnak el, hogy a lakók 100 százalékos beleegyezését is megszerezzék. Bálint Ferenc 6-8 ilyen lakásról tud a városban. Lakóközösség csak egy van, amely levált a Szegedi Hőszolgáltató Kft. rendszeréről, ez a Sajka utca 14. szám alatti 4 emeletes panelház. Ők 2009 óta saját gázkazánnal fűtenek, a meleg vizet pedig napkollektorok biztosítják.
A társasházak kiválása esetében teljes mértékben megszűnik a távfűtés, ezt követően pedig olyan fűtési rendszert alakítanak ki maguknak, amilyet akarnak. Ott már nincsenek olyan szigorú szabályok, mint az egyes lakások esetében. Lakógyűlési határozat alapján 80 százalékos többséggel történhet meg a leválás.

     Bálint Ferenc szerint nem prognosztizálható tömeges kiválás azért sem, mert a távhő áfája jelenleg 5, a gázfűtésé pedig 27 százalék. Maga a beruházás szintén nem olcsó mulatság, akár 1 milliónál is többe kerülhet, ami nem biztos, hogy belátható időn belül megtérül, véli a szakember.

     Básthy Gábor úgy emlékszik: ügyvezető igazgatói praxisában eddig alig néhány szegedi lakás vált le a távfűtési rendszerről. Ő sem számít arra, hogy ez a szám megugrana a közeljövőben. Elég magasak a lakossági gázárak is. Az átalakítás minden költsége az érintett lakókra hárul, mondja, kiemelve: ha betartják a törvényi előírásokat, nincs akadálya a leválásnak, amely a hőszolgáltató számára semmilyen pluszterhet nem jelent.

     Az elmúlt években a fővárosban már elindult egy leválási hullám, amit a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. egy közgyűlési rendelet alapján korlátozott. Ez történt több magyar nagyvárosban is. Országszerte szabad utat nyithat viszont a távfűtésről leválni akaróknak az Alkotmánybíróság döntése, amellyel megsemmisítette az ezt tiltó miskolci távhőrendeletet. Magyarországon 650 ezer, a fővárosban 250 ezer lakásban van távfűtés.

forrás: szegedma.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.