10 emelet, 10 lakás, 10 élet

     Bukarestben rengetegen élnek 10/1-esnek nevezett 10 emelet magas betonkockákban: olyan házakban, ahol pontosan egyforma méretű, egyforma elrendezésű 10 kicsi lakás van a 10 emelet mindegyikén. Ilyenben élt a román fotós, Bogdan Gîrbovan is, aki elhatározta: végiglátogatja az összes szomszédját, megnézi, ki mit hozott ki a maga panellyukából.

     A szüleim sosem voltak azok a nagy szomszédolós fajták, ezért gyerekkoromban mindig nagy ünnepnek és kivételes örömnek számított bejutni valamelyik idegen lakásba a csepeli panelben, ahol felnőttem. Az egyikben ott volt a család a nálam kicsit idősebb lánnyal, aki megtanította nekem a Hull a szilva dalt, és már tizenévesen anya lett, az orgonasípszerűen egymás mellé állítható, mindig dobogó vidám fiútestvér-csapat fölöttünk, vagy éppen E. bácsi az emeletről, aki egyszer segített megszerelni az ajtózárunkat, de aztán valamikor elvitték a rendőrök, a felnőttek azt mondták róla, azért, mert pedofil, de én ezt persze akkor egyáltalán nem értettem.

     Az iskolai papírgyűjtésekkor aztán rogyásig járhattuk a lábunk a lakótelepi lépcsőkön föl és le, a küszöbről bekukucskálva megnéztük, hogy élnek mások a miénkhez képest ugyanolyan vagy majdnem pont ugyanolyan lakásaikban, ahol mégis, még a szag is mindenhol más és más volt: étel, babahintőpor, öregség.

     A romániai fotós, Bogdan Gîrbovan megcsinálta azt, amiről a panelgyerekek fantáziálnak: megfordult egy tízemeletes ház mind a tíz lakásában.

 

A tizediken lakott a projekt idején, 2008-ban maga Gîrbovan, a szörényvári születésű, ma 35 éves fotós

 

     A ház, valahol Bukarest keleti részén, adott volt. A tizediken lakott a projekt idején, 2008-ban maga Gîrbovan, a szörényvári születésű, ma 35 éves fotós. Összesen négy évet töltött itt. Ez a ház egy úgynevezett 10/1: mind a tíz emeleten egy darab lakás van. Pontosan egymás fölött-alatt helyezkednek el, és pontosan egyformák. A képeken mindegyiket ugyanabból a szögből látjuk.

 

1967 óta lakik itt, 1996 óta egymagában.

 

     A fotósorozat ötlete akkor született meg, amikor Gîrbovant egyszer megkérte az alatta lakó nő, hogy szereljen meg nála egy ajtót. A fotósnak elállt a szava, amikor meglátta belülről a lakást, annyira különbözött az övétől. A tér ugyanaz volt, de amivel a lakója megtöltötte, mégis teljesen mássá tette. A kilencedik emeleten lakó Bita asszony nyugdíjas. 1967 óta lakik itt, 1996 óta egymagában. Érdemes megfigyelni a könyvei sajátos elrendezését a szekrény tetején. A szokatlan megoldás a fotósnak is szemet szúrt, rá is kérdezett a miértjére. Azt a választ kapta, hogy hát így nem dőlnek el.

 

A nyolcadikon is egy nyugdíjas házaspár él, 1967 óta. A férj évek óta ágyhoz kötött beteg.

 

     A nyolcadikon is egy nyugdíjas házaspár él, 1967 óta. A férj évek óta ágyhoz kötött beteg. A Vice 2015-ös interjújában megkérdezték a fotóst, hogyan sikerült meggyőznie az összes szomszédját arról, hogy vegyenek részt a projektben. Gîrbovan szerint az általa annyira szeretett matematika sietett a segítségére: kihasználta a lakók egymás közti kapcsolatait. Olyan volt a folyamat, mint valami érdekes játék: a kilencediken lakó asszony mutatta be a nyolcadikon lakónak, aki jóban volt a kilencediken és a hetediken lakó szomszédaival is, és így tovább.

 

Egyébként vasárnaponként próbálkozott, amikor általában nyugodtabb, ráérősebb mindenki.

 

     Ha volt is nehézség a meggyőzéssel, az inkább a fiataloknál jött elő, akik nem igazán értették, mire jó ez az egész, kifogásokat kerestek, hogy „ne, most itt van a barátnőm, gyere vissza később„. A fotós viszont, ahogy mesélte, szépen visszament, újra és újra, egészen addig, amíg meg nem kapta, amit akart. Egyébként vasárnaponként próbálkozott, amikor általában nyugodtabb, ráérősebb mindenki. Ő itt Iounut. Egyedül él a hetedik emeleti lakásban, a házmester Cojanu úr szerint „szoknyabolond, és gond van a hallásával, de egyébként jó srác„.

