Kérdőjelek a panelprogram körül: annyi az önerő, mint máshol a teljes felújítás

     Hat lakóközösség visszalépett a panelprogramból Szegeden, úgy érzik, három éve túl sokat vállaltak. Az egyik felsővárosi tömbben 1,5 milliót kellene kifizetni lakásonként.

 

Szeged Tarján városrészében a többség még időben kapcsolódott a panelprogramhoz

 

Önkormányzati határidő: 2013. június 17.

     Három éve húzódik az utolsó panelpályázat eredményhirdetése, mert nincs rá állami pénz. 2009-ben 36 szegedi lakóközösség kért támogatást, de eddig csak 17-et értesítettek, hogy nyert, és ebből csak 8 kötött szerződést az önkormányzattal. Ezeknek a társasházaknak is sietniük kell, mert a kivitelezők pályáztatásával, a megvalósítással és az elszámolással együtt el kell készülniük nyárig. Szeged erre a célra nyitott 450 millió forintos hitelkerete ugyanis 2013. június 17-éig áll rendelkezésre. A többieknek nincs esélyük, hogy le tudják hívni az önkormányzati támogatást.

     „– Korrekt tájékoztatást adtunk, hogy a társasházak felkészülhessenek a legrosszabb forgatókönyvre. Az államtól dodonai választ kaptunk a bent rekedt pályázatokról” – közölte Igaz Ágnes, a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának vezetőjétől.

     „– Mindeközben az is érthető, hogy a pénzintézet az önkormányzati költségvetés és az adósságkonszolidáció feltételeinek ismerete nélkül nem vállal további kötelezettséget” – tudtuk meg. Hozzátette, elképzelhető, hogy tavasszal a bank meghosszabbítja a hitelkeretet, de a fennálló bizonytalan helyzetet ismertetni akarták a házkezelőkkel.

Hat panelház visszalépett a pályázattól

     A makkosházi és felsővárosi társasházak között akad, amelyik teljesen eláll a felújítástól. Olyan is előfordul, ahol a lakók menekülő útvonalként csökkentett műszaki tartalommal igyekeznek folytatni a munkát, hogy ne adósodjanak el teljesen. Némelyik ház extrém magas színvonalú korszerűsítést vállalt nyílászárócserével, homlokzatszigeteléssel és napkollektorokkal. Az egyik ilyen épület beruházásának értéke 170 millió forint, amihez 76 millió forint önerő kell, vagyis annyi, mint amennyi a szomszédos panelház teljes renoválására elég. Megkérdeztük az egyik, visszalépett házakat képviselő házkezelőt, de a tulajdonos nem kívánt nyilatkozni. Annyit elmondott, hogy több hasonló panelrekonstrukciót elindítottak, és az eredmények őket fogják igazolni.

Állóháború a panelben

     Az egyik 40 lakásos felsővárosi paneltömb kiszállt a felújításból, lecserélte a közös képviselőt, és más felújítási lehetőség után néz. Az egyik lakó elmondta: nem akartak mindenáron eladósodni, hiszen három év alatt cserélődtek a lakók, többen munkanélküliek, elszegényedtek. 130 millióba került volna a korszerűsítés, ehhez 60 millió forint saját forrás kellett volna a háztól. Lakásonként 1,5 milliót kellett volna törleszteni 10 év alatt, az első öt évben 11 ezer, a második ötben viszont 17 ezer forint lett volna részlet. Ezt az elején állítólag nem közölte velük a házkezelő, majd amikor megtudták a feltételeket, állóháború tört ki a lakók között: az óvatosak leszavazták a felújítást, a bátrabbak jóváhagyták, végül az óvatosak győztek egy ügyvéd segítségével.

forrás: delmagyar.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.