Vas megyében is támadnak a katicák!

     Ismét támadnak a harlekinkaticák: egy körmendi panelházat nem csak kívülről rohamozták meg, a lakásokba is beszabadultak.

 

Katicainvázió. Fotó: Szendi Péter

 

     Nem ismeretlen jelenség ősszel a harlekinkatica, októberben, novemberben rendszeresen tömegével jelennek meg a lakóházaknál, hogy téli menedéket keressenek.

     A környező megyékben már hetekkel ezelőtt felbukkantak, úgy tűnik, Vasba hétvégén érkeztek meg.
Egyre több olvasónk jelzi és küld fotót arról, miként fest a házfal, ha több száz katica borítja egyszerre. Bár azt is gondolhatnánk, hogy ártalmatlanok, sajnos nem azok.

     A harlekinkatica könnyen összetéveszthető ugyanis a hagyományos, hétpettyes katicával. A Vas Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságának növényvédelmi zoológusától, Farkas Istvántól korábban megtudtuk: a harlekinkatica eredetileg távolkeleti elterjedésű katicafaj, melyet Észak-Amerikába és Európába a különböző levéltetűfajok elleni biológiai védekezés céljából telepítették be.

     Európában a kilencvenes években kezdett terjedni, amikor Franciaországban, Hollandiában, valamint Belgiumban kereskedelmi forgalomba hozták, mint biológiai védekezésben felhasználható ragadozó fajt. A probléma velük az, hogy hazánkban természetes ellenség híján gyorsan szaporodnak. Így lehet az is, hogy ősszel százával lepik el otthonainkat.

 

forrás: vaol.hu

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
78 vélemény alapján
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nikolett Balsai
Nikolett Balsai
2024.04.06.
Tapasztalataink alapján szakembereknél nagyon ritka, hogy gyorsan, jó minőségben, és jó áron dolgoznak. Péternél ezek egyszerre teljesülnek és mi már ezzel is maximálisan elégedettek lettünk volna. Emellett munkájára és környezetére nagyon igényes, az első kapcsolatfelvételtől kezdve gyorsan, érthetően válaszolt minden felmerülő kérdésünkre, a munka végén pedig egy összefoglaló videót kaptunk, ami alapján látjuk, mi hol fut. Csak ajánlani tudjuk, köszönjük szépen!
Kabán Eszter Anna
Kabán Eszter Anna
2024.03.27.
Pontos munkavégzés, tökéletes tájékoztatás, nagy fokú szakértelem. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
péter Popovics
péter Popovics
2024.03.24.
Nagyon Szakszerű és segítőkész csapat. Remek szolgáltatást nyújtanak.
Beata Varga
Beata Varga
2024.02.18.
Korrekt, megbízható munka. Minden az ajánlat szerint történt. A felmerülő kérdésekre kielégítő válaszokat, megoldásokat kaptunk. A munkaterületet takarítva adták át, miközben odafigyeltek a lépcsőház folyamatos tisztán tartására is. Nagyszerű szakemberek, pontos munka. Köszönjük!
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.