 

A hatodikon nem a tulajdonos, hanem bérlő lakott

 

     A hatodikon nem a tulajdonos, hanem bérlő lakott, aki, mivel ismert, a médiában dolgozó ember, nem akart felismerhetően, névvel szerepelni. A fotózáskor sokan értetlenkedtek, hogy miért kell ülniük, de Gîrbovan ragaszkodott hozzá. Azt mondta, ez volt az egyetlen kérése. Nem bánta, hogy a lakás rendes vagy rendetlen, de az fontos volt neki, hogy a lakás gazdája egy bizonyos pozíciót foglaljon el. Amikor meglátták a kész képeket, többen azt kérdezgették, hogy „de miért vagyunk ilyen kicsik?„, mert a fotós nem magyarázta el előre külön, hogy a környezetük egészét is fotózza.

 

Az egész lakás összesen úgy 28 négyzetméter.

 

     A fotós készítette alaprajz szerint a 10/1-es ház lakásai így néznek ki: ha az ember belép az ajtón, bal kéz felé esik a szoba, jobbra a fürdő és a konyha. A szoba alapja egy nagyjából négy és félszer négy és fél méteres négyzet, de az egyik sarkából lecsíp az előszoba. Az egész lakás összesen úgy 28 négyzetméter. A nyugdíjas Suhariuc Ioana asszony baldachinos ágyára a magyarázat: a ház közel van a piachoz, és ő néha szállást ad olyanoknak, akik a piacra mennek árulni. A vendégek alszanak a baldachin alatt, ő meg az ablaknál lévő ágyon. 1967 óta itt lakik, 1982 óta egyedül, leszámítva a macskát, aki 1989-ben csatlakozott hozzá.

 

A negyedik emeleti lakó nem akarta elárulni az igazi nevét.

 

     A negyedik emeleti lakó nem akarta elárulni az igazi nevét, azt kérte, nevezzék csak Don Lukasnak. Külföldön próbálta megcsinálni a szerencséjét, nem sokkal a fotózás előtt jött vissza Spanyolországból. A barátnőjével élnek itt ketten. A fotós szerint jól látszottak a korosztályok szerint elváló trendek: a fiatalabbak jobban szeretik a minimalistább, levegősebb berendezést, az idősebbek pont fordítva.

 

A harmadik emeleti lakás éppen üresen állt a projekt idején

 

     A harmadik emeleti lakás éppen üresen állt a projekt idején, árulták a tulajdonosok, akik külföldön éltek. A házmesternek viszont volt kulcsa, ő engedte be szívességből a fotóst, és aztán azt is megengedte, hogy látszódjék a képen, egy feltétellel: „Nem fogok belenézni a kamerába. Tudja, végülis én vagyok házmester.” A ház 1966-ban épült. A sztálini terv lényege az volt, hogy egyforma lakóházak épüljenek olcsó lakhatást adva a gyárak miatt a városokba költöztetett parasztoknak. A lakások kicsik voltak, a családnak nem volt helye ahhoz sem, hogy együtt leüljenek enni, de közben valaha elképzelhetetlen komfortot kínáltak folyóvízzel, elektromossággal, szennyvízelvezetéssel.

 

A román fővárosban a lakhatási lehetőségek 70 százaléka ilyen vagy hasonló panelházakból áll.

 

     A román fővárosban a lakhatási lehetőségek 70 százaléka ilyen vagy hasonló panelházakból áll. A fotósnak lesújtó véleménye van róluk, „tökéletesen groteszknek” írja le őket. Az erőltetett egyenlőség jegyében ezek a betonkockaházak úgy készültek, nehogy teret adjanak bármiféle egyéniségnek, önkifejezésnek. Az egyéniség, az individualizmus fenyegetőnek számított a kommunista embereszmény szempontjából. Gîrbovan szerint Bukarest paneljei, amelyek sajnálatos módon túlélték az előző rendszert, lényegében minden szépséget nélkülöző dobozok, amelyek nem jók se társasági, se kulturális célokra, a lakók csak az alapvető szükségleteiket tudják itt kielégíteni. Nincs kényelem, se magánszféra. A másodikon anya és lánya él együtt. A fiatalabb nő egykor sportoló volt, sokat utazott, múzeumokba járt. Azután költözött az anyjához, hogy a férje meghalt.

 

Gîrbovan házában a legalsó szint viszonylag új lakóé, a nevét titokban tartó asszonyság csak tíz éve költözött be

 

     „Az osztályok nélküli társadalom” vízióját viszont egész jól el lehet egy ilyen ház alapján képzelni a fotós szerint: egy fedél alatt élnek orvosok, professzorok, munkások, bányászok, mérnökök, nyugdíjasok, még földművesek is. Gîrbovan házában a legalsó szint viszonylag új lakóé, a nevét titokban tartó asszonyság csak tíz éve költözött be. 1989 előtt bankjegyektervező grafikus volt a román nemzeti banknál. Az egyforma szobákba, egyforma körülmények közé kényszerítés egyfajta uniformizálási kísérlet volt. Bogdan Gîrbovan fotói alapján szerencsére messze nem sikerült tökéletesen.

 

forrás: index.hu

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.