A panelproli a krumplin spórol

     A panelproli a krumplin spórol. Az összecsapott földtörvény elvenné a hobbikerteket a mostani bérlőktől.

 

A panelproli a krumplin spórol

 

     – Mérgemben már majdnem nekiestem Stihl fűrésszel ennek a szerencsétlen meggyfának, pedig nem érdemelte volna meg, hogy rajta álljak bosszút – mondja Szombathely oladi városrészében egy hobbikertbérlő. Indulatos keserűségét az váltotta ki, hogy a módosított földtörvény értelmében az önkormányzat nem újíthatja meg a szeptemberben lejáró bérleti szerződéseket. Konyhakertet is csak az bérelhet ugyanis, aki életvitelszerűen földműveléssel foglalkozik, s ehhez valamilyen képzettsége van. A jogszabály Magyarországon legalább félmillió embert érint.

     – Elhessegettem magamtól a fakivágás gondolatát, egyébként is távol áll tőlem a gondolat, hogy ha nekem nem lehet, ne legyen másnak sem –higgad le a férfi, aki neve helyett úgy mutatkozik be. Klasszikus panelproli vagyok én, kérem szépen, élek egy lakótelepi házban, aminek a szigetelését a kormány és az önkormányzat dicséretére legyen mondva, nemrég megcsinálták. A Remix melósa voltam, most már igazi magyar nyugger. Nem szavazója és nem kedvence a mostani kormányzatnak, de általában nem is az ellensége, csináljanak forradalmat a huszonévesek. Ősidők óta bérlem ezt a kis földet, ide jövök ki a panelból, ha friss levegőt akarok szívni, megterem a paprika, a paradicsom, a saláta, az uborka, még a krumpli is. Amit ezekkel a piacon megspórolok, azt odaadom a patikusnak, bár nekem ez a kert a legjobb orvosság.

     – Én csak azt nem értem – szól közbe egy biciklivel érkező haszonbérlő –, hogyan lehetett ezt megszavazni, ha senki sem akarta? Azt szajkózzák a kormánypárti képviselők is, hogy visszacsinálják a törvényt, tévedésből futott át rajtuk. Hát birkák ezek? Ha a kormány az Amerika elleni hadüzenetet terjeszti be, arra is csak bólogatnak? Vagy fogalmuk sincs arról a képviselőknek, hogy mi van a saját törvényükben?

     Szombathelyen a rajzfilmsorozat alapján Mézga-telkeknek hívják a hobbikerteket. Sokak szerint a szocializmus háztáji gondolkodásának az örökségei. A törvénymódosítás előtti állapot azonban mindenkinek jó volt. Az önkormányzatnak nem kell gondoskodnia a kertek hasznosításáról, parlagfűirtásról, de bármikor felhasználhatja, ha valamilyen fejlesztéshez szükség van rá. Az új földtörvény ezt a helyzetet írja felül. Szombathelyen négy kertbarát egyesület is működik, közülük a 134 bérlőt összefogó oladi a legrégebbi, 54 évvel ezelőtt jött létre. Vezetőjük, Benkő Miklós szerint – aki először vette észre és tette szóvá a földtörvénynek ezt a képtelenségét – a bérlők hatvan százaléka kisnyugdíjas, jelentős részük még a rendszerváltás előtt elérte a nyugdíjkorhatárt.

     – Az ő kiskertjeik végén nem állnak luxusautók – jelzi a bérlők anyagi helyzetét. – Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy az önkormányzati bérleti díj most rendkívül kedvező, külterületen évente 3 forint hetven fillér négyzetméterenként, belterületen is csupán 4 forint 70 fillér. A kertbarát egyesület tagjainak – szabályzatuk alapján – a telek 25 százalékán konyhakerti növényeket kell termeszteniük, a többin lehet gyümölcsfa, virág.

     – Ezt a földtörvényt alighanem összecsapták – állítja Benkő Miklós. –Erre utal, hogy mindkét politikai oldal azt állítja, a kertbérlők pártján áll, és megoldást ígér. Tehát valószínűleg nem az volt a parlamenti képviselők szándéka, hogy az 500–600 négyzetméteres kiskerteknek a bérlőit lecseréljék. Úgy tűnik, hogy inkább a felületességnek lehetünk az elszenvedői. A jelenleg ügyvédként dolgozó Ipkovich György, a város korábbi polgármestere és országgyűlési képviselője, az MSZP mostani polgármesterjelöltje ezt is el tudja képzelni.

     – Nem tudhatjuk, milyen érdekkörök mozognak a háttérben, bár az is lehet, hogy ezt a teljesen átpolitizált törvényt „csak” átgondolatlanul, felszínesen, trehányul szerkesztették meg, a kormánypárti képviselők pedig kritika nélkül rábólintottak. A hobbikertek bérlői számára átmeneti, időleges jogi megoldást dolgoztunk ki, melyet csütörtökön sajtótájékoztatón ismertetünk Bárándy Gergely párttársammal közösen – tájékoztat Ipkovich, de bejelentésük tartalmát előre nem mondja el. Annyit megjegyez: a tartós megoldást az jelenti, ha a hobbikertekre is vonatkozó paragrafust kiveszik a törvényből, a módosítás viszont a parlament jogköre. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere szerint a városban összességében 900 kiskertről van szó, s a szerződések közül az idén szeptember végén 41 jár le.

     – Az emberekhez hozzánőtt ez az életforma, s ezt nem is szabad elvenni tőlük – mondja a polgármester.
hirdetés. Mit kezdene a város ezekkel a kis telkekkel, ha a törvény alapján a hasznosításuk visszaszállna rá? – kérdeztük tőle. A bérlők kezében vannak a legjobb helyen – szögezi le Puskás Tivadar. – Eladni nem akarjuk a kiskerteket, a város fejlesztéséhez esetenként szükség lehet rájuk, vannak is erre példák. A megoldás mindenképpen a törvény módosítása. Már áprilisban tájékoztattam erről a gondról a szakminisztert, valamint Hende Csaba országgyűlési képviselőnket, és V. Németh Zsolt államtitkárt is. Ígéretem van tőlük, hogy megoldják.

 

forrás: nol.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
76 vélemény alapján
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nikolett Balsai
Nikolett Balsai
2024.04.06.
Tapasztalataink alapján szakembereknél nagyon ritka, hogy gyorsan, jó minőségben, és jó áron dolgoznak. Péternél ezek egyszerre teljesülnek és mi már ezzel is maximálisan elégedettek lettünk volna. Emellett munkájára és környezetére nagyon igényes, az első kapcsolatfelvételtől kezdve gyorsan, érthetően válaszolt minden felmerülő kérdésünkre, a munka végén pedig egy összefoglaló videót kaptunk, ami alapján látjuk, mi hol fut. Csak ajánlani tudjuk, köszönjük szépen!
Kabán Eszter Anna
Kabán Eszter Anna
2024.03.27.
Pontos munkavégzés, tökéletes tájékoztatás, nagy fokú szakértelem. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
péter Popovics
péter Popovics
2024.03.24.
Nagyon Szakszerű és segítőkész csapat. Remek szolgáltatást nyújtanak.
Beata Varga
Beata Varga
2024.02.18.
Korrekt, megbízható munka. Minden az ajánlat szerint történt. A felmerülő kérdésekre kielégítő válaszokat, megoldásokat kaptunk. A munkaterületet takarítva adták át, miközben odafigyeltek a lépcsőház folyamatos tisztán tartására is. Nagyszerű szakemberek, pontos munka. Köszönjük!
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.