Saját palántákat minden panel erkélyére!

     Zöldség- és fűszerkertté változtatná a panellakások balkonjait egy induló vállalkozás, amely a finanszírozástól kezdve a reklámozásig mindent végiggondolt a társadalmi hasznosság elve alapján. Az értékesítésre szánt palántákat például autisták és megváltozott képességűek nevelgetik, a házi növénynevelde „cserepei” pedig komposztálható anyagból készülnek.

 

Saját palántát minden panel erkélyére! 1. kép

 

     Éppen végeznek a munkások a gyomlálással, és leülnek pihenni, amikor megérkezünk a Gyöngyös melletti karácsondi majorságba, ahol autista és megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak 4,5 hektáros területen. A majorságot a Főkefe Nonprofit Kft üzemelteti. Termesztenek itt paprikát, salátát, káposztát, brokkolit, paradicsomot, kukoricát, karfiolt. De a megrendelőjük között van a városi haszonnövényeket forgalmazó Gourmet Garden is: a 12 autista és a 26 megváltozott munkaképességű dolgozó keze munkája nyomán születnek azok a fűszernövény-palánták, melyek a városi lakásokban az urbánus kertészkedést kötik össze a lakberendezés zöld forradalmával.

     A Gourmet Garden innovatív vállalkozás: egészséges zöldségekre és fűszerekre cserélné az eddig csupán dekorációs funkciót ellátó beltéri dísznövényeket. „Akár egy konyhai fiókban, mesterséges fényt adó lámpák segítségével kitermelhető egy család napi zöldség és fűszernövény fogyasztási igénye. Egy lakótelepi erkélyen pedig mini-zöldséges kert építhető fel a falra felakasztott tárolókban” – mondja Merker Viktor építész, ötletgazda, aki a csemői termelői piacon fűszernövényekből tervezett díszfalat.

     A vállalkozás minden szempontból újszerű: már maga technológia is, ahogy a Gourmet Garden elképzelései szerint a városi őstermelőknek a növényeiket öntözniük kellene. A gravitáción alapuló automata öntözésnek köszönhetően ugyanis jóformán csak szüretelni kell: nem kell a locsolással foglalkozni, mert a tartályrendszer ráköthető a vízvezetékre is. Így nem kell újratölteni, hanem egy szelep közreműködésével a szükséges vízmennyiséget felszívja a cserépdoboz. A Gourmet Garden az indulásához igénybe vette a közösségi finanszírozás lehetőségét is, és kockázati befektető bevonásáról is tárgyal. Mindezt figyelembe véve az már magától értetődő volt, hogy jó szociális vállalkozásként autisták és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási integrációját is a zászlajára tűzi.

     „Arra, hogy az emberek városokban termeljenek haszonnövényeket, igazából csak az elmúlt években teremtődött igény. Ez a folyamat éppúgy visszaköszön az építészetben, mint a városi kertek kialakulásában” – mondja Domonyai András, a Gourmet Garden kertészeti szakértője, a MonJardin – Kert a konyhában projekt kiötlője. Domonyai szerint a szemléletformáláson van a legnagyobb hangsúly, hogy minél többen felfedezzék az önellátás lehetőségét, hiszen – kis túlzással – nincs olyan, amit az erkélyen ne lehetne megtermeszteni.

     A jelenlegi „alaptermékük” a palánta, melyből pillanatnyilag nyolc különböző fajta rendelhető meg a honlapon, az ahhoz tartozó tartállyal együtt. A piacon megvásárolható és szintén az erkélyre állítható cserepes palántáktól a Gourmet Garden haszonnövényei Domonyai elmondása szerint abban különböznek, hogy „szüretre készen” érkeznek, nem kell őket átültetni, és „mind termésmennyiségben, mind minőségben” állítása szerint felülmúlják a piacon kaphatót.

     Ennek tudható be, hogy a megrendelhető növények árai meghaladják az átlagárat, egy bazsalikompalánta például 990 forint, de ezért cserében Domonyai szerint „több levelet lehet lecsípni, köszönhetően az erősebb termékenységnek, mint más bazsalikomoknál”. A leendő vásárlóközönséget nemcsak a kertészkedni vágyókban látják, hanem minden olyan konyhában sürgölődőben, aki szárított fűszerek helyett friss alapanyagokkal szeretne dolgozni, de nem szeretne ehhez kis fóliasátrat. Kérésre a különleges cserépben tartott növényeket bővíthető konzolrendszerbe telepítik, aminek megrendelésével bárkinek lehet saját, szaktudást nem igénylő fűszerkertje otthon. „A lényeg, hogy elég egy előszoba, konyhapult, erkély, lépcsőház vagy csak egy fiók, ugyanis a kialakításnál azt tartottuk szem előtt, hogy a “fűszerkert” kis helyen elférjen, és önműködő legyen” – magyarázza Domonyai.

