Éjjel tragédia történt volna paneltűz miatt

     Számos tanulsága van a keddi paneltűz miatt, amely hatalmas károkat és lelki traumát okozott az ott lakóknak. Mit tudunk tenni, ha ön- és közveszélyes lakó költözik a házba?

 

Éjjel tragédia történt volna paneltűz miatt

 

     A biztosítók emberei lakásról lakásra járják az Ifjúság körúti panelházat, ahol kedden délután az egyik lakó vélhetően felgyújtotta az otthonát. A kilencediktől lefelé hat emeleten át – a szétrobbant radiátorcső miatt – átáztak az egymás alatt lévő lakások. Hogy tudjunk viszonyítani: a tűzoltók nem egész egy köbméter vízzel oltottak, ehhez képest két és fél köbméternyi (radiátor)víz okozott károkat a hat emeleten

     A hatvanlakásos panelház több otthonában még tegnap sem volt villany és meleg víz. A lakók lelki sérelmei betöltik a folyosókat. „Vissza ne merjen jönni” – mondják egymás szavába vágva. A tizediken, vagyis egy emelettel a lakástűz fölött élő Soós Miklósné két napja a fiáék lakásában alszik. Az ablaka kitörött, lakásának megrepedt, kormos falait statikus is vizsgálta. „A tűzoltók azt mondták, ha otthon vagyok, nem tudok kimenekülni. Biztosan meghaltam volna.”

     Szomszédja, Kiss Zoltánné sokadszor mossa le az ajtaját, a rongy még mindig koromfekete. Az emlékek viszont, ahogy a tűzoltók menekítették ki a fojtogató füstben az idős asszonyt, még úgy élnek benne, hogy libabőrös tőle. A beszélgetésbe bekapcsolódó Kiss Lászlóné is arról beszél, hogy ha mindez éjjel történik, akkor a két szint sok lakása – köztük ő is – életveszélyben lett volna. A legrosszabb a leégett lakás közvetlen szomszédjának a helyébe képzelni magunkat, onnan ugyanis egy kilenc-tíz éves kislánnyal menekült ki az anya… A kisgyerek azt mondta, többé nem akar visszatérni az Ifjúság körúti lakásukba.

     Elterjedt a házban az is, hogy a pszichiátriára beszállított, 35 éves nőt már ki is engedték. „Ez nem igaz” – szögezte le kérdésünkre dr. Feller Gábor, a pszichiátria osztályvezető főorvosa. Az ismert beteget még minden bizonnyal jó ideig kezelni kell a kórházban. De mit tehettek volna a lakók, a hozzátartozók, a hatóságok az eset megelőzéséért? Le kell szögezni, hogy egyelőre a katasztrófavédelem és a rendőrség is vizsgálja a tűz keletkezésének okát, s azt, hogy ebben milyen szerepe lehetett a 35 éves nőnek. De tény, hogy néhány nappal azelőtt már gyújtogatáson kapták az illetőt. Báner Attila tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese azt mondja, a megelőzés egyetlen módja, ha a szomszédok figyelnek egymásra. Bejelentést lehet tenni a katasztrófavédelemnél is; ugyanakkor itt sem lehetett volna akarata ellenére kórházba szállíttatni a fiatal nőt, csak azért, mert idegenek szerint zavartan viselkedik.

 

forrás: kisalfold.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.