Csöves van a lépcsőházban! – egy debreceni „panelpatkány” kifakadása

     Tomboló mínuszok odakinn, sok sznob panelpatkány a négy fal közt, na meg a csövesek. Takonyzölden öklendezik a valóság. Kriminalizáljuk vagy sem, ez a hajléktalan-ügy önnön magában is igen hajlékony, képlékeny, de mindenképp vékony jég, melyen táncol Orbán is, meg a sok városi panelpatkány is.

 

Tomboló mínuszok a dögszagú panel-létben

 

Van itten néhány kiindulópont, melyekkel talán érdemes tisztában lenni:

     Először is: a nagyobb városban élő ember nagyobb csőcseléket, heterogén társadalmat kell megszokjon, még talán attól is nagyobbat, mint ami neki úgymond „belefér.”

     Másodszor, akinek nem kérdés a „csöveskérdés”, az nem szembesül a problémával, tehát álságoskodva kezeli az igenis valós problematikát.

     Harmadrészt azért hozzá kell tenni, hogy diplomás emberek is kerülhetnek necces élethelyzetbe, ennek tudatában elég gáz lenne a „köcsög csöves” jelzővel belibbenni a nagy büdös debreceni polgári (néha sznob) hétköznapokba vagy éppen hétvégékbe.
 

Urunk és parancsolónk,

     Viktor, ugyebár igen keményen odatette magát kb. azzal a szlogennel, hogy a hajléktalanság olajzöldül buggyanó posványába csúszók nem veszélyeztethetik a többiek életkörülményeit. S tudják mit? Debreceni panelpatkányként nem is annyira rossz az elgondolás.

     A mostanában odakünn tomboló mínuszok közepette horrorba illő, végeláthatatlan horkolás lesz úrrá a debreceni tízemeletesek komor, szürkén fullasztó, olykor nyomort idéző komorságán. Fura ez a lét… Ez a komcsi hagyaték, a nyiszorgó liftek, az emeleteken át áradó pörköltszag…

     Ilyen a nagyvárosi panelek világa, akár tetszik, akár nem. Persze vannak jobb, s rosszabb „vidékek” a debreceni panelországban: van amelyikben narkós fecskendők jelentik a fő problémát, van ahová tinik járnak be jobb híján egy félig sem „f@sza” kis falhoz támasztós szexre, de e panelek többségét bizony télvíz idején ellepik a csövesek.

     A szerencsétlenek, a lecsúszottak, a sajnálni valók, a fagyhaláltól óvottak, a rászorulók. Bárhogy is nevezzük őket, a lényeg egy: csövesek, otthontalanok. Van köztük többdiplomás, özvegy, elvált, hippi, a lényeg, hogy nekik nincs otthonuk…

     Velőig hatol a gond: míg a panellakók az otthon melegében a távhő néha túltolt melegében élnek, gyermeket nemzenek és nevelnek, csülökpörköltet főznek, forralt bort készítenek, ölelkeznek, puszit vagy csókot adnak az asszonynak és embernek, anyának, s gyermeknek, vadul szeretkeznek, forró vízzel zuhanyoznak, s keserves pénzekért dolgoznak e fennálló „álomvilág” megtartásáért, jó ég tudja hogyan, s hány órában, addig valaki az élet ezen fontos szeleteiből bizony zsebkéssel mohón és sokszor aljasul majszolgat.
 

Ez ugyanis a debreceni panelpatkányok sorsa, főleg a tomboló mínuszokban.

     A többdiplomások, az özvegyek, a lecsúszottak, a fagyhaláltól óvottak bejutnak a közösen fűtött házba. Bemennek, mert szerintük nincs hová menni, simán jó a 9-10. emelet közti forduló. A melegedőbe nem mennek, mert „ott lopnak.” Egy túrót a lopás a gond, a gond az, hogy atomra be vannak rúgva, nem mehetnek be, ezért nem/sem mennek, inkább akár a halál.

     De mit mond erre a debreceni (most már idézőjelbe teszem) „panelpatkány”? Talán azt: menjen az f.szomba, dögöljön meg, fagyjon meg, engem nem érdekel mi lesz, de tűnjön el a házból! Avagy akad akár egyetlen olyan túltoleráns pacifista „őrült” is, aki behívja a fentebb emlegetettebbeket egy forró teára és húz neki tiszta ágyneműt? Aligha.

