Lassan életveszélyessé válik egy tatabányai panel teljes felső szintje

     Az eső megkeseríti az egyik tatabányai tízemeletes ház legfelső szintjén lakó emberek mindennapjait. A forgatókönyv ilyenkor mindig ugyanaz: vödrök a csöpögő víz alá, majd penészeltávolítás. A lakások beázása évek óta probléma, a lakók tehetetlenek.

 

Az eső megkeseríti az egyik tatabányai tízemeletes ház legfelső szintjén lakó emberek mindennapjait.

 

     Olvasónk azzal kereste meg lapunkat, hogy évek óta beázik a lakása. Az Ifjúság utca 33-ban, a tízemeletes tömb legfelső szintjén fogadott minket. Érkezésünk napján már nem, az azt megelőző napokban viszont jelentős mennyiségű eső esett a városban. Már a lépcsőházban is látszódtak a beázás nyomai, a villany sem működött, később kiderült, hogy nem véletlenül.

     – Tegnap döntöttem el, hogy megkeresem önöket, mert most már ott tartunk, hogy a csillárról is folyt le a víz – mondta az egyik nevét nem vállaló lakó.

     Azt meséli, a beázás legalább 5-6 éve probléma a lakótömb legfelső szintjén. Természetesen már a kezdetekben is megkeresték a közös képviselőt, illetve a biztosítót is, aki háromszor-négyszer fizetett is 30 ezer forintot a kárrendezésre. Ugyanarra a problémára viszont kétszer nem térít költséget a biztosító, de olvasónk szerint nem is lenne érdemes, mert már ő is feleslegesnek tartja, hogy erre a lakásra pénzt költsön.

     A közös képviseletet ellátó Teszi Bt. – a lakók elmondása szerint – segítőkészen állt a probléma kezeléséhez, azonban hosszútávú megoldás még mindig nincs. Olvasónk szerint először az is akadály volt, hogy sok lakónak – nem fizetett közös költségből eredő – tartozása halmozódott fel, ezért a közös képviselő nem tudott segíteni. Nemrégiben azonban, amikor az egyik lakó jelentősebb összeget törlesztett az elmaradásból, egy kivitelező céget bíztak meg a tetőszerkezet javításával. A probléma azonban azóta is fennáll.

     – Még szerencse, hogy fényes nappal kezdett el folyni a víz a csillárról. Bele se merek gondolni, mi lett volna, ha éppen bekapcsolt állapotban éri a nedvesség a lámpát – mondta a lakó, majd a konyhába, az előszobába, illetve a másik hálószobába vezetett minket, ahol szintén a beázott plafont és falakat mutatta. A hálószobában még vízcseppes a mennyezet, alatta vödör gyűjti a vizet.

     A tizedik emeleten egy másik lakásban is hasonló a helyzet. A nagyszobában állólámpát kapcsolt nekünk a tulajdonos.

     – A mennyezeti lámpát évek óta nem tudjuk használni, megcsináltatni sem érdemes, mert mindig beázik – mondta. Szerinte a tizedik emeleten élők már mindannyian azon a véleményen vannak, hogy ezekre a lakásokra nem érdemes pénzt költeni, hiszen a probléma újra és újra előjön.

     A lépcsőházban a plafonon és a falakon is látszanak a rendszeres beázás nyomai. Olvasónk a tetőre is felkísért minket, ahol kisebb pocsolyákban állt a víz, a két lefolyó nem tudja elvezetni a csapadékot.

     – Időnként a lakók, köztük én is feljövünk ide és seprűvel tereljük a tetőn megállt vizet az elvezetőhöz – mondta. Hozzátette, azért ez nem megoldás.
Mindenesetre a tízemeletes legfelső szintjén élők türelmesek, nem ingerültek, csupán a hosszú évek után szeretnének valamiféle megoldást a problémájukra. Olvasónk, aki lapunkat megkereste, elmondta azt is, hogy mind a közös képviselő, mind a biztosító cég korrekten reagált a panaszaikra és az is látszik, hogy mindkét szolgáltató igyekszik segíteni, azonban a több éve beázó lakásokban élők tehetetlenek és belefáradtak a folyamatos kárrendezésbe.

     Egyedi tetőszerkezetű a panel

     – A tetőt javították, de ez egy olyan típusú tízemeletes, amelynek tetőszerkezete talán nincs még egy a városban. ​E​z a tetőszigetelés annak idején úgynevezett kísérleti jelleggel készült, tehát nem a hagyományos módszerrel szigetelt tetőről van szó, hő- és vízszigetelése sem hagyományos.

     Emellett a panelokban nem a falban vannak a villanyvezetékek, mint a téglaépületekben, hanem a panelelemekbe a vezetékeknek vésetet alakítottak ki, amikor a lakótömb épült. Valószínűleg ezen a véseten áznak a lakók – mondta el Szűcs Ibolya, a társasház közös képviselője. Hozzátette, a biztosító is helytáll, illetve ők, mint közös képviselők is mindent megtesznek, de a probléma műszaki jellegű. Egy rugalmas anyag fedi a tetőt és emellett a nagy felülethez képest csupán két helyen tud lefolyni a csapadék.

     Más épületeknél két lakáshoz tartozik egy vízelvezető. A legutóbbi beázás a közös képviselő elmondása szerint egyébként abból adódott, hogy valaki felment a tetőre és egy tégladarabbal lefedte a lefolyót.
A társasház anyagi helyzete egyébként rendezett. Szűcs Ibolya elmondta, korábban a lakók jelentős tartozást halmoztak fel, hitelük is volt, amelyet sikerült visszafizetni és mostanra a háznak megtakarítása is van, amely szintén azt jelzi, nem anyagi, hanem műszaki okai vannak annak, hogy a probléma fennáll. Ezt a kivitelező cég garanciálisan javítja, neki is érdeke, hogy minőségi munkát végezzen, több szakember vizsgálja, mi lenne a megfelelő megoldás.

 

forrás: kemma.hu

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
78 vélemény alapján
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nikolett Balsai
Nikolett Balsai
2024.04.06.
Tapasztalataink alapján szakembereknél nagyon ritka, hogy gyorsan, jó minőségben, és jó áron dolgoznak. Péternél ezek egyszerre teljesülnek és mi már ezzel is maximálisan elégedettek lettünk volna. Emellett munkájára és környezetére nagyon igényes, az első kapcsolatfelvételtől kezdve gyorsan, érthetően válaszolt minden felmerülő kérdésünkre, a munka végén pedig egy összefoglaló videót kaptunk, ami alapján látjuk, mi hol fut. Csak ajánlani tudjuk, köszönjük szépen!
Kabán Eszter Anna
Kabán Eszter Anna
2024.03.27.
Pontos munkavégzés, tökéletes tájékoztatás, nagy fokú szakértelem. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
péter Popovics
péter Popovics
2024.03.24.
Nagyon Szakszerű és segítőkész csapat. Remek szolgáltatást nyújtanak.
Beata Varga
Beata Varga
2024.02.18.
Korrekt, megbízható munka. Minden az ajánlat szerint történt. A felmerülő kérdésekre kielégítő válaszokat, megoldásokat kaptunk. A munkaterületet takarítva adták át, miközben odafigyeltek a lépcsőház folyamatos tisztán tartására is. Nagyszerű szakemberek, pontos munka. Köszönjük!
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.