panel villanyszerelés logo

Jobban bírják, mint várták – 50évesek az első panelek

| Írta: Bara-Horváth Péter

Kategória: Panel rengeteg

     „50évesek az első panelek, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a panelházak leromlási folyamata a vártnál lassúbb” – jelentette ki az M1 Ma reggel című műsorában Balázs L. György, a Műegyetem egyetemi tanára.

 

Jobban bírják, mint várták - 50évesek az első panelek

 

     „A panelházak tervezése során, mint minden más szerkezet tervezésekor fel kell venni egy tervezési élettartamot” – folyatta a szakember. „Úgynevezett magasépítési szerkezetek, házak, lakóházak tervezése során ez az időtartam általában 50 év, más szerkezetek, mint például hidak esetében ez az időszak ennél hosszabb” – magyarázta. „Az ötvenéves tervezési időtartam azt jelenti, ezen időszakon belül „elvárható a szerkezettől”, hogy ne legyen szükség jelentős szerkezeti felújításra” – ismertette.

     A szakember szavai szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy a panelházak leromlási folyamata a vártnál lassúbb. Példaként említette, hogy a repedések megjelenése, a szilárdságcsökkenés, a korrózió az eredeti várakozásokhoz képest lassabb folyamatként jelentkezik.

     „A beton tartós anyag, ha jól készítjük el” – jelentette ki az egyetemi tanár, hozzátéve: „a panelházak példája is mutatja: annak ellenére, hogy nem extra szilárdságú anyagokat építettek be rövid idő alatt nagy mennyiségben, lehetséges volt megfelelő tartósságot elérni.

 

forrás: hirado.hu