panel villanyszerelés logo

Ízekre szedte a panelházakat a Katasztrófavédelem – itt a hibalista

| Írta: Bara-Horváth Péter

Kategória: Panel rengeteg

Újra megvizsgálta a Katasztrófavédelem a panelházakat. Az épületeket szeptember-októberben nézték át. Emlékezetes, hogy néhány éve komoly kérdéssé vált és büntetéssel is fenyegettek amiatt, hogy egyes panelekben úgy rendezték be a lakók a lépcsőházakat, hogy az adott esetben akadályozhatta a mentést, például egy tűz esetén.

 

Több ezer lépcsőházban találtak hibát a tűzoltók / Fotó: BM OKF

 

     Most összesen 1355 ellenőrzést tartottak a lakóépületek területén, összesen 2043 lépcsőházban. Még mindig rengeteg hiányosságot tapasztaltak, összesen 3185-öt, de még ez alapján is elmondható, hogy a középmagas, magas lakóépületek tűzvédelmi helyzete kis mértékben javult, a közösségek egyre több figyelmet fordítanak erre a kérdésre – közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

     Ezeket nézték:

     -Adottak-e a tűzoltói beavatkozás feltételei

     -Van-e, és ha igen, megfelelően karbantartott-e az épületben a beépített tűzvédelmi berendezés

     -Rendelkezésre állnak-e a tűzvédelmi iratok, illetve betartják-e az épületekben a használati szabályokat.

     Ezt tapasztalták:

     -Az épületek döntő többségét szilárd burkolatú úton meg lehetett közelíteni

     -Akadt olyan épület, ahol a tűzoltó gépjárművek számára kijelölt felvonulási területet nem hagyták szabadon

     -Akadt, ahol fák akadályozták e területek használatát

     -Egyre több helyen telepítettek már eltávolítható pollereket, vagyis behajtásszabályozó oszlopokat

     -A közterületi tűzcsapokhoz néhány kivételtől eltekintve hozzá lehetett férni

     -Rosszabb volt a helyzet viszont a fali tűzcsap-, illetve a szárazfelszálló hálózatok esetében: a
vizsgálatok 191 épületnél azt tárták fel, hogy a fali tűzcsaphálózat, szárazfelszálló hálózat felülvizsgálatát nem végezték el, 324 lépcsőházban nem is volt száraz felszálló hálózat.

     -A vizsgált épületek legnagyobb részében természetes hő- és füstelvezetés volt,

     -A kontroll 16 esetben azt tárta fel, hogy a hő- és füstmentességet biztosító berendezés működésképtelen,

     -218 esetben az ellenőrzés, karbantartás nem volt megfelelő, mivel az időszakos vizsgálat, vagy annak dokumentálása hiányzott.

     -Mindezek mellett négy lépcsőházban a kézi működtető berendezést nem lehetett megközelíteni.

     -Az áramtalanítás lehetősége valamennyi vizsgált épületben és annak lépcsőházában biztosított volt, viszont 34 esetben nem lehetett megközelíteni a főkapcsolót, 66 esetben nem is jelölték ezeket.

     A társasházakban mindig központi kérdés, hogy milyen állapotban vannak és mennyire járhatóak a kiürítési útvonalak.

     Ezekről ez derült ki:

     -Az esetek bizonyos hányadában ezeket az útvonalakat éghető anyagú, jellemzően linóleumburkolat borítja.

     -A szakemberek 85 esetben azt tapasztalták, hogy éghető anyagot tárolnak ott, 61 esetben pedig leszűkítették a kiürítési útvonalat.

     -Az ellenőrzött épületek csaknem mindegyikében biztosították a tetőre való kijutást és a szomszédos lépcsőházak közötti átjárást.

     -Ötvenöt helyen lezárták a tetőre vezető ajtót, a kulcs azonban nem volt benne a kulcsdobozban, tíz épületben ugyanezen oknál fogva nem lehetett átjutni a szomszédos lépcsőházba.

     -Biztonsági felvonó egyik vizsgált lakóépületben sem volt.

     -Szintén nem volt a vizsgált épületek túlnyomó többségében beépített tűzjelző, illetve oltóberendezés. Ahol mégis, ott előfordult, hogy az ellenőrzés, karbantartás megfelelőségét nem tudták igazolni, volt, ahol a tűzjelző központ állandó felügyeletét nem biztosították.

     -A hatósági ellenőrök a használati szabályok vizsgálatakor 280 esetben azt állapították meg, hogy a közös tereket nem a rendeltetésük szerint használták a lakók. Például a szemétledobó-helyiséget, a villanyóraszekrényt, illetve a liftgépházat tárolásra használták, az egyik épületben egy tároló helyiségben laktak is, három épület pincéjében pedig probánbutángáz-palackot tároltak.

     A végrehajtott 1355 ellenőrzés kapcsán 110 esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot (leggyakrabban a menekülési útvonalon történő tárolás, illetve a menekülési útvonal leszűkítése miatt), 781 esetben hatósági felhívással éltek és kiadtak 38 kötelezést is. A szabálytalanságok megszüntetését folyamatosan figyelemmel kísérik, szükség esetén utóellenőrzést tartanak, valamint további intézkedést kezdeményeznek.

 

forrás: blikk.hu