Spirituális kertészet a panelban

     Spirituális kertészet a panelban, avagy a törpe fácskák.. A törpe fácskák és egész tájak tál méretű edénybe telepítésének szokása Kínából ered. A legenda szerint egy Jiang-feng nevű varázsló képes volt egész hegyeket, folyókat, fákat, állatokat és embereket is összezsugorítani és egy tálcára helyezni. Japánba valószínűleg buddhista szerzetesek exportálták ezt a különös, spirituális művészetet, amit mostanság akár egy panelerkélyen is művelhetünk. Hogy mégis mi kerülhet egy növényen több százezer forintba? Ez is kiderül, és az is, hogy ezt az értéket magunk is bárhol megteremthetjük türelmes kertészkedéssel.

 

Spirituális kertészet a panelban 1. kép

 

     Egy bonszaj gondozása nem csupán kertészkedés, hanem elmélyült, filozofikus művészet, amely a tökéletességet és szépséget keresi az egyszerűségben. Egy ilyen növény gondozása igen sok apró mozzanatot, odafigyelést és rendszerességet követel meg a gazdájától, aki nemcsak a bonszajt, de önmagát is alakítja, neveli e gondoskodással.

     A bonszajban a legjobb dolog az, hogy kis helyen művelhető, ahogyan a mai testvérei, a cserepekbe, fiókokba telepített miniatűr tündérkertek, és nem kell hozzá hatalmas telek, remek termőföld és hasonló drága dolgok, amikre egy normális kertnek szüksége van. Bárki elkezdheti és életre szóló hobbivá teheti akár egy panellakás erkélyén is. Sőt akár az unokáknak is tovább lehet hagyományozni ezt a kedvtelést, mert egy jól tartott bonszaj akár évszázadokig is él.

     Amit minden kezdő bonszajkertésznek tudnia kell, hogy ezek a kis növények napi gondozást igényelnek. Rendszeresen kell az apró hajtásokat válogatni, visszacsípni, a gyökeret, szárakat metszeni és átültetni úgy, hogy végül az edény alakjával, színével, méretével tökéletes összhangban álló kompozíciót kapjunk. A bonszaj gyökere rövid, ezért állandó öntözést igényel gondosan megválasztott öntözővízzel. A miniatűröket lapos, fagyálló, nagy kifolyónyílással rendelkező tálba kell telepíteni. Valamennyi bonszaj sok napfényt és gyakori tápanyag-utánpótlást igényel, rendszerint érzékenyek a huzatra és a páratartalomra, ráadásul gondosan kell figyelni a teleltetésükre is.

     Bonszajt készen is vásárolhatunk. A választásban sokat segít az árcédula, amely árulkodik arról, hogy milyen minőségű növénnyel van dolgunk: 20-30 ezer forinttól több százezer forintos alkotásokig számtalan variáció megvásárolható. Kezdőknek mindenképpen egy alacsonyabb árkategóriás fa ajánlott, hogy kitapasztalja a növény igényeit, gondozása fortélyait. De lehet próbálkozni magról nevelt hajtással is, így a kezdetektől magad alakíthatod a növényt. Bonszajnak szinte bármilyen növény alkalmas, akár egy cseresznyefa is, ami – ha megkapja a kellő gondoskodást – még virágot és termést is hozhat.

     A növény kiválasztása után legjobb, ha megvásárolunk mellé néhány szakkönyvet, vagy az interneten böngészünk a témakörben. A bonszajnak ugyanis számtalan variációja, stílusa létezik, és már önmagában ennek kiválasztása sem könnyű. Másfelől – mivel gyakorlatilag bármiből készülhet bonsai, tájékozódni kell a választott növény speciális igényeiről. Ha e két kérdést tisztáztad, be kell szerezned néhány alapvető szerszámot. Szükséged lesz egy kisméretű metszőollóra, bonszajollóra, levélvágóra, drótra, öntözőkannára, ághajlítóra, finom fogú fűrészre, néhány fogóra, sűrű hálóra, ültetőkanálra, gyökérlazító eszközökre, oltókésre, sebkezelő anyagokra, seprűre és szitára. Ezek szaküzletben mind beszerezhetők.

     Ha megvan a stílus és a szerszámokat is beszerezted, nekiállhatsz a növény nevelésének. A korábban felsorolt alapszabályokat betartva életben tudod tartani a növényt, de akkor se keseredj el, ha eleinte kudarcok kísérik a próbálkozásaid. Kezdőknél az igazi, tartós sikerek eléréséig gyakran elpusztul az első négy-öt bonszaj.

     A különböző fajták és stílusok eltérő bánásmódot követelnek meg. Ennek mikéntjéről legjobb, ha szakembertől tájékozódsz. Hazánkban számos bonszajklub működik, és a hobbi szakirodalma is bőséges, úgyhogy segítségből nem lesz hiány. Az elején valószínűleg legalább annyi időt fogsz tölteni ezek tanulmányozásával, mint az apró növénnyel.

 

forrás: nlcafe.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.