Bírság a lakásfelújítás miatt lépcsőházba kitett szekrény miatt

Székesfehérvár – Történetünk tipikus, tanulságai mindannyiunk számára megszívlelendők. Egy József utcai panelházban ellenőrzést tartott a katasztrófavédelmi hatóság, és bírságolt. A tűzvédelmi szabályok megszegése miatt.

 

Az ominózus szekrény immár a lakásban, ahol a felújítás még tart, közlekedni szinte képtelenség. Mi lenne, ha itt lenne tűz? (Fotó: Zsigó Ferenc)

 

     – Mi törvénytisztelő állampolgárok vagyunk, a párom különösen kényes a jogkövető magatartásra – mondta Gulyásné Tabányi Mária – Az a szekrény alig két hétig volt a lépcsőházban, nem hinném, hogy bárkinek is az útjában lett volna, mégis megbírságolt minket a hatóság 40 ezer forintra. Nem jött ez jól most karácsony előtt, kisnyugdíjasok vagyunk – tette hozzá az asszony, aki – mint később kiderült – élete során mindig alapos ember volt, párjához hasonlóan ügyelt a szabályok betartására, a pontos adminisztrációra.

     Pedáns embernek tartja magát élettársa, a nyugdíj mellett biztonsági őrként dolgozó Kardos József is, aki hétfőn este így mesélte el a történteket:

     – Lakásfelújításra szántuk el magunkat, ennek során tettük ki a kiürített, lefóliázott szekrényt a lépcsőházba, ha jól emlékszem, szeptember 28-án, mert a festő sehogyan se fért el a szobában. Október 7-én volt az átfogó ellenőrzés az épületben, erről a lakásfenntartó szövetkezet levélben értesített – ezt 12-én kaptuk meg -, s ebben leírták, hogy a hatóság eljárást indít, és hogy haladéktalanul távolítsuk el a szekrényt a lépcsőházból.

     – Csakhogy már napokkal azelőtt behoztuk a szekrényt – szólt közbe Mária, aki a lakásszövetkezethez be is ment másnap, s ott megnyugtatták.

     Ehhez képest meglehetősen meglepődtek, amikor november 8-ai dátummal egy végzést kézbesített a posta, amiben a katasztrófavédelem az eljárás elindításáról értesítette őket, majd rá egy hétre beidézték őket 23-ára, „ügyfélként tűzvédelmi bírságolási ügyben”.

     – Jegyzőkönyvet vettek fel a katasztrófavédelmi kirendeltségen, őszintén elmondtunk mindent, elnézést is kértünk, ha megszegtük volna a szabályokat – idézte fel a történteket a férfi. Ezt követően hozta a postás a 40 ezer forintos bírságról szóló határozatot. Húszezer azért, mert „tűzveszélyes” anyagot tároltak a lépcsőházban, húszezer pedig azért, mert az adott hely „menekülésre számításba vett” közlekedőnek számít.

     – Semmi figyelmeztetés nem volt, azonnal bírságoltak, persze tudjuk, hogy a jogszabály nem ismerete nem ment fel minket, de a méltányosságot hiányoljuk – mondta Mária.

     Mint megtudtuk, az életvédelem, a biztonság mindent felülíró szempontja miatt nincs lehetőség mérlegelésre, a bírság kiszabása kötelező. A 259/2011-es kormányrendelet részletesen szabályozza a lehetőségeket és kötelezettségeket, táblázatos mellékletében sajnos egyértelműen beazonosítható a történetünkben szereplő minden körülmény (szekrény, közlekedő, éghető anyag stb.). Minden panel- és társasházi lakónak érdemes átböngésznie! A hatóság nem lehet tekintettel szociális szempontokra (kisnyugdíjas lét), annyiban lehetett a konkrét esetben méltányos, hogy a kötelező bírság alsó határát szabta ki.

 

forrás: feol.hu

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.