panel villanyszerelés logo

Holnap indítják a távfűtést Szegeden és Szentesen

| Írta: Bara-Horváth Péter

Kategória: Panel rengeteg

     Csongrád megye – A panellakásban élő kisgyermekes családok és az idősek viselik legnehezebben az őszi és a tavaszi átmeneti időjárást. Szegeden és Szentesen holnap bekapcsolják a távfűtést, a többi városban október 15-én kezdődik a szezon, és a hőmérséklettől vagy a lakók kérésétől függ a korábbi indulás.

 

A panellakásban élő kisgyermekes családok és az idősek viselik legnehezebben az őszi és a tavaszi átmeneti időjárást.

 

     Vettünk egy hősugárzót azért, hogy Beni meg ne fázzon, amikor fürdetjük – mutatta a kis fehér szerkezetet a hathetes Benett édesanyja, Braczkó Ramóna. Egy szegedi panellakás kilencedik emeletén élnek, azt mondják, nemcsak a kicsi, ők is fáznak. A hidegebb napokon igencsak fel kell öltözni otthon is. Az átmeneti időszakot főként a kisgyermekes családok és az idősek viselik nehezebben.

     Fűtési szezonban is mindig megy a radiátor. Igaz, hogy a ház még nincs szigetelve, de a nyílászárókat saját költségen kicseréltettük. Így valamivel jobb a helyzet, mégis örülnénk, ha hamarabb kapcsolnák be a fűtést – mondta az édesanya.

     A Szetáv Kft. operatív igazgatójától, Medgyes Tamástól megtudtuk, hogy a szegedi távfűtési szolgáltatás őszi indulásának dátuma szeptember 15. Ez azonban nem a fűtés bekapcsolásának napját jelenti, hanem azt, hogy ettől a naptól kezdődően köteles a távhőszolgáltató elindítani a fűtést, ha a külső hőmérséklet ezt indokolja.

     A rendelet értelmében akkor indítjuk el, ha a napi átlaghőmérséklet egymást követő 3 napon keresztül 12 fok alá süllyed, vagy ha egy napig a 10 fokot sem éri el. Mivel az előrejelzések szerint a következő napok hideg, nyirkos időjárást hoznak, és hosszabb távon sem várható felmelegedés, a Szetáv Kft. vezetősége úgy döntött, hogy szerdán elindítjuk a távfűtést – válaszolta lapunk kérdésére az operatív igazgató. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy minden lakásban meleg legyen, az kell, hogy a radiátorszelepek nyitva legyenek, és a lakóközösségek ne legyenek lekapcsolva az átmeneti időszakban.

     A szeptember 15-i dátumtól is el lehet térni például bölcsődék, bentlakásos intézmények esetében. Az elmúlt években rendszeresen el is tértünk, idén azonban a kellemes, késő nyári időjárás miatt erre nem volt igény – tette hozzá az operatív igazgató.

     Vásárhelyen október 15-én kapcsolják be a távfűtést, vagy akkor, ha a napi középhőmérséklet három napon keresztül 10 Celsius fok alatt marad. A lakosok maguk is kérhetik, hogy indítsák be fűtést, eddig ezt senki nem jelezte a szolgáltatónak. A helyzet Makón is ez.

     Befejeztük a fűtési rendszer karbantartását Szentesen, bármikor el tudjuk indítani a szolgáltatást – tudtuk meg a Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetőjétől, Döbrőssy Ivántól. – Jelenleg a fogyasztók még nem kérték, de valószínű, hogy szerdától elindul Szentesen a fűtés.

     A csongrádi közmű kft. témában illetékes vezetőjét tegnap nem értük el.

 

forrás: delmagyar.hu