Pa­nelfit­nesz, avagy ho­gyan láss neki az ott­honi edzés­nek

Itt a ta­vasz, ér­ke­zik a lenge és csini ruhák idő­szaka. A kom­fort­ér­ze­tünk és a jó meg­je­le­nés miatt nem mu­száj edző­te­rembe vo­nul­nunk. Ele­gendő né­hány pár ezer fo­rin­tos esz­közt be­sze­rezni ott­honra és máris for­mába len­dül­he­tünk. Néz­zük meg, hogy miért is jó ott­hon edzeni és mit kell be­sze­rez­nünk hozzá?

 

Fotó: Markovics Gábor

 

     Miért jó a panelfitnesz?

     1. Első és egyik legfontosabb előnye, hogy olcsóbb, mint az edzőterem. Igaz a legtöbb eszköznek nem túl alacsony az ára, azonban hosszabb távon jó befektetés. Hiszen ezekre csak egyszer kell beruháznunk.

     2. Kényelmes, mert nem kell időre mennünk sehova. Ha van egy kis szabadidőnk, neki kezdhetünk bármikor és utána is megoldható a gyors zuhany, minden macera nélkül.

     3. Nem kell aggódnunk, hogy hogyan nézünk ki. Nincs felesleges frusztráció a többiek miatt. Nem méreget senki senkit és nincsenek gyönyörűre edzett testek körülöttünk. Na és nem utolsósorban azon sem kell aggódnunk, hogy lemaradunk a gyakorlatsorral a többiektől, mint ahogy az sem számít, ha szerencsétlenkedünk az eszközökkel.

     Az ideális helyiség kiválasztása

     1. A talaj A lakásban olyan területet válasszunk, ahol nincs szőnyeg és kemény a padló. Elsőre biztosan csábítónak tűnik, hogy a szőnyeget foglaljuk be, azonban praktikusabb, ha beszerzünk egy jógamatracot vagy fitneszszőnyeget. Azt lényegesen egyszerűbb tisztán tartani.

     2. Belmagasság Figyeljünk a belmagasságra. Amikor ugrálunk, vagy felfelé szeretnénk kinyomni a súlyokat zavaró lehet, ha folyton a lámpába vagy a plafonba akadunk. Nézzük meg, hol lehet a legnagyobb mozgásterünk.

     3. Ablak Legyen ablak. A mozgáshoz fontos a friss levegő, tehát elsődleges szempontok egyike, hogy tudjunk szellőztetni az adott helyiségben.

     4. Hangszigetelés Keressük meg a lakás leginkább hangszigetelt pontját, hiszen a szomszédok valószínűleg nem fognak repesni a boldogságtól, ha folyton végig kell hallgatniuk az edzésprogramunkat. Amennyiben van rá lehetőségünk, ne pihenő vagy alvásidőben álljunk neki a gyakorlatsornak.

     5. Tárolás Fontos szempont a tárolás. A kisebb méretű eszközökkel nincs nehéz dolgunk, hiszen elég bedobni őket a gardrób vagy a szekrény aljába, és nem foglalnak helyet. Azonban egy nagy fitnesz labda vagy egy kardio gép, már nagyobb kihívást jelent tárolás szempontjából.

     Milyen eszközöket válasszunk?

     Az eszközöket az alapján kell kiválasztanunk, hogy milyen mozgásformát szeretnénk végezni. Erősíteni szeretnénk izmainkat, zsírt akarunk égetni vagy csak át akarjunk mozgatni a testünket egy kis jógával. A szakemberek véleménye szerint edzéstől függetlenül az alábbiak azok az alapvető eszközök, amik közül érdemes válogatnunk.

     1. Súlyzók A kezdőknek bőven elég egy pár kézi súlyzó, a haladóknak viszont már érdemes készletre beruházniuk. A súlyzós gyakorlatok nagyon praktikusak, hiszen sem tárolásban, sem helyigényben nem okoznak számunkra kihívást és bármilyen mozgásformához ideális eszközként szolgálnak.

     2. Gumikötél, gumiszalag Ez az eszköz egyszerű és igazán hasznos. A megfelelő gyakorlatokkal minden izomcsoportot meg tudunk mozgatni vele. A gumiköteleknél jellemzően színnel jelzik, hogy milyen erősségű. Nézzük meg a leírást, hogy a saját edzettségi szintünknek megfelelőt válasszunk.

     A gumikötelet és a kézi súlyzót is érdemes használni otthon. Amikor azt tapasztaljuk, hogy 12 ismétlés után sem érzünk semmit, akkor a kézi súlyzó túl könnyű. Keményebb eszközökhöz kell folyamodnunk.

     3. A fitneszlabda Sok helyet foglal, de ki lehet vele váltani a padot és a széket is. Aki pedig akar, rá is ülhet, jót tesz a gerincnek egy irodai nap után is. Praktikus erősítésre, hiszen rengeteg gyakorlat elvégezhető a segítségével. Nem mindegy azonban, hogy mekkorát veszünk. 152 cm-es magasság alatt 45 cm-es labdát kell választani, 152 cm és 170 cm között 55 centimétereset, 170 cm és 190 cm között 65 centimétereset, 190 cm felett pedig 75 centimétereset.

     4. A szivacshenger Ideális lehet bemelegítéshez és edzés utáni nyújtáshoz is. Felülésekhez is ajánlják, alátámasztásként.

     5. Kardiógépek A kardiózáshoz szükséges eszközök lényegesen többe kerülnek, azonban nem biztos, hogy annyival jobbak is. Egy ugrókötéllel is tudunk kalóriát égetni, ha nem szeretnénk sokat költeni. Azonban tény, hogy jobban mutat a szobában egy elliptikus tréner, szobabicikli vagy futópad, ha van hozzá elég helyünk és a pénztárcánk is bírja.

     6. A taposógép Taposógép, lépcsőzőgép más néven még stepperként is emlegetik. Napjaink, egyik legközkedveltebb kardió eszköze. Nagyon sokan szeretik, hiszen rövid idő alatt számos kalóriától tudunk megszabadulni a használata során. Azonban számoljunk vele, hogy ez az eszköz nem lesz a szomszédok kedvence, az alsó szomszéd kimondottan utálni fogja, ha ennél tesszük le a voksunkat.

     7. Hasizom kerék Egyszerű szerkezete és könnyű tárolása miatt nagyon praktikus választás, azonban figyeljünk a gyakorlatok helyes kivitelezésére, hiszen csak akkor hatékony. Azonban ára és hatékonysága felülmúlhatatlan.

     A szakértők szerint tervezzük úgy a bevásárlást, hogy idővel biztosan ráununk a gyakorlatokra. Ezért lehet, hogy érdemes pár havonta újabb eszközöket beszerezni. Nem muszáj egyszerre megvenni mindent, inkább a gyakorlatokat variáljuk. Kerüljük azokat a gépeket, amelyek azt ígérik, hogy naponta csak pár percet kell használni, és hetek alatt csodálatos eredményeket érhetünk el. Hiszen, ha józan ésszel átgondoljuk, tudjuk, hogy nincs befektetett munka nélkül eredmény.

 

forrás: ripost.hu

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.