Vetemény a panelok tövében

     Pénteken tartották Fehérvár első közösségi vetemény kertjének avatóünnepségét. A jeles alkalmat szerencsére a palánták és a kertészkedők nem várták meg, egy ideje már paprika, paradicsom virít az ágyásokban.

 

Vetemény a panelok tövében 1. kép

 

     Áprilisban írtunk először arról, hogy a Palotavárosban egy érdekes kezdeményezés talál egyre több rajongóra: a körzet önkormányzati képviselőjét, Viza Attilát több civil szervezet is megkereste, hogy próbálják meg létrehozni a város első közösségi kertjét. Ebben a panelházas övezetben talán a legmagasabb az egy területen élők száma, nem véletlen, hogy van igény saját, miniatűr parcella megművelésére, ahol egy kis paradicsom, paprika, egy kis fűszernövény is elfér. Hiába, a saját termesztésű zöldségeknek valahogy mindig finomabb az íze…

     A két szóba jöhető terület közül végül a Bőrgyár oldalában lévő részt választották ki az ügy felkarolói, akikhez több cég is csatlakozott. Így jutottak el mostanra addig, hogy elkészült a tizenhárom különálló és négy közösségi ágyás, s mint ahogy Szöllősiné Irénke, a Székesfehérvári Kertbarát Klub alelnöke mondja, a múlt hét szerdáján a Fiskális úti kertészet és a Jancsárkert segítségével a palánták is helyükre kerültek.

     A kert népszerűségét mutatja, hogy gyakorlatilag már most ki lehetne tenni a kerítésére a „Megtelt” táblát, hiszen minden parcellának van gazdája. Nem véletlen hát, hogy néhányan már a bővítésen törik a fejüket.

     Igen fontos kérdés, hogyan tudják majd rendszeresen öntözni a növényeket a kertészkedők. Ennek megoldása érdekében a városi közgyűlés legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a Környezetvédelmi Alapban a közösségi kert kialakítására elkülönített 1,6 millió forintból egymilliót átad a kertbarát egyesületnek a kert műveléséhez szükséges szerszámok biztosítására, a közösségi tér kialakításához és a palánták locsolásához szükséges talajvíz-kút kialakításához.

     A közösségi kertek elterjedése a második világháború idejére tehető, amikor a nagyvárosi élelmiszerhiány miatt az emberek a bombák által lerombolt épületek helyén, foghíjtelkeken kezdtek el haszonnövényeket termelni. A mai értelemben vett közösségi kertek eszméje a hatvanas években keresendő, ekkor már nem az élelmezés, a mindennapi betevő megtermelése a legfontosabb, hanem a közösségépítés, a fogyasztói társadalom elleni tiltakozás volt.

     Tóth Tibornét azonban sokkalta önzőbb okok vezérelték, amikor vállalta, hogy gazdája lesz egy parcellának, már ha a saját boldogságunk tárgyának megteremtését lehet önzőnek nevezni.

     – Eleinte a kíváncsiság hozott ide. Remek ötletnek véltem egy közösségi kert létrehozását. Mostanra saját veteményesem van és örülök, hogy belemélyeszthetem az ujjaimat a földbe, és kint dolgozhatok a szabad ég alatt. Arról nem is beszélve, hogy saját termesztésű ételt fogyaszthatok, ha beérik a munkám gyümölcse.

 

forrás: feol.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.