Pa­nelfit­nesz, avagy ho­gyan láss neki az ott­honi edzés­nek

Itt a ta­vasz, ér­ke­zik a lenge és csini ruhák idő­szaka. A kom­fort­ér­ze­tünk és a jó meg­je­le­nés miatt nem mu­száj edző­te­rembe vo­nul­nunk. Ele­gendő né­hány pár ezer fo­rin­tos esz­közt be­sze­rezni ott­honra és máris for­mába len­dül­he­tünk. Néz­zük meg, hogy miért is jó ott­hon edzeni és mit kell be­sze­rez­nünk hozzá?

 

Fotó: Markovics Gábor

 

     Miért jó a panelfitnesz?

     1. Első és egyik legfontosabb előnye, hogy olcsóbb, mint az edzőterem. Igaz a legtöbb eszköznek nem túl alacsony az ára, azonban hosszabb távon jó befektetés. Hiszen ezekre csak egyszer kell beruháznunk.

     2. Kényelmes, mert nem kell időre mennünk sehova. Ha van egy kis szabadidőnk, neki kezdhetünk bármikor és utána is megoldható a gyors zuhany, minden macera nélkül.

     3. Nem kell aggódnunk, hogy hogyan nézünk ki. Nincs felesleges frusztráció a többiek miatt. Nem méreget senki senkit és nincsenek gyönyörűre edzett testek körülöttünk. Na és nem utolsósorban azon sem kell aggódnunk, hogy lemaradunk a gyakorlatsorral a többiektől, mint ahogy az sem számít, ha szerencsétlenkedünk az eszközökkel.

     Az ideális helyiség kiválasztása

     1. A talaj A lakásban olyan területet válasszunk, ahol nincs szőnyeg és kemény a padló. Elsőre biztosan csábítónak tűnik, hogy a szőnyeget foglaljuk be, azonban praktikusabb, ha beszerzünk egy jógamatracot vagy fitneszszőnyeget. Azt lényegesen egyszerűbb tisztán tartani.

     2. Belmagasság Figyeljünk a belmagasságra. Amikor ugrálunk, vagy felfelé szeretnénk kinyomni a súlyokat zavaró lehet, ha folyton a lámpába vagy a plafonba akadunk. Nézzük meg, hol lehet a legnagyobb mozgásterünk.

     3. Ablak Legyen ablak. A mozgáshoz fontos a friss levegő, tehát elsődleges szempontok egyike, hogy tudjunk szellőztetni az adott helyiségben.

     4. Hangszigetelés Keressük meg a lakás leginkább hangszigetelt pontját, hiszen a szomszédok valószínűleg nem fognak repesni a boldogságtól, ha folyton végig kell hallgatniuk az edzésprogramunkat. Amennyiben van rá lehetőségünk, ne pihenő vagy alvásidőben álljunk neki a gyakorlatsornak.

     5. Tárolás Fontos szempont a tárolás. A kisebb méretű eszközökkel nincs nehéz dolgunk, hiszen elég bedobni őket a gardrób vagy a szekrény aljába, és nem foglalnak helyet. Azonban egy nagy fitnesz labda vagy egy kardio gép, már nagyobb kihívást jelent tárolás szempontjából.

     Milyen eszközöket válasszunk?

     Az eszközöket az alapján kell kiválasztanunk, hogy milyen mozgásformát szeretnénk végezni. Erősíteni szeretnénk izmainkat, zsírt akarunk égetni vagy csak át akarjunk mozgatni a testünket egy kis jógával. A szakemberek véleménye szerint edzéstől függetlenül az alábbiak azok az alapvető eszközök, amik közül érdemes válogatnunk.

     1. Súlyzók A kezdőknek bőven elég egy pár kézi súlyzó, a haladóknak viszont már érdemes készletre beruházniuk. A súlyzós gyakorlatok nagyon praktikusak, hiszen sem tárolásban, sem helyigényben nem okoznak számunkra kihívást és bármilyen mozgásformához ideális eszközként szolgálnak.

     2. Gumikötél, gumiszalag Ez az eszköz egyszerű és igazán hasznos. A megfelelő gyakorlatokkal minden izomcsoportot meg tudunk mozgatni vele. A gumiköteleknél jellemzően színnel jelzik, hogy milyen erősségű. Nézzük meg a leírást, hogy a saját edzettségi szintünknek megfelelőt válasszunk.

     A gumikötelet és a kézi súlyzót is érdemes használni otthon. Amikor azt tapasztaljuk, hogy 12 ismétlés után sem érzünk semmit, akkor a kézi súlyzó túl könnyű. Keményebb eszközökhöz kell folyamodnunk.

     3. A fitneszlabda Sok helyet foglal, de ki lehet vele váltani a padot és a széket is. Aki pedig akar, rá is ülhet, jót tesz a gerincnek egy irodai nap után is. Praktikus erősítésre, hiszen rengeteg gyakorlat elvégezhető a segítségével. Nem mindegy azonban, hogy mekkorát veszünk. 152 cm-es magasság alatt 45 cm-es labdát kell választani, 152 cm és 170 cm között 55 centimétereset, 170 cm és 190 cm között 65 centimétereset, 190 cm felett pedig 75 centimétereset.

     4. A szivacshenger Ideális lehet bemelegítéshez és edzés utáni nyújtáshoz is. Felülésekhez is ajánlják, alátámasztásként.

     5. Kardiógépek A kardiózáshoz szükséges eszközök lényegesen többe kerülnek, azonban nem biztos, hogy annyival jobbak is. Egy ugrókötéllel is tudunk kalóriát égetni, ha nem szeretnénk sokat költeni. Azonban tény, hogy jobban mutat a szobában egy elliptikus tréner, szobabicikli vagy futópad, ha van hozzá elég helyünk és a pénztárcánk is bírja.

     6. A taposógép Taposógép, lépcsőzőgép más néven még stepperként is emlegetik. Napjaink, egyik legközkedveltebb kardió eszköze. Nagyon sokan szeretik, hiszen rövid idő alatt számos kalóriától tudunk megszabadulni a használata során. Azonban számoljunk vele, hogy ez az eszköz nem lesz a szomszédok kedvence, az alsó szomszéd kimondottan utálni fogja, ha ennél tesszük le a voksunkat.

     7. Hasizom kerék Egyszerű szerkezete és könnyű tárolása miatt nagyon praktikus választás, azonban figyeljünk a gyakorlatok helyes kivitelezésére, hiszen csak akkor hatékony. Azonban ára és hatékonysága felülmúlhatatlan.

     A szakértők szerint tervezzük úgy a bevásárlást, hogy idővel biztosan ráununk a gyakorlatokra. Ezért lehet, hogy érdemes pár havonta újabb eszközöket beszerezni. Nem muszáj egyszerre megvenni mindent, inkább a gyakorlatokat variáljuk. Kerüljük azokat a gépeket, amelyek azt ígérik, hogy naponta csak pár percet kell használni, és hetek alatt csodálatos eredményeket érhetünk el. Hiszen, ha józan ésszel átgondoljuk, tudjuk, hogy nincs befektetett munka nélkül eredmény.

 

forrás: ripost.hu

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.