Felújítják az elfeledett napórát

     Szeged – Talán még az ott lakók sem tudják, micsoda érdekesség fekszik a panelházak között a Retek utcában. Az 1986-ban társadalmi munkában készült horizontális napórát újjávarázsolná a Partiscum Csillagászati Egyesület.

 

Felújítják az elfeledett napórát 1. kép

 

     „Köztéri napórával gyarapodott az elmúlt napokban Szeged. A felsővárosiak összefogásából született játszótéri érdekességet a lakóterületi központ társadalmi munkában valósította meg. A háromszor háromméteres óra számlapjait a Szegedi Vas- és Fémöntöde készítette el, Hajdú Gábor kisiparos pedig társadalmi munkában lefényezte. Az itt lakók munkáját a Vedres István Építőipari Szakközépiskola három tanulója is segítette” – írta lapunk 1986. november 7-én.

     A közelmúltban a Magyar Csillagászati Egyesület Napórás Szakcsoportja Szegeden tartotta 9. országos találkozóját, és korábbi cikkünk alapján újra felfedezték a Retek utca 8. számú háztömb mögötti napórát. – A találkozón bemérték, és nagyon pontos: 1,2 fokkal csúszik csak el. Nem tudjuk, hogy ki tervezte. Ez egy horizontális napóra, kelet–nyugat–észak–déli tájolással. A valamikori árnyékvetője a földrajzi helyhez volt méretezve, 46,2 fokot zárt be a vízszintessel – mondja Illés Tibor, a Partiscum Csillagászati Egyesület elnöke.

     Az egyesület vállalta, hogy felújítja a panelok tövében fekvő ritkaságot, becslésük szerint 30-40 ezer forintból. Pótolják az árnyékvető vasat, a számokat, illetve megtisztítják a körülötte lévő gaztól a napórát, és felszórják a szélét zúzottkővel. Ehhez anyagi támogatásra és olyan segítőkre lenne szükségük, akik a kertészeti munkákból szívesen kivennék a részüket.

     – 2014. március 20-án, a napéjegyenlőség napján délben szeretnénk felavatni szerény vendéglátással és távcsöves napbemutatással – hallottuk Illés Tibortól. Úgy tudja, Szegeden ezen kívül az alsóvárosi ferenceseknél látható két napóra, valamint egy Rigó utcai magánházban és talán Tápén, az iskola gyakorlókertjében. Régen a Dugonics téren, a mai Katolikus Háznál is volt egy.

 

forrás: delmagyar.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
70 vélemény alapján
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.
Gábor Porhajas
Gábor Porhajas
2024.01.06.
Kimagasló minőségű szolgáltatás. Péter kiváló szakember és rendkívül ügyfélközpontú. Végig tartotta magát a megbeszéltekhez, rendkívül precízen és lelkiismeretes munkával, gyorsan és pontosan végezte el házgyári lakásom teljes átkábelezését. Ráadásul ár/érték arányban is kiemelkedően jó munkát végez csapatával. Rendkívül ritka ilyen szakembert találni a piacon, mindenki számára őszintén ajánlom.
Anna Gyorgy
Anna Gyorgy
2023.11.23.
Kökéletes munkát végzett, gyorsan, és megfizethető áron.
Adrián Tájnel
Adrián Tájnel
2023.11.22.
Panel lakás villamos hálózatának felújításával kerestem meg Pétert. Tudásával tapasztalatával segít, tanácsot ad és precízen kivitelezi. Kommunikáció, kapcsolattartás egész kivitelezés alatt hibátlan bármi kérdés felmerül hívható. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szokol Martin
Szokol Martin
2023.11.16.
Precíz, pontos munka, mindenkinek szívvel ajánlom
Szilvia Kovácsné Zs.
Szilvia Kovácsné Zs.
2023.11.07.
Panellakás elektromos hálózatának korszerűsítésével kerestük meg őket. Nagyon korrekt, megbízható, felkészült csapat. Munkájukat precízség, gyorsaság, mindenkor segítőkész hozzáállás jellemzi. Minden a szerződésben foglaltak szerint zajlott. Örülök, hogy rájuk találtunk.