panel villanyszerelés logo

Kérdőjelek a panelprogram körül: annyi az önerő, mint máshol a teljes felújítás

| Írta: Bara-Horváth Péter

Kategória: Panel program

     Hat lakóközösség visszalépett a panelprogramból Szegeden, úgy érzik, három éve túl sokat vállaltak. Az egyik felsővárosi tömbben 1,5 milliót kellene kifizetni lakásonként.

 

Szeged Tarján városrészében a többség még időben kapcsolódott a panelprogramhoz

 

Önkormányzati határidő: 2013. június 17.

     Három éve húzódik az utolsó panelpályázat eredményhirdetése, mert nincs rá állami pénz. 2009-ben 36 szegedi lakóközösség kért támogatást, de eddig csak 17-et értesítettek, hogy nyert, és ebből csak 8 kötött szerződést az önkormányzattal. Ezeknek a társasházaknak is sietniük kell, mert a kivitelezők pályáztatásával, a megvalósítással és az elszámolással együtt el kell készülniük nyárig. Szeged erre a célra nyitott 450 millió forintos hitelkerete ugyanis 2013. június 17-éig áll rendelkezésre. A többieknek nincs esélyük, hogy le tudják hívni az önkormányzati támogatást.

     „– Korrekt tájékoztatást adtunk, hogy a társasházak felkészülhessenek a legrosszabb forgatókönyvre. Az államtól dodonai választ kaptunk a bent rekedt pályázatokról” – közölte Igaz Ágnes, a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának vezetőjétől.

     „– Mindeközben az is érthető, hogy a pénzintézet az önkormányzati költségvetés és az adósságkonszolidáció feltételeinek ismerete nélkül nem vállal további kötelezettséget” – tudtuk meg. Hozzátette, elképzelhető, hogy tavasszal a bank meghosszabbítja a hitelkeretet, de a fennálló bizonytalan helyzetet ismertetni akarták a házkezelőkkel.

Hat panelház visszalépett a pályázattól

     A makkosházi és felsővárosi társasházak között akad, amelyik teljesen eláll a felújítástól. Olyan is előfordul, ahol a lakók menekülő útvonalként csökkentett műszaki tartalommal igyekeznek folytatni a munkát, hogy ne adósodjanak el teljesen. Némelyik ház extrém magas színvonalú korszerűsítést vállalt nyílászárócserével, homlokzatszigeteléssel és napkollektorokkal. Az egyik ilyen épület beruházásának értéke 170 millió forint, amihez 76 millió forint önerő kell, vagyis annyi, mint amennyi a szomszédos panelház teljes renoválására elég. Megkérdeztük az egyik, visszalépett házakat képviselő házkezelőt, de a tulajdonos nem kívánt nyilatkozni. Annyit elmondott, hogy több hasonló panelrekonstrukciót elindítottak, és az eredmények őket fogják igazolni.

Állóháború a panelben

     Az egyik 40 lakásos felsővárosi paneltömb kiszállt a felújításból, lecserélte a közös képviselőt, és más felújítási lehetőség után néz. Az egyik lakó elmondta: nem akartak mindenáron eladósodni, hiszen három év alatt cserélődtek a lakók, többen munkanélküliek, elszegényedtek. 130 millióba került volna a korszerűsítés, ehhez 60 millió forint saját forrás kellett volna a háztól. Lakásonként 1,5 milliót kellett volna törleszteni 10 év alatt, az első öt évben 11 ezer, a második ötben viszont 17 ezer forint lett volna részlet. Ezt az elején állítólag nem közölte velük a házkezelő, majd amikor megtudták a feltételeket, állóháború tört ki a lakók között: az óvatosak leszavazták a felújítást, a bátrabbak jóváhagyták, végül az óvatosak győztek egy ügyvéd segítségével.

forrás: delmagyar.hu