A tócóskerti riviéra – az élet Debrecen felett

     Debrecen – Sokféle sztereotípiát hallani a Tócóskerti lakótelepről, ám a valós vélemény kialakításához ezt a városrészt is mindenképpen látni kell. Sőt, érdemes megnézni felülről is.

 

A panelprogramok valósága 1. kép

 

     A tarka színűekre festett és különböző magasságú épületsorok látszólagos kesze-kuszasága alkotta panelrengeteg névadó vize, a Tócó a középkorban még folyó volt. Zoltai Lajos helytörténész szerint széles völgyet vájt, és több ággal eredt Hajdúböszörmény és Zelemér felől a Csege-halomig. A város belső területe 3–14 méterrel magasabb a Tócó völgyénél, így a szenny- és csapadékvizeket abba engedték.

     A Tócóskerti lakótelepnek – a leírások szerint – 7163 lakása van, s a kezdetek óta ott élők egyikének elmondásából úgy tudjuk, hogy 1986-ra fejeződött be a beruházás. Ezt követte a Tócó-völgyi rész megvalósítása (alagútzsalus technológiával). A Derék utca 70. szám alatti, 169 lakásos garzonház felső szintjéről lepillantva szépen kirajzolódik ez a fiatalabbik övezet is, ugyanakkor ráláthatunk a Szent Család katolikus templomra.

     A Kőszeghy Attila tervei alapján létrejött gyülekezeti hely 1998 óta szolgálja az itteni közösséget. Véletlen műve-e vagy sem, de a templom a magasból akár egy kedves sipkára, lakra is emlékeztethet, mely betérésre hívogatja az arra járókat. Az organikus stílusú épületegyüttes mellett a Holló László Emlékmúzeum villáján és parkján is megpihentethetjük a tekintetünket; az intézmény (a művész utolsó lakhelye) 1985-ben nyílt meg.

     A szomszédos Medgyessy-gimnázium által gondozott létesítmény egyik különtermében kaptak helyet a művész sógorának, Hrabéczy Ernőnek a festményei is. A hangulatos – macskaköves utcájú – szabadtéri kispiacot is magában foglaló Holló sétány körül és az egész lakótelepen megfigyelhető, hogy az épülettömbök között nem csak tágas terek találhatók, de zöldfelületek, padok és játszóeszközök is gazdagítják azokat.

     Látogatásunk másik állomását az István utca 117. szám alatti, 32 lakásos társasházba tettük. Ennek 10. emeletéről is lélegzetelállító kilátás nyílik – mégpedig többek között a nyílegyenes Széchenyi utcára (mely itt fut bele az Istvánba), a Nagytemplomra és a Petőfi téri 22 emeletes „felhőkarcolóra” is. Ez utóbbi egyébként az ottjártunkkor teljes mértékben rászolgált erre az elnevezésére, hiszen a szél ugyan elfújta az éjszakai esőfelhőket, ám a helyükre festői „bárányokat” terelt, s ezek a horizontig ellepték az eget.

     Mindemellett testközelből és szemmagasságból csodálható meg az István király téri református templom is. A Lengyel István tervei alapján, 1997-ben elkészült épületegyüttes gyülekezeti és hitoktató termeket és lakásokat is magában foglal, míg az 500 személyes templomot archaikus és modern elemek is jellemzik. A főhajó kör alakú, ugyanakkor az orgona és a kórus a szószék melletti emelvényen kapott helyet.

     A több tízezer embernek otthont adó lakótelepnek – a krónikák szerint – eredetileg egy igazi városközpontot is álmodtak. Volt szó jóléti tó létesítéséről is, sőt a Tócó mentén kialakítandó strandfürdőről is. Van viszont uszoda, és épp bővítik a jégcsarnokot, így talán nem kell végérvényesen lemondaniuk az itt élőknek arról sem, hogy egyszer valóban a házuk alatti riviérán kapcsolódjanak ki.

 

forrás: dehir.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.