Akár 150 évig élhetnek a panelok

     Kíváncsi arra miért kicsi a panelok konyhája? Egy optimista szocialista vízió miatt, de videós riportunkban bemutatjuk Adyváros első és Szabadhegy utolsóként épített panellakásait is. Szavazás.

 

Akár 150 évig élhetnek a panelok 1. kép

 

     Amikor az első paneltömbök elkezdtek magasba emelkedni a hatvanas évek végén Adyvárosban, az építőmérnökök körülbelül 50 évet jósoltak a házgyári lakásoknak.

     Ez a – ma már tudjuk – téves előrejelzés a kilencvenes évek elején-közepén komoly riadalmat okozott a panellakók körében, s sokan el is költöztek többek közt ezért a lakótelepekről.

     Való igaz, hogy mind a tervezők, mind a statikusok több mint óvatosak voltak, s jócskán alábecsülték a panellakások életkorát. Tekintettel, hogy panelokkal szerkezetileg semmi gond nincs, a tömbök és a kapcsolatok jó minőségű acélból és betonból készültek, így 90-100 évig biztosan, de akár 150 évig is állhatnak a lábukon a lakótelepek. A házak közműveivel, nyílászáróival, hőszigetelésével ugyan akadnak problémák – éppen ezért fontos a panelkorszerűsítési program folytatása -, de ez igaz családi házak esetében is 40-50 év múltán” – kezdte érdeklődésünkre Póder Zoltán, aki az egykori GYÁÉV fejlesztési mérnökeként országosan több mint 250 ezer panellakás építésében vett részt.

     „Amikor 1968-ban elkezdtük építeni szovjet mintára az első paneltömböket az adyvárosi Szabolcska utcában, az évi előírt gyártandó lakásszám 4000 volt Győrben. Ezt az adatot azért említem, mert 2013-ban Magyarországon összesen 7000 új lakás épült.Fiatal építészmérnökként elsősorban azzal gyűlt meg leginkább a bajunk, hogy a lakások átlagos alapterületét központilag 54 négyzetméterben határozták meg. Hiába próbáltunk gúzsba kötve táncolni, az említett előírás ellen sok mindent nem tehettünk. Személy szerint igyekeztem azzal érvelni, hogy a lakások konyhája és fürdőszobája kényelmetlenül kicsi, de erre azt a választ kaptam: `nem is kell nagyobb, mert a családok hamarosan éttermekben fognak ebédelni, mosni pedig a mosodába járnak majd. Attól tartok, hogy ez a vizionált szép világ sem a múltban nem jött el, s napjainkban is messze állunk ettől” – mondta az egyetemi tudományos munkatárs.

 

 

 

forrás: kisalfold.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.