Hiányzó pályázati lehetőség: a társasházi akadálymentesítés

     A közintézmények akadálymentesítése megoldódni látszik, ám a lakóházak, társasházak esetében nagy a lemaradás.

 

társasházas esetében nagy a lemaradás

 

Panelházba is…

     Például egy négyemeletes panelházba is nehezen jut be a kerekesszékes, az emeletere pedig segítség nélkül el se tudna jutni. Létezik ugyan a súlyos mozgáskorlátozottaknak vissza nem térítenő lakás akadálymentesítési támogatás, ez az összeg azonban nagyon minimális. A legolcsóbb, legegyszerűbb rámpa 100 ezer forinttól kezdődik, egy emelőszerkezet pedig a 2 milliót is elérheti.

     A mozgáskorlátozottak megyei egyesületének épületében lift segíti a kerekesszékesek közlekedését. Ez a könnyebbség azonban nincs meg mindenhol – mesélte az akadálymenetesítésben dolgozó rehabilitációs szakmérnök. Bodor Zoltán szerint a közintézményekben ugyan kezd megoldódni az akadálymentesítés, ez köszönhető a pályázati pénzeknek is, de a társasházak esetében sok a probléma.

     Bodor Zoltán, ügyvezető, Mozgáskorlátozottak SM Egyesülete:

     – Egy négyemeletes panelházban a bejárat. Mondjuk a legegyszerűbb esetet, a földszinten lakik, mert, hogyha emeleten lakik, liftet kéne beépíteni. Hát a bejárat, általában a társasházak bejáratánál van minimum egy fellépő, tehát egy lépcsőfok, annak az akadálymentesítése 2 dolog miatt is bonyolult. Az anyagi része miatt, másrészt pedig a tulajdoni viszonyok miatt.
 

Csak lakás-akadálymentesítés…

     A városrehabilitációs pályázatokban csak a lakóházak környékét újítják fel, a bejáratokat már nem. Erre ugyanis nincs pályázat. Egy forrást célozhatnak meg a mozgássérültek, ez a számukra biztosított lakás akadálymentesítési támogatás. Ez meglévő otthon esetében 150 ezer forint, új lakás építésénél, vásárlásánál 250 ezer forint. Ezek az összegek azonban vajmi keveset érnek a jelenlegi beruházási árakhoz mérve – mesélte Bodor Zoltán.

     Bodor Zoltán, ügyvezető, Mozgáskorlátozottak SM Egyesülete:

     – Egy bejárati rámpa lehet 100 ezer forinttól, ez a legegyszerűbb, mondjuk, amikor csak egy tereplejtőt kell építeni egy kis szintkülönbségnél, 4-500 ezer forintig is terjedhet egy rámpa. Ha több lépcsőfok van, s emelőszerkezetet kell beépíteni, az akár 2 millió forintba is belekerülhet. Általában az ajtók azért jók, a bejárati ajtókon be lehet férni.
 

Nincs támogatás…

     Az önkormányzatok nagyon ritkán járulnak hozzá egy ilyen akadálymentesítéshez, ahogy a lakóközösségek beleegyezése is sokszor elmarad.

     Bodor Zoltán, ügyvezető, Mozgáskorlátozottak SM Egyesülete:

     – Hogyha a lakóközösség nem egyezik bele, akkor ezt nem lehet megvalósítani. A lakóközösség általában azért nem egyezik bele, mert nincs rá pénz. Tehát a lakóközösségnek kellene azt a fennmaradó részt finanszírozni, amit, vagy a lakó, vagy a lakó pályázat útján ezt a lakásátalakítási támogatással igénybe vett összegen felüli részt biztosítani tudja.

     Lakóházak esetében jelenleg nincs akadálymentesítési pályázat, forrás hiányában pedig sokszor a négy fal között ragadnak a súlyos mozgáskorlátozottak – mesélte Bodor Zoltán.

forrás: www.somogytv.hu

 

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.