Szegeden kéttucatnyian leváltak már a távhőről – nem bánták meg

     A szegedi Sajka utca 14. szám alatti négyemeletes panelház lakói 2009-ben úgy döntöttek, leválnak a Szegedi Hőszolgáltató Kft. rendszeréről. Azóta saját gázkazánnal fűtenek, a meleg vizet pedig a tetőn elhelyezett napkollektorok biztosítják. Az akkori számítások szerint a beruházás 5-6 év múlva megtérül. Utánajártunk, valóban megérte-e kiválniuk. Szerintük: igen.

 

Szegeden kéttucatnyian leváltak már a távhőről – nem bánták meg

 

     Hétfői cikkünkben azzal foglalkoztunk, milyen feltételek mellett válhat le egyéni lakás a távhőrendszerről, és hogyan teheti meg ugyanezt egy lakóközösség. Arról is beszámoltunk, hogy Szegeden elsőként a Sajka utca 14. lakói döntöttek a kiválásról. Több mint három év elteltével azt állítják, jól döntöttek, megérte.

     Egy névtelenséget kérő lakó elmondta, a szegedi hőszolgáltató együttműködő volt, nem akadályozta meg kiválásukat. Akkor 220-230 ezer forintot fizetett a ház havonta fűtésre, a leválás után a számítások 130 ezer forintot hoztak ki. Ez teljes mértékben bejött, újságolja a lakó, a kisebb, 55-57 négyzetméteres lakások havi fűtési számlája 10 ezer, a nagyobb lakásoké 13 ezer forint körül alakul jelenleg. Ehhez jön a meleg víz 2500-2700 forintos díja, ami viszont nyáron jóval kevesebb.

     Úgy kalkuláltak, átlagosan 56 százalékkal csökken majd a fűtési számla, és a hőszolgáltatónak addig fizetett alapdíjat teljesen megspórolhatják: ebből finanszírozhatják az átalakítást, amely 5-6 év alatt megtérül. 2009 nyarán elkészült a 10 millió forintos beruházás, amelyhez a lakók semmilyen állami támogatást nem kaptak, teljesen önerőből valósították meg az új rendszer kiépítését. A lakásokban nem kellett fúrni-faragni, a munkások nem szereltek át semmit, csak a kazánházi részben és a lépcsőházban dolgoztak. Két modern, 1000-1500 kilowatt teljesítményű kazánt építtettek be, a tetőre pedig napkollektorokat szereltettek. Az ezekben található mintegy 300 vákuumcső a ház melegvíz-igényének 90 százalékát kielégíti.

     Lakásonként 500-700 ezer forintba került az átalakítás. A lakók háromnegyede készpénzzel, a többiek havi részletekben, hitelből fizették a rájuk eső részt. A lakó szerint mindenki jól járt, elégedett, és senki sem bánta meg az átállást. A megkérdezettek többsége akkor úgy vélte, valószínűleg lesznek követőik, ha beválik a rendszer.
 

Nem prognosztizálható tömeges kiválás

     Nem így történt, példájuk nem lett ragadós. Básthy Gábor úgy emlékszik: ügyvezető igazgatói praxisában eddig legfeljebb kéttucatnyi szegedi lakás vált le a távfűtési rendszerről. Nem számít arra, hogy ez a szám megugrana a közeljövőben, ugyanis elég magasak a lakossági gázárak, ugyanakkor a távhő áfája jelenleg 5, míg a gázfűtésé 27 százalék. Bálint Ferenc, a hőszolgáltató gazdálkodási osztályvezetője szerint sem prognosztizálható tömeges kiválás, mert maga a beruházás szintén nem olcsó mulatság, akár 1 milliónál is többe kerülhet lakásonként, ami nem biztos, hogy belátható időn belül megtérül, véli a szakember. Ha betartják a törvényi előírásokat, nincs akadálya a leválásnak, amely a hőszolgáltató számára semmilyen pluszterhet nem jelent. Tehát, magyarul, szabad a gazda.

forrás: szegedma.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.