Vas megyében is támadnak a katicák!

     Ismét támadnak a harlekinkaticák: egy körmendi panelházat nem csak kívülről rohamozták meg, a lakásokba is beszabadultak.

 

Katicainvázió. Fotó: Szendi Péter

 

     Nem ismeretlen jelenség ősszel a harlekinkatica, októberben, novemberben rendszeresen tömegével jelennek meg a lakóházaknál, hogy téli menedéket keressenek.

     A környező megyékben már hetekkel ezelőtt felbukkantak, úgy tűnik, Vasba hétvégén érkeztek meg.
Egyre több olvasónk jelzi és küld fotót arról, miként fest a házfal, ha több száz katica borítja egyszerre. Bár azt is gondolhatnánk, hogy ártalmatlanok, sajnos nem azok.

     A harlekinkatica könnyen összetéveszthető ugyanis a hagyományos, hétpettyes katicával. A Vas Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságának növényvédelmi zoológusától, Farkas Istvántól korábban megtudtuk: a harlekinkatica eredetileg távolkeleti elterjedésű katicafaj, melyet Észak-Amerikába és Európába a különböző levéltetűfajok elleni biológiai védekezés céljából telepítették be.

     Európában a kilencvenes években kezdett terjedni, amikor Franciaországban, Hollandiában, valamint Belgiumban kereskedelmi forgalomba hozták, mint biológiai védekezésben felhasználható ragadozó fajt. A probléma velük az, hogy hazánkban természetes ellenség híján gyorsan szaporodnak. Így lehet az is, hogy ősszel százával lepik el otthonainkat.

 

forrás: vaol.hu

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.