Kérdőjelek a panelprogram körül: annyi az önerő, mint máshol a teljes felújítás

     Hat lakóközösség visszalépett a panelprogramból Szegeden, úgy érzik, három éve túl sokat vállaltak. Az egyik felsővárosi tömbben 1,5 milliót kellene kifizetni lakásonként.

 

Szeged Tarján városrészében a többség még időben kapcsolódott a panelprogramhoz

 

Önkormányzati határidő: 2013. június 17.

     Három éve húzódik az utolsó panelpályázat eredményhirdetése, mert nincs rá állami pénz. 2009-ben 36 szegedi lakóközösség kért támogatást, de eddig csak 17-et értesítettek, hogy nyert, és ebből csak 8 kötött szerződést az önkormányzattal. Ezeknek a társasházaknak is sietniük kell, mert a kivitelezők pályáztatásával, a megvalósítással és az elszámolással együtt el kell készülniük nyárig. Szeged erre a célra nyitott 450 millió forintos hitelkerete ugyanis 2013. június 17-éig áll rendelkezésre. A többieknek nincs esélyük, hogy le tudják hívni az önkormányzati támogatást.

     „– Korrekt tájékoztatást adtunk, hogy a társasházak felkészülhessenek a legrosszabb forgatókönyvre. Az államtól dodonai választ kaptunk a bent rekedt pályázatokról” – közölte Igaz Ágnes, a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának vezetőjétől.

     „– Mindeközben az is érthető, hogy a pénzintézet az önkormányzati költségvetés és az adósságkonszolidáció feltételeinek ismerete nélkül nem vállal további kötelezettséget” – tudtuk meg. Hozzátette, elképzelhető, hogy tavasszal a bank meghosszabbítja a hitelkeretet, de a fennálló bizonytalan helyzetet ismertetni akarták a házkezelőkkel.

Hat panelház visszalépett a pályázattól

     A makkosházi és felsővárosi társasházak között akad, amelyik teljesen eláll a felújítástól. Olyan is előfordul, ahol a lakók menekülő útvonalként csökkentett műszaki tartalommal igyekeznek folytatni a munkát, hogy ne adósodjanak el teljesen. Némelyik ház extrém magas színvonalú korszerűsítést vállalt nyílászárócserével, homlokzatszigeteléssel és napkollektorokkal. Az egyik ilyen épület beruházásának értéke 170 millió forint, amihez 76 millió forint önerő kell, vagyis annyi, mint amennyi a szomszédos panelház teljes renoválására elég. Megkérdeztük az egyik, visszalépett házakat képviselő házkezelőt, de a tulajdonos nem kívánt nyilatkozni. Annyit elmondott, hogy több hasonló panelrekonstrukciót elindítottak, és az eredmények őket fogják igazolni.

Állóháború a panelben

     Az egyik 40 lakásos felsővárosi paneltömb kiszállt a felújításból, lecserélte a közös képviselőt, és más felújítási lehetőség után néz. Az egyik lakó elmondta: nem akartak mindenáron eladósodni, hiszen három év alatt cserélődtek a lakók, többen munkanélküliek, elszegényedtek. 130 millióba került volna a korszerűsítés, ehhez 60 millió forint saját forrás kellett volna a háztól. Lakásonként 1,5 milliót kellett volna törleszteni 10 év alatt, az első öt évben 11 ezer, a második ötben viszont 17 ezer forint lett volna részlet. Ezt az elején állítólag nem közölte velük a házkezelő, majd amikor megtudták a feltételeket, állóháború tört ki a lakók között: az óvatosak leszavazták a felújítást, a bátrabbak jóváhagyták, végül az óvatosak győztek egy ügyvéd segítségével.

forrás: delmagyar.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
78 vélemény alapján
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nikolett Balsai
Nikolett Balsai
2024.04.06.
Tapasztalataink alapján szakembereknél nagyon ritka, hogy gyorsan, jó minőségben, és jó áron dolgoznak. Péternél ezek egyszerre teljesülnek és mi már ezzel is maximálisan elégedettek lettünk volna. Emellett munkájára és környezetére nagyon igényes, az első kapcsolatfelvételtől kezdve gyorsan, érthetően válaszolt minden felmerülő kérdésünkre, a munka végén pedig egy összefoglaló videót kaptunk, ami alapján látjuk, mi hol fut. Csak ajánlani tudjuk, köszönjük szépen!
Kabán Eszter Anna
Kabán Eszter Anna
2024.03.27.
Pontos munkavégzés, tökéletes tájékoztatás, nagy fokú szakértelem. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
péter Popovics
péter Popovics
2024.03.24.
Nagyon Szakszerű és segítőkész csapat. Remek szolgáltatást nyújtanak.
Beata Varga
Beata Varga
2024.02.18.
Korrekt, megbízható munka. Minden az ajánlat szerint történt. A felmerülő kérdésekre kielégítő válaszokat, megoldásokat kaptunk. A munkaterületet takarítva adták át, miközben odafigyeltek a lépcsőház folyamatos tisztán tartására is. Nagyszerű szakemberek, pontos munka. Köszönjük!
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.