Akár 150 évig élhetnek a panelok

     Kíváncsi arra miért kicsi a panelok konyhája? Egy optimista szocialista vízió miatt, de videós riportunkban bemutatjuk Adyváros első és Szabadhegy utolsóként épített panellakásait is. Szavazás.

 

Akár 150 évig élhetnek a panelok 1. kép

 

     Amikor az első paneltömbök elkezdtek magasba emelkedni a hatvanas évek végén Adyvárosban, az építőmérnökök körülbelül 50 évet jósoltak a házgyári lakásoknak.

     Ez a – ma már tudjuk – téves előrejelzés a kilencvenes évek elején-közepén komoly riadalmat okozott a panellakók körében, s sokan el is költöztek többek közt ezért a lakótelepekről.

     Való igaz, hogy mind a tervezők, mind a statikusok több mint óvatosak voltak, s jócskán alábecsülték a panellakások életkorát. Tekintettel, hogy panelokkal szerkezetileg semmi gond nincs, a tömbök és a kapcsolatok jó minőségű acélból és betonból készültek, így 90-100 évig biztosan, de akár 150 évig is állhatnak a lábukon a lakótelepek. A házak közműveivel, nyílászáróival, hőszigetelésével ugyan akadnak problémák – éppen ezért fontos a panelkorszerűsítési program folytatása -, de ez igaz családi házak esetében is 40-50 év múltán” – kezdte érdeklődésünkre Póder Zoltán, aki az egykori GYÁÉV fejlesztési mérnökeként országosan több mint 250 ezer panellakás építésében vett részt.

     „Amikor 1968-ban elkezdtük építeni szovjet mintára az első paneltömböket az adyvárosi Szabolcska utcában, az évi előírt gyártandó lakásszám 4000 volt Győrben. Ezt az adatot azért említem, mert 2013-ban Magyarországon összesen 7000 új lakás épült.Fiatal építészmérnökként elsősorban azzal gyűlt meg leginkább a bajunk, hogy a lakások átlagos alapterületét központilag 54 négyzetméterben határozták meg. Hiába próbáltunk gúzsba kötve táncolni, az említett előírás ellen sok mindent nem tehettünk. Személy szerint igyekeztem azzal érvelni, hogy a lakások konyhája és fürdőszobája kényelmetlenül kicsi, de erre azt a választ kaptam: `nem is kell nagyobb, mert a családok hamarosan éttermekben fognak ebédelni, mosni pedig a mosodába járnak majd. Attól tartok, hogy ez a vizionált szép világ sem a múltban nem jött el, s napjainkban is messze állunk ettől” – mondta az egyetemi tudományos munkatárs.

 

 

 

forrás: kisalfold.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.