Időutazás egy kelet-német lakásban

     Október elején ünnepelték Németország újraegyesülésének 25. évfordulóját, egy időutazás erejére. Azt hihetnénk, már senki sem emlékszik rá arrafelé, milyen is volt régen a szocializmus. Ez azonban nem így van. A múlt rendszer a mai napig jelen van Kelet-Németországban és persze Berlinben is.

 

Időutazás egy kelet-német lakásban

 

     Berlinben egymást érik az irodák, ahol Trabantot lehet bérelni, ha valaki nosztalgiára vágyik, vagy esetleg annyira fiatal még, hogy nem is emlékezhet már arra, milyen is volt annak idején a kétütemű, majd később négyütemű járgányban furikázni.

     De nem csak Trabantot lehet bérelni, akár sofőrrel együtt, pláne ha az automata sebességváltóhoz szokott a Berlinbe tévedt turista; hanem a szó szoros értelmében egy időutazásra is be lehet fizetni a régi Kelet-Berlinben: meg lehet látogatni egy múzeumnak berendezett régi kelet-német panellakást is.

m5

     Vasárnaponként 14:00 és 16:00 óra között ugyanis a Hellersdorfstraße 179-be látogatva idegenvezető segítségével megtekinthető a a külön erre a célre berendezett úgynevezett “múzeumlakás”.

     Van itt minden, ami nekünk, magyaroknak biztosan ismerős lenne. Sötétkék üveggel borított erkély, kisszoba, nagyszoba, sőt, még egy hálószoba is van, ami valljuk be, nálunk már ritkaságszámba ment a 80-as években.

m8

     A bútorok mind eredetiek, de ez még nem minden: még a szocializmusból származó tipikus német nyelvű olvasmányokból is raktak ki egyet-kettőt mutatóba. A konyhában kelet-német pezsgő is található, a híres Rotkäppchen (Piroska) márkájú ital. A múzeum érdekességét már csak az fokozza, hogy a panellakásokat a mai napig lakják.

m7

     A 61 m²-es lakásért annak idején 109 (kelet-)német márkát kellett leperkálni, ami mintegy 55 eurónak, azaz 16.500 Ft-nak felelne meg napjainkban. Az akkori átlagfizetés 1200 márka volt (600€, tehát 180.000Ft). A lakás 18 óra lefolyása alatt készült el, és maga a panelház szintén rekordsebességgel, mindössze 110 nap alatt lett készen.

 

forrás: lemon.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.