Szellemtelep Újpesten

Szellemtelep Újpesten
Szellemtelep Újpesten
Szellemtelep Újpesten

Furcsa építési balesetek, megmagyarázhatatlan meghibásodások, az éj közepén maguktól bekapcsoló tévék, kopogó hangok a lakásokban, árnyalakok a panelházak árnyékában – ilyen és ehhez hasonló esetekről szól a Pozsonyi utcai lakótelep, közkeletű nevén a Szellemtelep különös története.

Fiatal, csinos, ijedt kislány igyekszik hazafelé az egyforma házak tövében. Az éjszaka sötét, az újpesti templom tornya éppen éjfélt üt. A kislánynak eszébe jut, hogy ezekben az utcákban valaha sírok domborodtak és holtak pihentek. Megijed. Szerencsére észrevesz egy férfit, odalopakodik mellé, s csak ennyit mond: „Bácsi, úgy félek, kísérjen már haza!” Mire az idős úr csak ennyit válaszol: „Megértem, én is féltem, amíg éltem.”

Még 1980-ban is hasonló anekdoták keringtek a helyiek körében és az országos sajtóban az 1969 és 1972 között épült lakótelepről. De miért is volt ilyen félelmetes híre ennek a környéknek?

A nyugtalan végső nyughely

A rejtély hátterében egy mára klisésnek mondható fordulat áll: a lakótelep Larsen-Nielsen típusú paneltömbjei egy korábbi sírkert felett magasodnak. Az 1964-es nagy budapesti temetőfelszámolási hullám idején végleg megszüntetett temetkezési hely ráadásul már működése során sem számított a nyugalom szigetének.

Az egykori Apponyi Albert utca, Tél utca, Diófa utca, BUR-vasút és az Esztergom-Budapest vasútvonal töltése által határolt területen 1890-ben, rendezési terv nélkül kezdte meg működését a lakóházakig nyúló temető.

A szabályozatlanság hamar kaotikus állapotokat eredményezett: a felekezeti felparcellázás ellenére a sírok hanyag összevisszaságban, gondozatlanul álltak a városszélen, és csak 1910-re vették körül őket egy hevenyészett léckerítéssel.

A korabeli sajtó szerint addigra a temető már „gazdátlan állatok, a fővárosi razziáktól szétriasztott alakok, munkátlan sihederek és szennyes személyek találkozó-, szórakozó- és vívóhelye” lett, akik néha fényes nappal is kirabolták az arra tévedőket.

A melankolikus környezet és a halál közelsége sok öngyilkost is arra inspirált, hogy itt vessen véget életének. De 1915-ben arra is volt példa, hogy a közeli vasútvonalról egy mozdony kéményéből felszálló szikra fél kilométeres sávban felégette a temető kiszáradt füvét.

A Megyeri temető 1921-es átadása után nem nagyon használták a régi sírkertet, 1945-től pedig már egyáltalán nem temetkeztek ide. A tervszerű felszámolás 1955-ben indult meg, amelynek keretében a földi maradványok jelentős részét átszállították az új köztemetőbe.

A sírok mentek, a szellemek maradtak?

A lakótelep építése ugyanakkor nemcsak az egykori temetőt, de a környék családi házainak jelentős részét is érintette: 1973-ig 1370 tősgyökeres újpesti családnak kellett elhagynia addigi lakóhelyét, közülük pedig nem mindenki kapott helyben új ingatlant. A 17 ezer új lakásba sok, az ottani lakótelep-építések miatt kilakoltatott óbudai család érkezett. De a környéken állítólag nem ők találkoztak először a természetfelettivel.

Az építkezésen dolgozó munkások is furcsa véletlenekre panaszkodtak: gyakoriak voltak az ilyen-olyan meghibásodások és a balesetek. Az éjjeliőr megesküdött, hogy többször felbukkant a közelében egy elsuhanó árny. A szóbeszéd mégsem tántorította el a leendő lakókat attól, hogy birtokba vegyék a frissen épített paneltömböket.

Az igazán furcsa jelenségek csak ekkor kezdődtek. Eleve rossz ómen volt, hogy az egyik tízemeletesbe hetekig nem lehetett beköltözni, mert egy nyitva hagyott vízcsap öt szintet a használhatatlanságig eláztatott. Arra pedig minden itt élő aggódva figyelt fel, hogy ezt követően épp az a lakás gyulladt ki – több másikat is teljesen kiégetve – amely előzőleg eláztatta a panelt.

Egyesek ütemes kopogásokra, lépkedést idéző zajokra, a régi házak recsegő-ropogó neszeire lettek figyelmesek, amelyek végig vándoroltak az emeletes házak falaiban. Voltak, akik a háztartási berendezések váratlan ki- és bekapcsolására panaszkodtak.

Akadt olyan tömb, amelynek állítólag teljes tizedik emeletét le kellett zárni egy időre a rejtélyes égett szagok, erős zajok és a villódzó fények miatt. Sőt, a helyi folklór szerint egyszer egy komplett család pizsamában, az éj közepén menekült rokonaihoz a megmagyarázhatatlan jelenségek elől.

A frissen elkészült házak a ’70-es években
A frissen elkészült házak a ’70-es években

Aki azonban már tapasztalta a szocialista építőipar remek vívmányait, az tudhatja, hogy a panelekben milyen meglepetésekkel képes szolgálni a rosszul bekötött, néha bizony odakozmáló elektromos hálózat, hogyan rogyadoznak a kispórolt anyagú falak. De a fűtésrendszer és a vízvezetékek is tudnak érdekes hangélményekkel szolgálni. Ahogy az akusztika is könnyen megtréfálja a lakókat, dübörgéssé felerősítve a legapróbb neszeket, vagy éppen három szinttel arrébb továbbítva a zajokat.

Ma már nemigen mesélnek kísértetekről a Pozsonyi utcai lakótelepen élők, a legendák elapadásával pedig egyre biztosabbá válik, hogy régen – az éjjeliőr pálinkás üvegéből kiszabadult fantomon kívül – csak egyetlen szellem járta be a panelházak rengetegét: a létező szocializmus meg-megrogyó, zárlatos rémalakja.

(Fotók: Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény és ujpestmedia.hu)

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.