Ízekre szedte a panelházakat a Katasztrófavédelem – itt a hibalista

Újra megvizsgálta a Katasztrófavédelem a panelházakat. Az épületeket szeptember-októberben nézték át. Emlékezetes, hogy néhány éve komoly kérdéssé vált és büntetéssel is fenyegettek amiatt, hogy egyes panelekben úgy rendezték be a lakók a lépcsőházakat, hogy az adott esetben akadályozhatta a mentést, például egy tűz esetén.

 

Több ezer lépcsőházban találtak hibát a tűzoltók / Fotó: BM OKF

 

     Most összesen 1355 ellenőrzést tartottak a lakóépületek területén, összesen 2043 lépcsőházban. Még mindig rengeteg hiányosságot tapasztaltak, összesen 3185-öt, de még ez alapján is elmondható, hogy a középmagas, magas lakóépületek tűzvédelmi helyzete kis mértékben javult, a közösségek egyre több figyelmet fordítanak erre a kérdésre – közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

     Ezeket nézték:

     -Adottak-e a tűzoltói beavatkozás feltételei

     -Van-e, és ha igen, megfelelően karbantartott-e az épületben a beépített tűzvédelmi berendezés

     -Rendelkezésre állnak-e a tűzvédelmi iratok, illetve betartják-e az épületekben a használati szabályokat.

     Ezt tapasztalták:

     -Az épületek döntő többségét szilárd burkolatú úton meg lehetett közelíteni

     -Akadt olyan épület, ahol a tűzoltó gépjárművek számára kijelölt felvonulási területet nem hagyták szabadon

     -Akadt, ahol fák akadályozták e területek használatát

     -Egyre több helyen telepítettek már eltávolítható pollereket, vagyis behajtásszabályozó oszlopokat

     -A közterületi tűzcsapokhoz néhány kivételtől eltekintve hozzá lehetett férni

     -Rosszabb volt a helyzet viszont a fali tűzcsap-, illetve a szárazfelszálló hálózatok esetében: a
vizsgálatok 191 épületnél azt tárták fel, hogy a fali tűzcsaphálózat, szárazfelszálló hálózat felülvizsgálatát nem végezték el, 324 lépcsőházban nem is volt száraz felszálló hálózat.

     -A vizsgált épületek legnagyobb részében természetes hő- és füstelvezetés volt,

     -A kontroll 16 esetben azt tárta fel, hogy a hő- és füstmentességet biztosító berendezés működésképtelen,

     -218 esetben az ellenőrzés, karbantartás nem volt megfelelő, mivel az időszakos vizsgálat, vagy annak dokumentálása hiányzott.

     -Mindezek mellett négy lépcsőházban a kézi működtető berendezést nem lehetett megközelíteni.

     -Az áramtalanítás lehetősége valamennyi vizsgált épületben és annak lépcsőházában biztosított volt, viszont 34 esetben nem lehetett megközelíteni a főkapcsolót, 66 esetben nem is jelölték ezeket.

     A társasházakban mindig központi kérdés, hogy milyen állapotban vannak és mennyire járhatóak a kiürítési útvonalak.

     Ezekről ez derült ki:

     -Az esetek bizonyos hányadában ezeket az útvonalakat éghető anyagú, jellemzően linóleumburkolat borítja.

     -A szakemberek 85 esetben azt tapasztalták, hogy éghető anyagot tárolnak ott, 61 esetben pedig leszűkítették a kiürítési útvonalat.

     -Az ellenőrzött épületek csaknem mindegyikében biztosították a tetőre való kijutást és a szomszédos lépcsőházak közötti átjárást.

     -Ötvenöt helyen lezárták a tetőre vezető ajtót, a kulcs azonban nem volt benne a kulcsdobozban, tíz épületben ugyanezen oknál fogva nem lehetett átjutni a szomszédos lépcsőházba.

     -Biztonsági felvonó egyik vizsgált lakóépületben sem volt.

     -Szintén nem volt a vizsgált épületek túlnyomó többségében beépített tűzjelző, illetve oltóberendezés. Ahol mégis, ott előfordult, hogy az ellenőrzés, karbantartás megfelelőségét nem tudták igazolni, volt, ahol a tűzjelző központ állandó felügyeletét nem biztosították.

     -A hatósági ellenőrök a használati szabályok vizsgálatakor 280 esetben azt állapították meg, hogy a közös tereket nem a rendeltetésük szerint használták a lakók. Például a szemétledobó-helyiséget, a villanyóraszekrényt, illetve a liftgépházat tárolásra használták, az egyik épületben egy tároló helyiségben laktak is, három épület pincéjében pedig probánbutángáz-palackot tároltak.

     A végrehajtott 1355 ellenőrzés kapcsán 110 esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot (leggyakrabban a menekülési útvonalon történő tárolás, illetve a menekülési útvonal leszűkítése miatt), 781 esetben hatósági felhívással éltek és kiadtak 38 kötelezést is. A szabálytalanságok megszüntetését folyamatosan figyelemmel kísérik, szükség esetén utóellenőrzést tartanak, valamint további intézkedést kezdeményeznek.

 

forrás: blikk.hu

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.