Ízekre szedte a panelházakat a Katasztrófavédelem – itt a hibalista

Újra megvizsgálta a Katasztrófavédelem a panelházakat. Az épületeket szeptember-októberben nézték át. Emlékezetes, hogy néhány éve komoly kérdéssé vált és büntetéssel is fenyegettek amiatt, hogy egyes panelekben úgy rendezték be a lakók a lépcsőházakat, hogy az adott esetben akadályozhatta a mentést, például egy tűz esetén.

 

Több ezer lépcsőházban találtak hibát a tűzoltók / Fotó: BM OKF

 

     Most összesen 1355 ellenőrzést tartottak a lakóépületek területén, összesen 2043 lépcsőházban. Még mindig rengeteg hiányosságot tapasztaltak, összesen 3185-öt, de még ez alapján is elmondható, hogy a középmagas, magas lakóépületek tűzvédelmi helyzete kis mértékben javult, a közösségek egyre több figyelmet fordítanak erre a kérdésre – közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

     Ezeket nézték:

     -Adottak-e a tűzoltói beavatkozás feltételei

     -Van-e, és ha igen, megfelelően karbantartott-e az épületben a beépített tűzvédelmi berendezés

     -Rendelkezésre állnak-e a tűzvédelmi iratok, illetve betartják-e az épületekben a használati szabályokat.

     Ezt tapasztalták:

     -Az épületek döntő többségét szilárd burkolatú úton meg lehetett közelíteni

     -Akadt olyan épület, ahol a tűzoltó gépjárművek számára kijelölt felvonulási területet nem hagyták szabadon

     -Akadt, ahol fák akadályozták e területek használatát

     -Egyre több helyen telepítettek már eltávolítható pollereket, vagyis behajtásszabályozó oszlopokat

     -A közterületi tűzcsapokhoz néhány kivételtől eltekintve hozzá lehetett férni

     -Rosszabb volt a helyzet viszont a fali tűzcsap-, illetve a szárazfelszálló hálózatok esetében: a
vizsgálatok 191 épületnél azt tárták fel, hogy a fali tűzcsaphálózat, szárazfelszálló hálózat felülvizsgálatát nem végezték el, 324 lépcsőházban nem is volt száraz felszálló hálózat.

     -A vizsgált épületek legnagyobb részében természetes hő- és füstelvezetés volt,

     -A kontroll 16 esetben azt tárta fel, hogy a hő- és füstmentességet biztosító berendezés működésképtelen,

     -218 esetben az ellenőrzés, karbantartás nem volt megfelelő, mivel az időszakos vizsgálat, vagy annak dokumentálása hiányzott.

     -Mindezek mellett négy lépcsőházban a kézi működtető berendezést nem lehetett megközelíteni.

     -Az áramtalanítás lehetősége valamennyi vizsgált épületben és annak lépcsőházában biztosított volt, viszont 34 esetben nem lehetett megközelíteni a főkapcsolót, 66 esetben nem is jelölték ezeket.

     A társasházakban mindig központi kérdés, hogy milyen állapotban vannak és mennyire járhatóak a kiürítési útvonalak.

     Ezekről ez derült ki:

     -Az esetek bizonyos hányadában ezeket az útvonalakat éghető anyagú, jellemzően linóleumburkolat borítja.

     -A szakemberek 85 esetben azt tapasztalták, hogy éghető anyagot tárolnak ott, 61 esetben pedig leszűkítették a kiürítési útvonalat.

     -Az ellenőrzött épületek csaknem mindegyikében biztosították a tetőre való kijutást és a szomszédos lépcsőházak közötti átjárást.

     -Ötvenöt helyen lezárták a tetőre vezető ajtót, a kulcs azonban nem volt benne a kulcsdobozban, tíz épületben ugyanezen oknál fogva nem lehetett átjutni a szomszédos lépcsőházba.

     -Biztonsági felvonó egyik vizsgált lakóépületben sem volt.

     -Szintén nem volt a vizsgált épületek túlnyomó többségében beépített tűzjelző, illetve oltóberendezés. Ahol mégis, ott előfordult, hogy az ellenőrzés, karbantartás megfelelőségét nem tudták igazolni, volt, ahol a tűzjelző központ állandó felügyeletét nem biztosították.

     -A hatósági ellenőrök a használati szabályok vizsgálatakor 280 esetben azt állapították meg, hogy a közös tereket nem a rendeltetésük szerint használták a lakók. Például a szemétledobó-helyiséget, a villanyóraszekrényt, illetve a liftgépházat tárolásra használták, az egyik épületben egy tároló helyiségben laktak is, három épület pincéjében pedig probánbutángáz-palackot tároltak.

     A végrehajtott 1355 ellenőrzés kapcsán 110 esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot (leggyakrabban a menekülési útvonalon történő tárolás, illetve a menekülési útvonal leszűkítése miatt), 781 esetben hatósági felhívással éltek és kiadtak 38 kötelezést is. A szabálytalanságok megszüntetését folyamatosan figyelemmel kísérik, szükség esetén utóellenőrzést tartanak, valamint további intézkedést kezdeményeznek.

 

forrás: blikk.hu

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.