Panelt vehetünk majd a szocpolból

     Napvilágot látott a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéséről szóló tervezet, amelyet jövőre vezetnének be. Szocpolból használt lakás vásárlására, valamint már egy gyermek után is igénybe vehető lenne.

 

Panelt vehetünk majd főleg a szocpolból

 

     
A kiterjesztett szocpol feltételrendszere teljes egészében még nem ismert, így a pontos támogatási összeg, illetve az ingatlanokra vonatkozó részletes feltételek sem. De a tervezetből annyi már kiderült, hogy használt lakás vásárlásakor a támogatható ingatlan négyzetméterárát maximalizálnák. Az Otthon Centrum (OC) megvizsgálta, hogy a tervezett négyzetméterár-maximumok milyen ingatlanok megvásárlását tennék lehetővé. Döntően panellakásokat lehet majd venni.

     Az állami, vissza nem térítendő támogatások kiterjesztése a használt lakás vásárlásra egy nagyon fontos lépés lehet, hiszen ez a szegmens adja a lakóingatlan adásvételek több mint 95 százalékát. A jelenlegi szocpoltámogatás sikertelensége mögött jórészt az áll az OC szerint, hogy csak új építésű lakás vásárlására vehető igénybe, ami önmagában nagyon leszűkíti a támogatott ingatlanok és vásárlók körét. Bár az új, használt lakásra igénybe vehető támogatási összegek pontosan még nem ismertek, a jelenlegi szabályozásból kiindulva ezek az összegek önmagukban nem elég jelentősek ahhoz, hogy fellendítsék a piacot – véli a cég vezető elemzője, Déry Attila. Ugyanakkor a lakáspiacon idén a támogatásoktól függetlenül is már 15-20 százalékos növekedés várható. Tehát jövőre, ha megvalósul a terv, a támogatások már egy fellendülőben lévő piacra érkezhetnek, és a pozitív piaci hangulatban komolyabb hatást érhetnek el – valószínűsítette.

     Budapesten például az előzetes tervezet szerint használt lakás vásárlásakor 260 ezer forintos négyzetméterár lenne a maximum. Az OC eladásai alapján 2014 első kilenc hónapjában ennek a feltételnek szinte az összes panellakás megfelelhet. A panellakások átlagos négyzetméterára ugyanis 180 ezer forint volt ebben az időszakban, és csak a XI. kerületben cserélt gazdát néhány lakás 260 ezer forintot meghaladó négyzetméteráron. Megnéztük, hogy a Költözzbe.hu-n található eladó lakások vajon mennyire férnek majd bele ebbe a keretbe. A fővárosban jelenleg a lakásokért átlag 293 ezer forintot szeretnének kapni az eladók. A 23 kerület több mint felében a kínálati átlagárak jelenleg a 260 ezer forintos határ felett vannak. Kiválasztottuk a legdrágábbnak számító kerületekben a legolcsóbb eladó lakásokat, hogy ezek vajon négyzetméterár szerint beleférnek-e majd a keretbe. Talán meglepő, de még ezekben a kerületekben is lehet olyan lakást találni, amely megfelelhet a négyzetméterár-feltételnek. A Költözzbe.hu statisztikája szerint az ötödik kerületben kínálják a legdrágábban a lakásokat, átlagban 484 ezer forintért (ebben az átlagban benne vannak a panel és a téglalakások is). Panelből egyetlen egy van jelenleg eladó ebben a kerületben, illetve egy sem. Mert a leírásból kiderül, hogy tulajdonképpen téglalakásról van szó.

     A következő a toplistán a II. kerület (átlagos eladási ár 438 ezer forint/négyzetméter). A legjobb árban hirdetett lakás szintén 45 négyzetméteres, másfél szobás, hetedik emeleti. Különlegessége, hogy a ház tetején napozóterasz található, körpanorámás kilátással a budai hegyekre. A ház zöldövezetben van, a belső kertben egy nagy játszótérrel. Az eladó szerint a lakás jó állapotban van. A járólapokat, csempéket kicserélték és a vízvezetékrendszer is új. Azt is megjegyzi, hogy a parketta nagyon jó állapotban van, recsegésmentes. (Hogy ez miért annyira fontos, az nem derül ki.) Az ablakok redőnyösek, a loggia beépített, nagy tárolási lehetőséggel. A közös költség 25 ezer forint, amiben benne van a szemét, víz, csatorna és a fűtés díja is. Ami még fontos lehet, hogy a lakás alaprajza a tulajdonos szerint alakítható, több variáció is lehetséges. És azonnal lehet költözni. A képek alapján kifejezetten szép ez a panel.
Kicsivel olcsóbb is, mint az előző: 13,5 millió forint, így négyzetméterára 300 ezer forintra jön ki. Szóval szocpolra nem esélyes, de bele lehet szeretni. A következő legdrágább kerület az I. (átlagos négyzetméterár 400 ezer forint), de itt nincs eladó panellakás.

     A XI. kerület az ötödik a toplistán (átlagos négyzetméterár 359 ezer forint). Itt a harmadik ajánlatot választottuk (az elsőn haszonélvezet van, a másodikat meg a tulajdonos ismerőse hirdeti). A harmadik emeleti 37 négyzetméteres lakás egy tízemeletes ház negyedik szintjén található. Az erkélyt beépítették, távfűtés és egyedi vízmérő is van. Annyit tudunk meg még a leírásból, hogy a közös költség havi 6500 forint. A fotók alapján átlagos állapotban lehet. És igen, erre akár szocpolt is kaphat jövőre a vevő, hiszen az ára 7,8 millió forint, így egy négyzetméteréért 211 ezer forintot kér az eladó. Vagyis aki keres az találhat még a drágább kerületekben is olyan lakást, amire akár szocpoltámogatást is kaphat majd jövőre, ha az egyéb feltételeknek is megfelel.

 

forrás: hir24.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
76 vélemény alapján
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nikolett Balsai
Nikolett Balsai
2024.04.06.
Tapasztalataink alapján szakembereknél nagyon ritka, hogy gyorsan, jó minőségben, és jó áron dolgoznak. Péternél ezek egyszerre teljesülnek és mi már ezzel is maximálisan elégedettek lettünk volna. Emellett munkájára és környezetére nagyon igényes, az első kapcsolatfelvételtől kezdve gyorsan, érthetően válaszolt minden felmerülő kérdésünkre, a munka végén pedig egy összefoglaló videót kaptunk, ami alapján látjuk, mi hol fut. Csak ajánlani tudjuk, köszönjük szépen!
Kabán Eszter Anna
Kabán Eszter Anna
2024.03.27.
Pontos munkavégzés, tökéletes tájékoztatás, nagy fokú szakértelem. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
péter Popovics
péter Popovics
2024.03.24.
Nagyon Szakszerű és segítőkész csapat. Remek szolgáltatást nyújtanak.
Beata Varga
Beata Varga
2024.02.18.
Korrekt, megbízható munka. Minden az ajánlat szerint történt. A felmerülő kérdésekre kielégítő válaszokat, megoldásokat kaptunk. A munkaterületet takarítva adták át, miközben odafigyeltek a lépcsőház folyamatos tisztán tartására is. Nagyszerű szakemberek, pontos munka. Köszönjük!
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.