panel villanyszerelés logo

Bírság a lakásfelújítás miatt lépcsőházba kitett szekrény miatt

| Írta: Bara-Horváth Péter

Kategória: Panel rengeteg

Székesfehérvár – Történetünk tipikus, tanulságai mindannyiunk számára megszívlelendők. Egy József utcai panelházban ellenőrzést tartott a katasztrófavédelmi hatóság, és bírságolt. A tűzvédelmi szabályok megszegése miatt.

 

Az ominózus szekrény immár a lakásban, ahol a felújítás még tart, közlekedni szinte képtelenség. Mi lenne, ha itt lenne tűz? (Fotó: Zsigó Ferenc)

 

     – Mi törvénytisztelő állampolgárok vagyunk, a párom különösen kényes a jogkövető magatartásra – mondta Gulyásné Tabányi Mária – Az a szekrény alig két hétig volt a lépcsőházban, nem hinném, hogy bárkinek is az útjában lett volna, mégis megbírságolt minket a hatóság 40 ezer forintra. Nem jött ez jól most karácsony előtt, kisnyugdíjasok vagyunk – tette hozzá az asszony, aki – mint később kiderült – élete során mindig alapos ember volt, párjához hasonlóan ügyelt a szabályok betartására, a pontos adminisztrációra.

     Pedáns embernek tartja magát élettársa, a nyugdíj mellett biztonsági őrként dolgozó Kardos József is, aki hétfőn este így mesélte el a történteket:

     – Lakásfelújításra szántuk el magunkat, ennek során tettük ki a kiürített, lefóliázott szekrényt a lépcsőházba, ha jól emlékszem, szeptember 28-án, mert a festő sehogyan se fért el a szobában. Október 7-én volt az átfogó ellenőrzés az épületben, erről a lakásfenntartó szövetkezet levélben értesített – ezt 12-én kaptuk meg -, s ebben leírták, hogy a hatóság eljárást indít, és hogy haladéktalanul távolítsuk el a szekrényt a lépcsőházból.

     – Csakhogy már napokkal azelőtt behoztuk a szekrényt – szólt közbe Mária, aki a lakásszövetkezethez be is ment másnap, s ott megnyugtatták.

     Ehhez képest meglehetősen meglepődtek, amikor november 8-ai dátummal egy végzést kézbesített a posta, amiben a katasztrófavédelem az eljárás elindításáról értesítette őket, majd rá egy hétre beidézték őket 23-ára, „ügyfélként tűzvédelmi bírságolási ügyben”.

     – Jegyzőkönyvet vettek fel a katasztrófavédelmi kirendeltségen, őszintén elmondtunk mindent, elnézést is kértünk, ha megszegtük volna a szabályokat – idézte fel a történteket a férfi. Ezt követően hozta a postás a 40 ezer forintos bírságról szóló határozatot. Húszezer azért, mert „tűzveszélyes” anyagot tároltak a lépcsőházban, húszezer pedig azért, mert az adott hely „menekülésre számításba vett” közlekedőnek számít.

     – Semmi figyelmeztetés nem volt, azonnal bírságoltak, persze tudjuk, hogy a jogszabály nem ismerete nem ment fel minket, de a méltányosságot hiányoljuk – mondta Mária.

     Mint megtudtuk, az életvédelem, a biztonság mindent felülíró szempontja miatt nincs lehetőség mérlegelésre, a bírság kiszabása kötelező. A 259/2011-es kormányrendelet részletesen szabályozza a lehetőségeket és kötelezettségeket, táblázatos mellékletében sajnos egyértelműen beazonosítható a történetünkben szereplő minden körülmény (szekrény, közlekedő, éghető anyag stb.). Minden panel- és társasházi lakónak érdemes átböngésznie! A hatóság nem lehet tekintettel szociális szempontokra (kisnyugdíjas lét), annyiban lehetett a konkrét esetben méltányos, hogy a kötelező bírság alsó határát szabta ki.

 

forrás: feol.hu