     A rendszer számtalan különleges növény mellett – mint például a fahéjas bazsalikom, vagy a fekete paradicsom – a mindennapi konyhai használatban ismert fűszert és zöldséget is képes megtermelni. Ráadásul teljesen környezetbarát: a ládák és a növények “műanyag cserepei” komposztálható anyagból készülnek, a dekoráció és a csomagolás újrahasznosítható papírból. Szemét pedig egyáltalán nem keletkezik, mert a futárszolgálat visszagyűjti, illetve dobozostól cseréli majd az elhalt növényeket, amelyek komposztálás után virágföldként kerülnek vissza a rendszerbe.

     A Gourmet Garden részt vesz az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által létrehozott Climate-KIC klíma-innovációs startup programjában is, melynek célja, hogy piacra segítsen olyan vállalkozásokat, amelyek a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséhez szükséges szaktudást és technológiát használva, innovatív, környezetbarát termékeket állítanak elő. Merker Viktor ötletgazda szerint az innovatív megoldások egyik fontos gyökere, hogy a csapat minden tagja „outsidernek” számít az agro- és kertészszakmában, így mindenki újszerűen közelítette meg a témát.

     A vállalkozás financiális hátterének megteremetésében nagy szerepet vállalt Sirály Péter, aki egy távközlési cég kereskedelmi igazgatójaként nagyobb rálátással rendelkezik a pénzügyi szférában. A formabontó megoldások itt is tetten érhetőek, hiszen első körben a projekt megvalósítását részben közösségi finanszírozás segítségével próbálták megalapozni, ami Magyarországon azért még gyerekcipőben jár. A csapat jelenleg több tízmillió forint értékű tőkebevonásról is tárgyal kockázati befektetővel. „Az összeg nagy részét a termékfejlesztés és a marketingköltségek emésztik majd föl, utóbbi egyik legfontosabb pontja az edukáció lesz, vagyis annak sulykolása, hogy a Gourmet Garden termékeinek választásával a vásárló egy ökonómiailag fenntarthatóbb és tudatosabb magatartást gyakorol” – mondja Sirály, akit egy nagyobb betegség tett az elkötelezett életmód hívévé. Hozzászokott ahhoz, hogy piacokon vásárol, viszont észrevette, hogy az ottani fűszernövények általában egyetlen szüretelés után elszáradnak. Merker Viktorék megoldásának viszont nagyon megörült.

     Sirály Péter hozta be a projektbe egyébként a „főkefés” ismeretségét (a Főkefe Nonprofit Kft. nem keverendő össze a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel) , így jött létre az intézményi kapcsolat egy állami cég és egy induló startup között, melynek eredményeként a palántákat a Gyöngyöshöz közel eső majorságban autista és megváltozott munkaképességű dolgozók nevelik. Sirály Péter szerint az autisták bevonásával olyan réteg munkához jutását segítik, amelynek korlátozott lehetőségei vannak. Nem kizárt, hogy ezt az információt a csomagoláson a vevőkkel is közlik, hiszen vásárlásuk társadalmilag is jótékony. Sirály azt is megemlíti, hogy az autisták nagy precizitással végzik az ismétlődő folyamatokat, ami így állandó minőséget garantál.

     A Gourmet Garden tervei szerint a tőkebevonás után, karácsonyra már megrendelhetőek lesznek a beépíthető öntözőrendszerek, „hogy a halászlébe már otthoni szüretelésű paprikák kerülhessenek”. A magyar piac után tervben van a nemzetközi terjeszkedés is, a környező országok után az olasz piacra való belépés.

 

forrás: hvg.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
76 vélemény alapján
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nikolett Balsai
Nikolett Balsai
2024.04.06.
Tapasztalataink alapján szakembereknél nagyon ritka, hogy gyorsan, jó minőségben, és jó áron dolgoznak. Péternél ezek egyszerre teljesülnek és mi már ezzel is maximálisan elégedettek lettünk volna. Emellett munkájára és környezetére nagyon igényes, az első kapcsolatfelvételtől kezdve gyorsan, érthetően válaszolt minden felmerülő kérdésünkre, a munka végén pedig egy összefoglaló videót kaptunk, ami alapján látjuk, mi hol fut. Csak ajánlani tudjuk, köszönjük szépen!
Kabán Eszter Anna
Kabán Eszter Anna
2024.03.27.
Pontos munkavégzés, tökéletes tájékoztatás, nagy fokú szakértelem. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
péter Popovics
péter Popovics
2024.03.24.
Nagyon Szakszerű és segítőkész csapat. Remek szolgáltatást nyújtanak.
Beata Varga
Beata Varga
2024.02.18.
Korrekt, megbízható munka. Minden az ajánlat szerint történt. A felmerülő kérdésekre kielégítő válaszokat, megoldásokat kaptunk. A munkaterületet takarítva adták át, miközben odafigyeltek a lépcsőház folyamatos tisztán tartására is. Nagyszerű szakemberek, pontos munka. Köszönjük!
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.