panel villanyszerelés logo

Mi lesz veled Panelprogram?

| Írta: Bara-Horváth Péter

Kategória: Panel program


        Mi lesz veled Panelprogram? Élsz-e? Halsz-e? Átalakulsz? Megmaradsz ilyennek, amilyen vagy? Ezek a kérdések foglalkoztatják idén a „panelmanusok” többségét. (ezen a néven illethetjük a panel lakásukat szerető, érte és a paneléletforma iránt elkötelezett, mindent megtenni igyekvő lakástulajdonosokat)

        Tény, hogy a panelprogram, a pénzügyi keret „felélése” miatt, egy bizonyos szinten megrekedt. Az erre a célre előirányzott (és szét is osztott) 13 milliárd forint, 23.500 lakás korszerűsítésének a támogatására volt elegendő.Panelfelújítás 2012 Ez a szám első olvasatra akár soknak is tűnhet, de ha azt vesszük alapul, hogy a benyújtott pályázatok még ennek a lakásmennyiségnek legalább a felét teszik ki, akkor már korántsem olyan vidám a „barakk”.

        Jó hír a paneltulajdonosoknak, hogy a tavasszal már elindított panel-program újra tőkét kap, és 1,6 milliárd forintot átcsoportosítanak. A program „évvégi” „újraindításakor” elsőbbséget élveznek azok, akik már beadott pályázattal rendelkeznek, de a „túljelentkezés” miatt lemaradtak, kimaradtak, nem bírálták el az anyagukat. Ez a pénzösszeg nagyságrendileg 3.200 lakás felújítására lehet elegendő. Ígéret van arra is, hogy még egyszer ennyi pénzt gazdálkodnak ki, s így még 4.000 lakás juthat pályázati pénzhez.

        Már az idén elkezdődnek azok az előkészítő munkálatok, amik egy új, megújuló támogatási rendszer megalkotását célozzák meg, s aminek érvénybe lépése 2012. július 1-én várható. Bár pontos részleteket még nem lehet tudni, de biztosra vehető, hogy a továbbiakban kiemelt szerepet kap a megújuló energiaforrások beépítése, a fűtés-korszerűsítés, és a panelházak szigetelés.

        Csak reménykedni tudunk, hogy a szándék mellé megfelelő mennyiségű pénz is kerül, hiszen ez nemcsak a panellakók elétét könnyítené meg, hanem az építőiparnak is némi lendületet, és nem elhanyagolandó szempont: munkát adhatna.