Jegyzet: Rideg vénasszonyok

     Jobb esetben a lakótelepi házaknak is minimum két oldaluk van, nemcsak a szólásbeli éremnek. Lehet több is, de esetünkben azok éppen annyira nem lényegesek, mint az érem pereme. Szóval legtöbbször a panelház két fő, átellenes hosszanti oldalán sorakoznak a lakószobák. S ezek általában a legkevésbé sem ideális tájolásúak. T. Szűcs József jegyzet.

 

Jegyzet: Rideg vénasszonyok

 

     A legideálisabb az lett volna, hogy építésükkor a most inkább északkeleti, mint keleti, nagyon kevés napot kapó oldalakat délibb irányba tolták volna el. De nem tolták el. Így ezen házoldal lakói természetesen nem élvezhetik a vénasszonyok nyarának előnyeit lakásukban. Pedig rájuk férne, merthogy a nyárnak véget vető lehűlés ugyancsak lehűtötte paneljeiket is. Amelyeket a nekik jutó, érintőlegesen besütő délelőtti nap már nem tud újra felmelegíteni. Tehát ezekben az otthonokban, ha nem kér a ház (elő)fűtést, ilyenkor és a tavaszi hasonló átmeneti időszakban a cidri az úr. Márpedig sokszor, sok helyütt nem kér. Már csak azért sem, mert az átellenes oldalon déltől napnyugtáig ilyenkor is értékelhetően melegíti a napfény az ott élők lakásait. S ezen a ponton találkozik szembe a valóság a paragrafusokkal. A társasházak ugyanis maguk dönthetnek fűtés beindításáról, amikor őszelőre fordul az idő. Ami első blikkre a demokrácia non plus ultrája. Ám a ház két ellenkező oldalán élők érdekei a lakásuk tájolása okán homlokegyenest ellenkezőek. Az egyik oldalon, mesterséges meleg nélkül minden évben menetrendszerűen jön az otthon szerzett megfázás.

     A másik oldalon, mint említettük, viszont ilyenkor is 5-6 órát vagy még többet betűz a nap. Nekik tehát színtiszta ráfizetés lenne, legalábbis úgy érzik, a radiátorok (számukra) idő előtti langyosítása. Kár, hogy a vonatkozó törvény nem veszi figyelembe az érem és a házak két oldalát. Azt, hogy a keleti, északkeleti oldalon jóval előbb kell(ene) beindítani a fűtést, mint a ház ilyenkor is melegebb átellenes, délnyugati oldalán. (Lehet, hogy nemcsak a lakók, de az épület műszaki védelme okán is.) Ezzel lehetne a ház fekvését, benapozottságát, illetve annak hiányát némileg ellensúlyozni.

     De, mint utaltunk rá, a törvény úgy kezeli a társasházakat, mintha azokban megközelítőleg minden tulajdonostárs egyforma mennyiségben részesülne Napunk melegéből. Ezáltal lesz, lehet egy látszólag demokratikus szabályozás „az ördög a részletekben lakik” mondás tipikus példája. Ugyanis ráhagyja a piszkos munkát, az egyik fél érdekeit megkerülhetetlenül sértő döntés meghozatalát a lakóközösségekre. A korántsem ma született, de érvényben lévőnél (saját bőrömön mért tapasztalataim alapján) az ősrégi szabályozás is ésszerűbb és humánusabb volt. Az, amely a kinti s az épületek falán is mért hőmérséklet alapján indította be s adagolta előfűtést. Általában csak esténként, és nem is teljes áron. S ez ellen az automatizmus ellen nem volt apelláta. Viszont nem is volt, aki megfázott volna az otthon hidegétől. Mert reggel és este adtak annyi meleget a radiátorok, hogy az ember nem kényszerült, mint most, igencsak sokat fogyasztó hősugárzókkal ellensúlyozni a ház emelésekor lazán kezelt építési szabályokból fakadó ésszerűtlenségeket. Meg az újabb kori (ez esetben: látszat-) demokrácia fonákságát. De, ha erre a lakókra átruházott döntési szabadságra azt mondom, hogy álságos, azt hiszem, akkor sem túlzok.

 

forrás: mon.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.