Hiányzó pályázati lehetőség: a társasházi akadálymentesítés

     A közintézmények akadálymentesítése megoldódni látszik, ám a lakóházak, társasházak esetében nagy a lemaradás.

 

társasházas esetében nagy a lemaradás

 

Panelházba is…

     Például egy négyemeletes panelházba is nehezen jut be a kerekesszékes, az emeletere pedig segítség nélkül el se tudna jutni. Létezik ugyan a súlyos mozgáskorlátozottaknak vissza nem térítenő lakás akadálymentesítési támogatás, ez az összeg azonban nagyon minimális. A legolcsóbb, legegyszerűbb rámpa 100 ezer forinttól kezdődik, egy emelőszerkezet pedig a 2 milliót is elérheti.

     A mozgáskorlátozottak megyei egyesületének épületében lift segíti a kerekesszékesek közlekedését. Ez a könnyebbség azonban nincs meg mindenhol – mesélte az akadálymenetesítésben dolgozó rehabilitációs szakmérnök. Bodor Zoltán szerint a közintézményekben ugyan kezd megoldódni az akadálymentesítés, ez köszönhető a pályázati pénzeknek is, de a társasházak esetében sok a probléma.

     Bodor Zoltán, ügyvezető, Mozgáskorlátozottak SM Egyesülete:

     – Egy négyemeletes panelházban a bejárat. Mondjuk a legegyszerűbb esetet, a földszinten lakik, mert, hogyha emeleten lakik, liftet kéne beépíteni. Hát a bejárat, általában a társasházak bejáratánál van minimum egy fellépő, tehát egy lépcsőfok, annak az akadálymentesítése 2 dolog miatt is bonyolult. Az anyagi része miatt, másrészt pedig a tulajdoni viszonyok miatt.
 

Csak lakás-akadálymentesítés…

     A városrehabilitációs pályázatokban csak a lakóházak környékét újítják fel, a bejáratokat már nem. Erre ugyanis nincs pályázat. Egy forrást célozhatnak meg a mozgássérültek, ez a számukra biztosított lakás akadálymentesítési támogatás. Ez meglévő otthon esetében 150 ezer forint, új lakás építésénél, vásárlásánál 250 ezer forint. Ezek az összegek azonban vajmi keveset érnek a jelenlegi beruházási árakhoz mérve – mesélte Bodor Zoltán.

     Bodor Zoltán, ügyvezető, Mozgáskorlátozottak SM Egyesülete:

     – Egy bejárati rámpa lehet 100 ezer forinttól, ez a legegyszerűbb, mondjuk, amikor csak egy tereplejtőt kell építeni egy kis szintkülönbségnél, 4-500 ezer forintig is terjedhet egy rámpa. Ha több lépcsőfok van, s emelőszerkezetet kell beépíteni, az akár 2 millió forintba is belekerülhet. Általában az ajtók azért jók, a bejárati ajtókon be lehet férni.
 

Nincs támogatás…

     Az önkormányzatok nagyon ritkán járulnak hozzá egy ilyen akadálymentesítéshez, ahogy a lakóközösségek beleegyezése is sokszor elmarad.

     Bodor Zoltán, ügyvezető, Mozgáskorlátozottak SM Egyesülete:

     – Hogyha a lakóközösség nem egyezik bele, akkor ezt nem lehet megvalósítani. A lakóközösség általában azért nem egyezik bele, mert nincs rá pénz. Tehát a lakóközösségnek kellene azt a fennmaradó részt finanszírozni, amit, vagy a lakó, vagy a lakó pályázat útján ezt a lakásátalakítási támogatással igénybe vett összegen felüli részt biztosítani tudja.

     Lakóházak esetében jelenleg nincs akadálymentesítési pályázat, forrás hiányában pedig sokszor a négy fal között ragadnak a súlyos mozgáskorlátozottak – mesélte Bodor Zoltán.

forrás: www.somogytv.hu

 

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.