Szellemtelep Újpesten

Szellemtelep Újpesten
Szellemtelep Újpesten
Szellemtelep Újpesten

Furcsa építési balesetek, megmagyarázhatatlan meghibásodások, az éj közepén maguktól bekapcsoló tévék, kopogó hangok a lakásokban, árnyalakok a panelházak árnyékában – ilyen és ehhez hasonló esetekről szól a Pozsonyi utcai lakótelep, közkeletű nevén a Szellemtelep különös története.

Fiatal, csinos, ijedt kislány igyekszik hazafelé az egyforma házak tövében. Az éjszaka sötét, az újpesti templom tornya éppen éjfélt üt. A kislánynak eszébe jut, hogy ezekben az utcákban valaha sírok domborodtak és holtak pihentek. Megijed. Szerencsére észrevesz egy férfit, odalopakodik mellé, s csak ennyit mond: „Bácsi, úgy félek, kísérjen már haza!” Mire az idős úr csak ennyit válaszol: „Megértem, én is féltem, amíg éltem.”

Még 1980-ban is hasonló anekdoták keringtek a helyiek körében és az országos sajtóban az 1969 és 1972 között épült lakótelepről. De miért is volt ilyen félelmetes híre ennek a környéknek?

A nyugtalan végső nyughely

A rejtély hátterében egy mára klisésnek mondható fordulat áll: a lakótelep Larsen-Nielsen típusú paneltömbjei egy korábbi sírkert felett magasodnak. Az 1964-es nagy budapesti temetőfelszámolási hullám idején végleg megszüntetett temetkezési hely ráadásul már működése során sem számított a nyugalom szigetének.

Az egykori Apponyi Albert utca, Tél utca, Diófa utca, BUR-vasút és az Esztergom-Budapest vasútvonal töltése által határolt területen 1890-ben, rendezési terv nélkül kezdte meg működését a lakóházakig nyúló temető.

A szabályozatlanság hamar kaotikus állapotokat eredményezett: a felekezeti felparcellázás ellenére a sírok hanyag összevisszaságban, gondozatlanul álltak a városszélen, és csak 1910-re vették körül őket egy hevenyészett léckerítéssel.

A korabeli sajtó szerint addigra a temető már „gazdátlan állatok, a fővárosi razziáktól szétriasztott alakok, munkátlan sihederek és szennyes személyek találkozó-, szórakozó- és vívóhelye” lett, akik néha fényes nappal is kirabolták az arra tévedőket.

A melankolikus környezet és a halál közelsége sok öngyilkost is arra inspirált, hogy itt vessen véget életének. De 1915-ben arra is volt példa, hogy a közeli vasútvonalról egy mozdony kéményéből felszálló szikra fél kilométeres sávban felégette a temető kiszáradt füvét.

A Megyeri temető 1921-es átadása után nem nagyon használták a régi sírkertet, 1945-től pedig már egyáltalán nem temetkeztek ide. A tervszerű felszámolás 1955-ben indult meg, amelynek keretében a földi maradványok jelentős részét átszállították az új köztemetőbe.

A sírok mentek, a szellemek maradtak?

A lakótelep építése ugyanakkor nemcsak az egykori temetőt, de a környék családi házainak jelentős részét is érintette: 1973-ig 1370 tősgyökeres újpesti családnak kellett elhagynia addigi lakóhelyét, közülük pedig nem mindenki kapott helyben új ingatlant. A 17 ezer új lakásba sok, az ottani lakótelep-építések miatt kilakoltatott óbudai család érkezett. De a környéken állítólag nem ők találkoztak először a természetfelettivel.

Az építkezésen dolgozó munkások is furcsa véletlenekre panaszkodtak: gyakoriak voltak az ilyen-olyan meghibásodások és a balesetek. Az éjjeliőr megesküdött, hogy többször felbukkant a közelében egy elsuhanó árny. A szóbeszéd mégsem tántorította el a leendő lakókat attól, hogy birtokba vegyék a frissen épített paneltömböket.

Az igazán furcsa jelenségek csak ekkor kezdődtek. Eleve rossz ómen volt, hogy az egyik tízemeletesbe hetekig nem lehetett beköltözni, mert egy nyitva hagyott vízcsap öt szintet a használhatatlanságig eláztatott. Arra pedig minden itt élő aggódva figyelt fel, hogy ezt követően épp az a lakás gyulladt ki – több másikat is teljesen kiégetve – amely előzőleg eláztatta a panelt.

Egyesek ütemes kopogásokra, lépkedést idéző zajokra, a régi házak recsegő-ropogó neszeire lettek figyelmesek, amelyek végig vándoroltak az emeletes házak falaiban. Voltak, akik a háztartási berendezések váratlan ki- és bekapcsolására panaszkodtak.

Akadt olyan tömb, amelynek állítólag teljes tizedik emeletét le kellett zárni egy időre a rejtélyes égett szagok, erős zajok és a villódzó fények miatt. Sőt, a helyi folklór szerint egyszer egy komplett család pizsamában, az éj közepén menekült rokonaihoz a megmagyarázhatatlan jelenségek elől.

A frissen elkészült házak a ’70-es években
A frissen elkészült házak a ’70-es években

Aki azonban már tapasztalta a szocialista építőipar remek vívmányait, az tudhatja, hogy a panelekben milyen meglepetésekkel képes szolgálni a rosszul bekötött, néha bizony odakozmáló elektromos hálózat, hogyan rogyadoznak a kispórolt anyagú falak. De a fűtésrendszer és a vízvezetékek is tudnak érdekes hangélményekkel szolgálni. Ahogy az akusztika is könnyen megtréfálja a lakókat, dübörgéssé felerősítve a legapróbb neszeket, vagy éppen három szinttel arrébb továbbítva a zajokat.

Ma már nemigen mesélnek kísértetekről a Pozsonyi utcai lakótelepen élők, a legendák elapadásával pedig egyre biztosabbá válik, hogy régen – az éjjeliőr pálinkás üvegéből kiszabadult fantomon kívül – csak egyetlen szellem járta be a panelházak rengetegét: a létező szocializmus meg-megrogyó, zárlatos rémalakja.

(Fotók: Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény és ujpestmedia.hu)

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.