panel villanyszerelés logo

Haverok, buli, panelgrill

| Írta: Bara-Horváth Péter

Kategória: Panel rengeteg

     Egy zöldövezeti társasház egyik felső szintjén található a lakásunk, amely szerencsére szokatlanul nagy terasszal rendelkezik. Jól elfér itt a dézsában nevelt növényeim – a virágok és egyéb növényfajták, például feketeribizli, bodza – mellett egy kinti étkezősarok is, amolyan panelgrill féleség.

 

Haverok, buli, panelgrill 1. kép

 

     A teraszunk már sok buli helyszíne volt, hiszen mindig van alkalom egy kis eszem-iszomra. Ha meg éppen nincs, akkor kitalálunk egyet. Nemrégiben például néhány barátunk társaságában nyárfelező bulit tartottunk, ahogy ez lenni szokott a nyár közepén. Jó háziasszonyként már napokkal előbb tervezgettem a menüt. Valami olyat kellett kitalálnom, ami nem igényelt huzamosabb konyhai tartózkodást, jól előkészíthető, és mindenki szereti. Mi lenne, ha grilleznénk? Jó ötlet! Már írtam is a bevásárolnivalók listáját. Közben eszembe jutott, hogy néhány évvel ezelőtt szintén vendégeket vártunk egy hasonló, beszélgetős-eszegetős-iszogatós partira. Akkor is arra gondoltam, hogy milyen hangulatos lenne egy kis grillezés, de nem voltam biztos benne, hogy a szomszédság helyesen értelmezné-e az emeleti teraszról felszálló füstjeleket, vagy egyből a tűzoltókat riasztanák. De ez a grillezés-dolog csak nem hagyott nyugodni.

     Akkor már egy ideje kacérkodtam a gondolattal, hogy a háztartásomat felturbózom egy asztali grillsütővel. Meg is tettem, és vettem egy jónevű családból származó kontaktgrillt, amely ráadásul fekete-ezüst színekben pompázik. (A konyhai készülékeim fekete-ezüst színűek, előre megfontolt szándékkal csak ilyet vásárolok.) Tisztán látom, amint a hivatásos, illetve az önjelölt gasztroguruk a kontaktgrill szót olvasva a szívükhöz kapnak. Tudom jól, hogy a klasszikus, parázson sült húsnak nincs párja, no de lássuk be, vannak helyek és helyzetek, amelyek felülírják a szabályt. Egy emeletes ház erkélyén inkább ne próbálkozzunk a tűzrakással.

     Jobb híján maradt tehát az elektromos grillsütő. Azóta is kedveljük, és gyakran használjuk, főleg olyankor, amikor több személyre készül zsiradék hozzáadása nélkül sült hús, illetve zöldség: például az ilyen haveri összejövetelek alkalmával.

     A grillezésben többek között az a jó, hogy az előkészített nyersanyagokból mindenki maga állíthatja össze az ízlésének, étvágyának éppen megfelelő vacsorát. Ezért tulajdonképpen recept sincs. A nyárfelező bulinkon a képen látható fatányéros készült. A grill lapjára bacont, arra vékonyra vágott csirkemellet, majd ismét bacont helyeztünk, de lehetett kissé kiklopfolt tarját is sütni. A hús mellé mindenki választhatott a rendelkezésre álló zöldségekből. A kellemes, nyáresti grillezés legfontosabb hozzávalója és elengedhetetlen fűszere pedig a vidámság. Rajta, fűszerezzen és grillezzen mindenki kedvére! Haverok, buli, panelgrill!

     Ja, és természetesen volt saját készítésű desszert is. Nem is akármilyen! Hogy mivel leptem meg a haverokat, az a következő cikkből kiderül…

 

forrás: konyha.tv