A brókerbotrány is ludas

     A brókerbotrány is ludas. A bizalomvesztés az egyik oka annak, hogy a befektetők manapság inkább ingatlanba teszik a pénzüket, mint értékpapírba. Más miatt is erős a kereslet, ami az árakat szépen megemelte. A panelok nagyon kapósak, és drágák lettek, de ősszel fordulat jöhet.

 

A brókerbotrány is ludas

 

     Míg korábban az eladói nyomás volt inkább jellemző a hazai ingatlanpiacra, addig most határozottan látszik az erős vevői hullám. Az elmúlt években túlzottan óvatosak voltak a vásárlók a válság miatt, azaz mindenki kivárt, a lakásárak pedig csökkentek. Ez a helyzet fordult meg a tavalyi évben. A lendület azóta is változatlan, nagy kérdés azonban, hogy mikor fullad ki. A túlárazott panellakásokat és a devizahitelesek helyzetének változását nézve némi visszarendeződést is elképzelhetőnek tartanak a szakértők az év második felében – derül ki a Balla Ingatlanirodák elemzéséből.

     A keresleti piac most is erős, megtorpanást egyelőre nem tapasztalnak az ingatlanközvetítők. Ehelyett azt látják, hogy a befektetők igen aktívak, jelenlétüket pedig csak tovább erősíthetik a brókercéges botrányok, melyek megingatták a bizalmat a tőzsdei, kötvény- illetve egyéb banki befektetésekben. Ezek mellett ráadásul a kedvezőbb hitelezés és a hamarosan megújuló családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) is erősen csábítja a korábbi években még kiváró vevőjelölteket. Eladói oldalról a devizahitelesek helyzetének rendezésével kapcsolatos intézkedések egyelőre nem éreztetik hatásukat (még tart az értesítők kiküldése). Majd csak májusban vagy a nyári pihenő után, ősszel újra beinduló piacon derülhet ki, hoz-e változást. Az iroda XVI. kerületi szakmai vezetője, Sebestyén Tamás szerint ekkor következhet be változás az ingatlanpiacon, már csak azért is, mert a panellakások értékesítésénél jelenleg erős kivárás érzékelhető, az árak pedig túlságosan magasra kúsztak. Kérdés, hogy ezek az árak hosszabb távon is fenntarthatók vagy pedig kidurran a lufi.

     Egyelőre úgy látja, hogy a lakótelepi ingatlanok iránti töretlen érdeklődés határozza meg az ingatlanpiacot. Hasonló a helyzet a XVI. kerületben is, ahol egyébként nincs sok panellakás, így a lakótelepi ingatlanoknál jelentős a kereslet a téglalakásokra is. Utóbbiak ára pedig már csak alig magasabb, mint a paneleké. Tapasztalatuk szerint a másfél és kétszobás, egy plusz két félszobás lakásokat keresik a leginkább most. Ez azt jelenti, hogy ha megjelenik a piacon egy 50-60 négyzetméteres lakás nem irreális áron, arra hamar lecsapnak a vevők. De a családi házakat is könnyebb már eladni a kerületben, mint korábban, főleg ha szépek és jó helyen vannak – tette hozzá.

     Az erős kereslet miatt a kerületben is emelkedtek az árak: fél év alatt 20-40 ezer forint rakódott a lakótelepi lakások négyzetméterére. Vagyis a korábban 9-10 milliós ingatlanok mára 11-12 millió forintba kerülnek. Sebestyén Tamás szerint ekkora pluszt még a panelkorszerűsítések sem indokolnak, és hosszú távon nem biztos, hogy kitartanak ezek a már irreálisan magasnak tűnő árak. A kerületben egyébként a legkeresettebbnek a Centenáriumi és a Jókai utcai lakótelepek számítanak, ha lakásról van szó, de az ezeknél némileg mérsékeltebb áron kínált Lándzsa utcai lakótelepi otthonok iránt is élénk az érdeklődés. Nézzük, ha valaki éppen a XVI. kerületben vásárolna, akkor milyen, árban kedvező ajánlatokat találhat a Házár Tárházban, vagyis a Költözzbe.hu-n, a szakértő által említett legkeresettebb kétszobás, 50-70 négyzetméteres kategóriában. Panelből egyébként mindössze három eladó lakást találtunk, téglából ennél azért többet. A kínálati átlagár az oldalon lévő ajánlatok alapján ma 13,6 millió forint (278 ezer forint négyzetméterenként).

     Éppen a preferált Centenáriumi lakótelepről való az első találat, egy 55 négyzetméteres, első emeleti, erkélyes lakás. Az eladó magáról a lakásról azt írja, befektetésnek is ajánlja, mert hogy könnyen kiadható, pl. diákoknak (A BGF egyik kara a közelben van). A fűtés központi, a szobákban új a padlószőnyeg, a többi helyiségben pedig linóleumburkolat van. A képekről látszik, hogy vannak beépített szekrények. Fontos infó lehet, hogy a lakás akár azonnal is birokba vehető.Az ára 14,5 millió forint, ami négyzetméterre magasabb (12 százalékkal), mint a kerületben kínált többi lakás ára.Szintén a Centenáriumi lakótelepről való a negyedik emeleti 58 négyzetméteres lakás, amiről sajnos nem túl sokat árul el a vevő. A képek sem túl jól sikerültek, de azok alapján átlagos állapotú lehet.17 millió forintot szeretnének érte kapni, amely négyzetméterre negyedével jelent többet, mint amennyit a többi eladó átlagban vár hasonló paraméterek mellett.Zugló határában, de még a XVI. kerületben található a vételárra legkedvezőbb ajánlat: egy negyedik emeleti kétszobás, 50 négyzetméteres, erkélyes lakás. Amit kiemelt az eladó, hogy a a konyhán és a fürdőszobán is van ablak, van kamra, illetve különálló WC. A képek alapján ez a lakás is átlagosnak tűnik.A vevő 12,2 millió forintot kér, így a környékbeli (kerületi) téglalakások áraihoz képest 14 százalékkal érné be kevesebbel.Az Európa lakóparkban árulják a 67 négyzetméteres tetőtéri, felújított lakást, amelyben klíma is van. A fűtés házközponti, egyedi mérésű. A konyha ablakos. A lakáshoz tartozhat saját egyállásos garázs, valamint egy 4-5 nm-es zárható tároló is, melyeket 1,5 millió forintért megvehet az új tulaj, ha akar.Az ára 22 millió forintról indult, tavaly augusztusban, és több lépcsőben ment le a mostani 18,9 millió forintra. Négyzetméterre így most már csak egy hajszállal (3 százalékkal) drágább, mint az árpádföldi vagy a kerületi kínálat átlagban.

 

forrás: hir24.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.