Albérlet, vagy saját lakást vegyünk?

     Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A panel-, illetve téglaépítésű lakások eltérő négyzetméterenkénti árakon vásárolhatóak meg.

 

A vásárlás után jön a lakberendezés (illusztráció)- © Fotó: ÉM

 

     Egy munkalehetőség, összeköltözés, illetve a felsőfokú tanulmányok megkezdésekor gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik alternatíva éri meg jobban: albérlet vagy saját lakás vásárlása.

     Az ingatlannet.hu elemezésében górcső alá vette a témát, megvizsgálva a jelenlegi lakáspiaci helyzetet az ország egyes területein.

     A hazai lakáspiac helyzete

     Az idei év első felében sem állt meg a hazai ingatlan­piac, tovább növekedett a lakásárindex, ezzel a drágulás mértéke a tavalyi utolsó negyedévhez viszonyítva nominálisan 7,6 százalékos, reál értelemben pedig 8,8 százalékos volt..

     2015 első feléhez képest a lakásárak bővülésének üteme lassult, ebben az évben a hazai piacon a drágulás 1,9 százalékra csökkent a korábban tapasztalt 3–4 százalékról.

     Az ingatlanpiacon a panel-, illetve téglaépítésű lakások eltérő négyzetméterenkénti árakon vásárolhatóak meg, a panellakások szegmensében 35%-kal alacsonyabb átlagos Ft/m2 árakra lehet számítani, mint a téglaépítésűek piacán.

     2015-ben a panellakások átlag­árai dinamikusabban – 65%-kal – bővültek, mint a téglaépítésűeké – 50% –, a változás azonban így is szembetűnő volt mindkét típus esetén. Idén egy lényegesen visszafogottabb emelkedés mutatkozott az ingatlanpiacon, a négyzetméterenkénti árak mindkét lakástípus esetén 9 százalékkal drágultak.

     A kiadó albérletek átlagos négyzetméterenkénti árai a fővárosban a legmagasabbak – meghaladják a 3000 Ft/m2 árat –, ehhez képest egyes vidéki nagyvárosokban – Miskolc, Kecskemét – mintegy 50 százalékkal kedvezőbb átlag­áron bérelhetünk lakást.

     Az utóbbi egy évben Sopronban kiemelkedő volt az albérlet­árak emelkedése, az országos szinthez viszonyítva Szegeden és Pécsen is megugrottak az árak.

     Mennyi idő alatt térül meg?

     A megtérülési idő kulcsfontosságú kérdés azok körében, akik lakásvásárlásban gondolkodnak, melynek meghatározásához példánkban egy 60 nm-es lakást veszünk alapul. Országos szinten egy téglaépítésű lakás átlagosan 24,5 millió forintért, egy panelépítésű pedig 16 millió forintért vásárolható meg.

     Az albérlet­árakban általában nem mutatkozik jelentős különbség a két ingatlantípus között, így 151 ezer Ft/m2 átlagos havi bérleti díjjal számolhatunk. Ebben az esetben a téglalakás megtérülési ideje 13,5 év, a panellakásé pedig kevesebb, mint kilenc, érdemes viszont megemlíteni, hogy eltérések mutatkoznak az ország egyes területei között.

     Míg a Budapesten eladó lakások megtérülési ideje az országos szinttel közel megegyező, addig Győrben mindkét típus esetén hosszabb idővel érdemes számolni – panellakás esetén 10,5 év, téglaépítésűnél pedig 14,5 év.

     Ki kell emelni, hogy ezek a számítások durva becsléseket adnak, nem veszik figyelembe az esetleges felújítási, illetve a lakhatás során felmerülő egyéb költségeket sem.

     Érvek a vásárláshoz

     Amennyiben huzamosabb ideig – több évig – bérel lakást valaki, és előreláthatólag nem tervezi az adott város elhagyását, akkor a saját lakás vásárlása egy megtérülő alternatíva lehet, a döntés során azonban jelentős súlya van egyéb tényezőknek is (pl. mobilitás, nagyobb felelősségvállalás lakástulajdonosként).

     A befektetésként történő vásárlás esetén a folyamatosan változó ingatlanárak miatt érdemes átgondolni a döntést, ehhez azonban hozzátartozik, hogy a következő pár évben az elemzések szerint a hazai ingatlanpiac nem veszít lendületéből.

     Főként ezekre kíváncsiak a vásárlók

     Legyen feltüntetve az ár, állapot, szobaszám, fűtési mód – ezek a legfontosabb elvárások az online ingatlanhirdetésekkel kapcsolatban, derül ki az OTP Ingatlanpont és az NRC kutatóintézet felméréséből.

     Az ingatlanirodához fordulók alaposabb tájékoztatást, nagyobb lakáskínálatot, személyes ügyintézést várnak, illetve segítséget a papírmunkában. Végül pedig nem is azt az ingatlant veszik meg, ami miatt a közvetítőhöz fordultak.

     A kutatás adatai szerint az eladási ár mellett az ingatlan állapotát, a szobák számát, a fűtés típusát szeretné mindenképpen megismerni az ingatlanpiaci vásárlók többsége, emellett sok fotót (47%) és alaprajzot (46%) szeretne látni a hirdetések mellett

    A megkérdezettek közel harmadának fontos még a komfortfokozat, az építés éve, a telekméret, a pontos helymegjelölés. A többi paramétert – mint például hogy banki ingatlanról van-e szó, vagy a terasz, parkolási lehetőség, panoráma információkat – legfeljebb minden negyedik eladó-vásárló tartja elengedhetetlennek a hirdetésekben.

 

forrás: mon.hu

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
78 vélemény alapján
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nikolett Balsai
Nikolett Balsai
2024.04.06.
Tapasztalataink alapján szakembereknél nagyon ritka, hogy gyorsan, jó minőségben, és jó áron dolgoznak. Péternél ezek egyszerre teljesülnek és mi már ezzel is maximálisan elégedettek lettünk volna. Emellett munkájára és környezetére nagyon igényes, az első kapcsolatfelvételtől kezdve gyorsan, érthetően válaszolt minden felmerülő kérdésünkre, a munka végén pedig egy összefoglaló videót kaptunk, ami alapján látjuk, mi hol fut. Csak ajánlani tudjuk, köszönjük szépen!
Kabán Eszter Anna
Kabán Eszter Anna
2024.03.27.
Pontos munkavégzés, tökéletes tájékoztatás, nagy fokú szakértelem. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
péter Popovics
péter Popovics
2024.03.24.
Nagyon Szakszerű és segítőkész csapat. Remek szolgáltatást nyújtanak.
Beata Varga
Beata Varga
2024.02.18.
Korrekt, megbízható munka. Minden az ajánlat szerint történt. A felmerülő kérdésekre kielégítő válaszokat, megoldásokat kaptunk. A munkaterületet takarítva adták át, miközben odafigyeltek a lépcsőház folyamatos tisztán tartására is. Nagyszerű szakemberek, pontos munka. Köszönjük!
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.