panel villanyszerelés logo

Nincs víz, nincs vizsgálat

| Írta: Bara-Horváth Péter

Kategória: Panel program

     Hódmezővásárhely – Furcsa helyzetet produkált az élet a vásárhelyi Oldalkosár, Kaszap utcai panelekben, ahol – mint megírtuk – évek óta több szövetkezeti házban is csöpögött a plafon. A 4 érintett közül kettőben jelenleg megállt a vizesedés, ezért az érintésvédelmi vizsgálat véghez vitelét nem tudják kivitelezni.

 

Nincs víz, nincs vizsgálat 1. kép

 

     Nem tudják elvégeztetni az érintésvédelmi vizsgálatot Vásárhelyen azokban az Oldalkosár, Kaszap utcai szövetkezeti házakban, ahol évek óta a plafon csöpögése keseríti meg a lakók, főként a zárószinten élők mindennapjait.

     Hetek óta ugyanis nem csöpög a plafon. Két házban pedig – ahogy megírtuk – nincs meg a többségi akarat ahhoz, hogy felújítsák a tetőt. Az ott élők nem szavazták meg a beruházást, így rendkívüli küldöttgyűlés határozott volna a felújításról, de csak akkor, ha bebizonyosodik: azonnali intézkedést igényel a kárelhárítás, mert a csöpögés életet, testi épséget, épületrészek, épületberendezések állékonyságát, biztonságát közvetlenül veszélyezteti.

     – „A meglévő szakértői vélemény kiegészítése során új érintésvédelmi vizsgálatot kell elvégeztetnünk akkor, amikor folyik a víz. A szakvélemény kiegészítésének elhatározása óta a csöpögés nem tapasztalható. Nem tehetünk addig semmit, amíg újra nem vizesedik a plafon, és nem tudjuk elvégeztetni a szükséges vizsgálatot” – mondta Csányi Rita, a Centrum Lakásszövetkezet elnöke. Az alapszabály szerint az 50 százalék plusz 1 szavazat hiányában csak akkor léphetnek, ha a szakértő kimondja: veszélyesek a lakóházak.

     A probléma összesen 4 Oldalkosár, Kaszap utcai szövetkezeti házban jelentkezett, közülük egyben szavazta meg a lakók többsége a tető felújítását. Egy másikban nem okoz még nagy problémát a víz, ezért ott a lakók döntése alapján elhalasztották a munkát. Ahol összejött a többségi akarat, ott jelenleg 2 technológiai megoldás is napirenden van, a legjobbat szeretnék kiviteleztetni. Ami biztos: le kell bontani a lapos tetőt a zárófödémig, és újat építeni. A perlitbeton megszívja magát, mint egy szivacs, a víz pedig utat keresve szivárog. Hogy a beruházás pontosan mennyibe kerül majd a lakóknak, az a kiválasztott technológiától függ – tette hozzá a szövetkezet elnöke. Csányi Rita azt mondta, a többségi akarattal bíró szövetkezeti házban augusztusban szeretnék kivitelezni a beruházást, ehhez azonban eső- és szélmentes napok kellenek.

 

forrás: delmagyar.hu