Bírság a lakásfelújítás miatt lépcsőházba kitett szekrény miatt

Székesfehérvár – Történetünk tipikus, tanulságai mindannyiunk számára megszívlelendők. Egy József utcai panelházban ellenőrzést tartott a katasztrófavédelmi hatóság, és bírságolt. A tűzvédelmi szabályok megszegése miatt.

 

Az ominózus szekrény immár a lakásban, ahol a felújítás még tart, közlekedni szinte képtelenség. Mi lenne, ha itt lenne tűz? (Fotó: Zsigó Ferenc)

 

     – Mi törvénytisztelő állampolgárok vagyunk, a párom különösen kényes a jogkövető magatartásra – mondta Gulyásné Tabányi Mária – Az a szekrény alig két hétig volt a lépcsőházban, nem hinném, hogy bárkinek is az útjában lett volna, mégis megbírságolt minket a hatóság 40 ezer forintra. Nem jött ez jól most karácsony előtt, kisnyugdíjasok vagyunk – tette hozzá az asszony, aki – mint később kiderült – élete során mindig alapos ember volt, párjához hasonlóan ügyelt a szabályok betartására, a pontos adminisztrációra.

     Pedáns embernek tartja magát élettársa, a nyugdíj mellett biztonsági őrként dolgozó Kardos József is, aki hétfőn este így mesélte el a történteket:

     – Lakásfelújításra szántuk el magunkat, ennek során tettük ki a kiürített, lefóliázott szekrényt a lépcsőházba, ha jól emlékszem, szeptember 28-án, mert a festő sehogyan se fért el a szobában. Október 7-én volt az átfogó ellenőrzés az épületben, erről a lakásfenntartó szövetkezet levélben értesített – ezt 12-én kaptuk meg -, s ebben leírták, hogy a hatóság eljárást indít, és hogy haladéktalanul távolítsuk el a szekrényt a lépcsőházból.

     – Csakhogy már napokkal azelőtt behoztuk a szekrényt – szólt közbe Mária, aki a lakásszövetkezethez be is ment másnap, s ott megnyugtatták.

     Ehhez képest meglehetősen meglepődtek, amikor november 8-ai dátummal egy végzést kézbesített a posta, amiben a katasztrófavédelem az eljárás elindításáról értesítette őket, majd rá egy hétre beidézték őket 23-ára, „ügyfélként tűzvédelmi bírságolási ügyben”.

     – Jegyzőkönyvet vettek fel a katasztrófavédelmi kirendeltségen, őszintén elmondtunk mindent, elnézést is kértünk, ha megszegtük volna a szabályokat – idézte fel a történteket a férfi. Ezt követően hozta a postás a 40 ezer forintos bírságról szóló határozatot. Húszezer azért, mert „tűzveszélyes” anyagot tároltak a lépcsőházban, húszezer pedig azért, mert az adott hely „menekülésre számításba vett” közlekedőnek számít.

     – Semmi figyelmeztetés nem volt, azonnal bírságoltak, persze tudjuk, hogy a jogszabály nem ismerete nem ment fel minket, de a méltányosságot hiányoljuk – mondta Mária.

     Mint megtudtuk, az életvédelem, a biztonság mindent felülíró szempontja miatt nincs lehetőség mérlegelésre, a bírság kiszabása kötelező. A 259/2011-es kormányrendelet részletesen szabályozza a lehetőségeket és kötelezettségeket, táblázatos mellékletében sajnos egyértelműen beazonosítható a történetünkben szereplő minden körülmény (szekrény, közlekedő, éghető anyag stb.). Minden panel- és társasházi lakónak érdemes átböngésznie! A hatóság nem lehet tekintettel szociális szempontokra (kisnyugdíjas lét), annyiban lehetett a konkrét esetben méltányos, hogy a kötelező bírság alsó határát szabta ki.

 

forrás: feol.hu

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.