     Nem, nem is elvárható ez, merthogy az esetek többségében a sajnálaton felülkerekedik az undor. Kedves (idézőjelbeli) „panelpatkány”! Van egy viszonylag kulturált lépcsőházad, folyosód, mostanság karácsonyi ajtódíszed, na meg egy-két csövesed e lépcsőfordulóban. Te, kedves „panelpatkány” látod, hogy ideje lenne felmosni a szinten, s megfogod a kis vödrödet, meg felmosódat; gondolván, teszek valódi jót a valóban közösségért: ha mással nem is, hypós vízzel…

     Erre mi a többdiplomás csöves, a lecsúszott, az özvegy, a fagyhaláltól óvott zsigeri reakciója? Hát az, hogy nyakon húgyoz, úgy hálaképpen, úgy a lépcsőfordulóból. A „panelpatkány” megtörten, csalódottan letörli a nyakáról, a csöves elteszi, amije van, és minden megy tovább. A „panelpatkány” naivan bízik abban, hogy legalább nem fog odasz..ni, (ha már a pisi megvolt), de csalódik, mert de.. Sőt, dolga végeztével leveszi dögbüdös cipőjét a lecsúszott, a sajnálni való, a fagyhaláltól védett, avagy a többdiplomás. És alszik, alszik bele a nagyvárosi panellét szürke nyomorába.
 

S mit csinál a „panelpatkány”?

     Ááá! Rendőrt hív! Fasza ötlet, pár órára, de hiába. Mindennap meg csak nem szólhat be, előbb-utóbb hülyének nézik.

     Merthogy az is. Merthogy nem liberális, nem befogadó, nem toleráns, nem önfeláldozó. Hát nem fér bele egy-két nyakon húgyozás miközben felmosol kedves debreceni „panelpatkány?” Vagy nem fér bele, hogy a szarszagtól nem bírsz létezni a belvárosi paneledben? Nem fér bele, hogy mások szarba se nézik a munkádat, a tulajdonodat? Hát nem. Mert a lépcsőházban alvás még nem gond, cserébe viszont elvárható lenne, hogy a testnedveit ne a tulajok nyakába eressze… Merthogy a normális ember emberi megoldást keres, nem akar senkit a fagyhalálba küldeni, viszont szart és vizeletet sem akar az ajtója előtt szagolni. Nem akarunk a nagyvárosok aluljáróiban öklendezni a bűztől, nem akarunk többdiplomás csöveseket sem holtan látni a fagyban.

     Jogosnak hangzik tehát a felvetés miszerint: nem sértheti a csöves a nemcsöves jogait és életkörülményeit. Szerintem sem. De most akkor ki lakik rossz helyen?

előzmény: szon.hu
forrás: hajdupress.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
83 vélemény alapján
Bence Szalai
Bence Szalai
2024.06.24.
Megbízható és korrekt szakember. Minden a megbeszéltek szerint történt, nagyon szépen és igényesen dolgozott. A felmerülő kérdésekre mindig érthetően válaszolt. Nagyon meg vagyok elégedve vele, bátran ajánlom mindenkinek.
Kornél Leitner
Kornél Leitner
2024.06.23.
Hihetetlenül segítőkész ember Péter, emellett szakmailag is kifogásolhatatlan. Bátran ajánlom mindenkinek aki profi munkát szeretne.
Tamás Dákai
Tamás Dákai
2024.06.23.
Egy budapesti panellakás teljes villamos felújításával bíztam meg a céget. A kezdési időpontban, a munka időtartamában már 8 hónappal a munka tényleges megkezdése előtt megállapodtunk, melyet teljesen be is tartottak. Maximálisan rugalmasak és segítőkészek voltak a változások megvalósításában az eredetileg tervezetthez képest. Nemcsak az anyagok olcsóbb beszerzésében segítenek, hanem a hálózatfejlesztésben is. Az egyes munkafázisok után (vésés, alapszerelés) maximális rendet, tisztaságot hagytak maguk után. Csak ajánlani tudom Őket mindenkinek.
Flóra Kiss
Flóra Kiss
2024.06.18.
Bátran ajánlom mindenkinek Pétert és csapatát! Megbízható, nagyon korrekt szakember, aki minden felmerülő kérdésemre válaszolt és érthetően elmagyarázta. A kivitelezés megkezdése előtt többször egyeztettünk, részletesen átbeszéltük a folyamatot. Minden a terv szerint alakult időben is, mindig pontosan érkezett. A kivitelezés minősége teljesen rendben van. A helyszínt tisztán, rendben hagyták maguk után. Kommunikáció, díjazás, pontosság is 5/5 Nagyon örülök, hogy ők újították fel a lakás elektromos hálózatát!
ts01
ts01
2024.06.10.
Korrekt, rugalmas, megbízható szakember!
Erika Détári
Erika Détári
2024.05.21.
Ha precíz, megbízható, lelkiismeretes, és nem utolsósorban jófej szakembert kerestek, akkor Péter az emberetek👌 Mi maximálisan elégedett vagyunk! Ügyel a részletekre, tisztaságra, és tanácsokat is ad. Köszönjük!
Teplán Erzsébet
Teplán Erzsébet
2024.04.25.
Mindenkinek ajánlom Őket, részletesen érthetően felvilágosítottak a munkamenetről és az árakról.
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.