Lassan életveszélyessé válik egy tatabányai panel teljes felső szintje

     Az eső megkeseríti az egyik tatabányai tízemeletes ház legfelső szintjén lakó emberek mindennapjait. A forgatókönyv ilyenkor mindig ugyanaz: vödrök a csöpögő víz alá, majd penészeltávolítás. A lakások beázása évek óta probléma, a lakók tehetetlenek.

 

Az eső megkeseríti az egyik tatabányai tízemeletes ház legfelső szintjén lakó emberek mindennapjait.

 

     Olvasónk azzal kereste meg lapunkat, hogy évek óta beázik a lakása. Az Ifjúság utca 33-ban, a tízemeletes tömb legfelső szintjén fogadott minket. Érkezésünk napján már nem, az azt megelőző napokban viszont jelentős mennyiségű eső esett a városban. Már a lépcsőházban is látszódtak a beázás nyomai, a villany sem működött, később kiderült, hogy nem véletlenül.

     – Tegnap döntöttem el, hogy megkeresem önöket, mert most már ott tartunk, hogy a csillárról is folyt le a víz – mondta az egyik nevét nem vállaló lakó.

     Azt meséli, a beázás legalább 5-6 éve probléma a lakótömb legfelső szintjén. Természetesen már a kezdetekben is megkeresték a közös képviselőt, illetve a biztosítót is, aki háromszor-négyszer fizetett is 30 ezer forintot a kárrendezésre. Ugyanarra a problémára viszont kétszer nem térít költséget a biztosító, de olvasónk szerint nem is lenne érdemes, mert már ő is feleslegesnek tartja, hogy erre a lakásra pénzt költsön.

     A közös képviseletet ellátó Teszi Bt. – a lakók elmondása szerint – segítőkészen állt a probléma kezeléséhez, azonban hosszútávú megoldás még mindig nincs. Olvasónk szerint először az is akadály volt, hogy sok lakónak – nem fizetett közös költségből eredő – tartozása halmozódott fel, ezért a közös képviselő nem tudott segíteni. Nemrégiben azonban, amikor az egyik lakó jelentősebb összeget törlesztett az elmaradásból, egy kivitelező céget bíztak meg a tetőszerkezet javításával. A probléma azonban azóta is fennáll.

     – Még szerencse, hogy fényes nappal kezdett el folyni a víz a csillárról. Bele se merek gondolni, mi lett volna, ha éppen bekapcsolt állapotban éri a nedvesség a lámpát – mondta a lakó, majd a konyhába, az előszobába, illetve a másik hálószobába vezetett minket, ahol szintén a beázott plafont és falakat mutatta. A hálószobában még vízcseppes a mennyezet, alatta vödör gyűjti a vizet.

     A tizedik emeleten egy másik lakásban is hasonló a helyzet. A nagyszobában állólámpát kapcsolt nekünk a tulajdonos.

     – A mennyezeti lámpát évek óta nem tudjuk használni, megcsináltatni sem érdemes, mert mindig beázik – mondta. Szerinte a tizedik emeleten élők már mindannyian azon a véleményen vannak, hogy ezekre a lakásokra nem érdemes pénzt költeni, hiszen a probléma újra és újra előjön.

     A lépcsőházban a plafonon és a falakon is látszanak a rendszeres beázás nyomai. Olvasónk a tetőre is felkísért minket, ahol kisebb pocsolyákban állt a víz, a két lefolyó nem tudja elvezetni a csapadékot.

     – Időnként a lakók, köztük én is feljövünk ide és seprűvel tereljük a tetőn megállt vizet az elvezetőhöz – mondta. Hozzátette, azért ez nem megoldás.
Mindenesetre a tízemeletes legfelső szintjén élők türelmesek, nem ingerültek, csupán a hosszú évek után szeretnének valamiféle megoldást a problémájukra. Olvasónk, aki lapunkat megkereste, elmondta azt is, hogy mind a közös képviselő, mind a biztosító cég korrekten reagált a panaszaikra és az is látszik, hogy mindkét szolgáltató igyekszik segíteni, azonban a több éve beázó lakásokban élők tehetetlenek és belefáradtak a folyamatos kárrendezésbe.

     Egyedi tetőszerkezetű a panel

     – A tetőt javították, de ez egy olyan típusú tízemeletes, amelynek tetőszerkezete talán nincs még egy a városban. ​E​z a tetőszigetelés annak idején úgynevezett kísérleti jelleggel készült, tehát nem a hagyományos módszerrel szigetelt tetőről van szó, hő- és vízszigetelése sem hagyományos.

     Emellett a panelokban nem a falban vannak a villanyvezetékek, mint a téglaépületekben, hanem a panelelemekbe a vezetékeknek vésetet alakítottak ki, amikor a lakótömb épült. Valószínűleg ezen a véseten áznak a lakók – mondta el Szűcs Ibolya, a társasház közös képviselője. Hozzátette, a biztosító is helytáll, illetve ők, mint közös képviselők is mindent megtesznek, de a probléma műszaki jellegű. Egy rugalmas anyag fedi a tetőt és emellett a nagy felülethez képest csupán két helyen tud lefolyni a csapadék.

     Más épületeknél két lakáshoz tartozik egy vízelvezető. A legutóbbi beázás a közös képviselő elmondása szerint egyébként abból adódott, hogy valaki felment a tetőre és egy tégladarabbal lefedte a lefolyót.
A társasház anyagi helyzete egyébként rendezett. Szűcs Ibolya elmondta, korábban a lakók jelentős tartozást halmoztak fel, hitelük is volt, amelyet sikerült visszafizetni és mostanra a háznak megtakarítása is van, amely szintén azt jelzi, nem anyagi, hanem műszaki okai vannak annak, hogy a probléma fennáll. Ezt a kivitelező cég garanciálisan javítja, neki is érdeke, hogy minőségi munkát végezzen, több szakember vizsgálja, mi lenne a megfelelő megoldás.

 

forrás: kemma.hu

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.