panel villanyszerelés logo

Közös virágoskert a panelház tövében

| Írta: Bara-Horváth Péter

Kategória: Panel bulvár

     A Dózsa-II. városrészben, a Derkovits utca 12-nél egy új, szép kis virágoskert alakult ki az ott lakók által. Itt korábban bokrok, fácskák üdítették (volna) a lelket. Csakhogy a végletekig lepusztult ez az apró grupp, a fák kiszáradtak vagy kitördelték őket, a bokrokat szükségük elvégzésére használták az arrajárók, valamint teledobálták szeméttel, használt papírzsebkendőkkel, üdítős palackokkal, amelyek ezután már kevéssé üdítő látványt nyújtottak: tudják…

 

Közös virágoskert a panelház tövében 1. kép

 

     Akadt az ott lakók között egy ember, aki már lakott sokfelé, a Technikumban is, és minden társasház előtt, amelyhez szerencséje volt, egy kis virágoskertet alakított ki. Szóval: a házaknak is szerencséjük volt hozzá, ha jól gondolom…

     Ez az ember, Mendi Béla, aki darukötöző a vasmű profilüzemében, egyszercsak megelégelte azt, hogy a lakóháza (negyvenlakásos kövérház) tövében álló bokros részt egyáltalán nem illendő módon illemhelynek használják a környékbeliek.

     Ezen csak egyféleképpen lehet segíteni, gondolta, és meggyőzte lakótársait: adjanak neki némi pénzt.

     Kérhetett volna munkát, természetbeni hozzájárulást is – de ahogyan nekünk mondta: felmérte, hogy szomszédjai vagy rendkívül elfoglalt emberek, vagy idősek, vagy nem értenek a kerti munkálatokhoz.

     Maradjunk tehát a pénznél, állapodott meg magával és lakótársaival. Össze is jött vagy tízezer forint. Palántára.

     Akkor ez a jókötésű, ötvenes éveiben járó férfiember némi erdészeti, kertészeti segítséggel kivágta a már használhatatlan, kiszáradt fa- és bokorcsoportokat, kitisztította a mellmagasságú betonfalakkal övezett, mint mondtuk: alig tíz négyzetméteres területet, és a megfelelő talajelőkészítés után beültette árvácskával, büdöskével, nefelejccsel, petúniával, rózsafával.

     – Meguntam, hogy a környék illemhelynek használja a házam tövét! – indokolja akcióját Mendi úr, akinek ablakai egyébként a háztömbnek az általa művelt kis parcellával ellentétes oldalára esnek.

     Ám, mint képünkön is láthatják, a kiskert gondozását sem hagyja másra – hiszen, tudjuk: elfoglaltak, öregek, vagy hozzá nem értők a lakótársak.

     A kiskert viszont igen szép! És a szépség, a jelek szerint, nevelő hatású is. Mostanában senki nem végzi ott a szükségét. Szemetet sem hajigálnak oda.

     És ami az erkölcsöt illeti: eddig mindössze három tő virágot loptak el onnan…

 

forrás: duol.hu