Akár 150 évig élhetnek a panelok

     Kíváncsi arra miért kicsi a panelok konyhája? Egy optimista szocialista vízió miatt, de videós riportunkban bemutatjuk Adyváros első és Szabadhegy utolsóként épített panellakásait is. Szavazás.

 

Akár 150 évig élhetnek a panelok 1. kép

 

     Amikor az első paneltömbök elkezdtek magasba emelkedni a hatvanas évek végén Adyvárosban, az építőmérnökök körülbelül 50 évet jósoltak a házgyári lakásoknak.

     Ez a – ma már tudjuk – téves előrejelzés a kilencvenes évek elején-közepén komoly riadalmat okozott a panellakók körében, s sokan el is költöztek többek közt ezért a lakótelepekről.

     Való igaz, hogy mind a tervezők, mind a statikusok több mint óvatosak voltak, s jócskán alábecsülték a panellakások életkorát. Tekintettel, hogy panelokkal szerkezetileg semmi gond nincs, a tömbök és a kapcsolatok jó minőségű acélból és betonból készültek, így 90-100 évig biztosan, de akár 150 évig is állhatnak a lábukon a lakótelepek. A házak közműveivel, nyílászáróival, hőszigetelésével ugyan akadnak problémák – éppen ezért fontos a panelkorszerűsítési program folytatása -, de ez igaz családi házak esetében is 40-50 év múltán” – kezdte érdeklődésünkre Póder Zoltán, aki az egykori GYÁÉV fejlesztési mérnökeként országosan több mint 250 ezer panellakás építésében vett részt.

     „Amikor 1968-ban elkezdtük építeni szovjet mintára az első paneltömböket az adyvárosi Szabolcska utcában, az évi előírt gyártandó lakásszám 4000 volt Győrben. Ezt az adatot azért említem, mert 2013-ban Magyarországon összesen 7000 új lakás épült.Fiatal építészmérnökként elsősorban azzal gyűlt meg leginkább a bajunk, hogy a lakások átlagos alapterületét központilag 54 négyzetméterben határozták meg. Hiába próbáltunk gúzsba kötve táncolni, az említett előírás ellen sok mindent nem tehettünk. Személy szerint igyekeztem azzal érvelni, hogy a lakások konyhája és fürdőszobája kényelmetlenül kicsi, de erre azt a választ kaptam: `nem is kell nagyobb, mert a családok hamarosan éttermekben fognak ebédelni, mosni pedig a mosodába járnak majd. Attól tartok, hogy ez a vizionált szép világ sem a múltban nem jött el, s napjainkban is messze állunk ettől” – mondta az egyetemi tudományos munkatárs.

 

 

 

forrás: kisalfold.hu

 

Elérhetőségeink
+36303633244
info@panelvillanyszereles.com
Legújabb videónk
Barátaink
Kiváló
76 vélemény alapján
Csaba Takács
Csaba Takács
2024.04.19.
Nagyon korrekt, kedves csapat. Szakmailag kifogástalan, pontos, tiszta munkavégzés. Korrekt vállalási díj, számlával. Érdemes megvárni Őket.
Kremer Laszlo
Kremer Laszlo
2024.04.16.
Először a panellakásunkban, majd később a házunkbank újitotta fel Péter és a csapat a villamos hálózatot. Teljes mértékben elégedett vagyok az elvégzett munkával.
Attila Rózsa
Attila Rózsa
2024.04.13.
Teljes mértékben megvoltunk elégedve a munkával. Gyorsak voltak pontosak és segítőkészek. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nikolett Balsai
Nikolett Balsai
2024.04.06.
Tapasztalataink alapján szakembereknél nagyon ritka, hogy gyorsan, jó minőségben, és jó áron dolgoznak. Péternél ezek egyszerre teljesülnek és mi már ezzel is maximálisan elégedettek lettünk volna. Emellett munkájára és környezetére nagyon igényes, az első kapcsolatfelvételtől kezdve gyorsan, érthetően válaszolt minden felmerülő kérdésünkre, a munka végén pedig egy összefoglaló videót kaptunk, ami alapján látjuk, mi hol fut. Csak ajánlani tudjuk, köszönjük szépen!
Kabán Eszter Anna
Kabán Eszter Anna
2024.03.27.
Pontos munkavégzés, tökéletes tájékoztatás, nagy fokú szakértelem. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
péter Popovics
péter Popovics
2024.03.24.
Nagyon Szakszerű és segítőkész csapat. Remek szolgáltatást nyújtanak.
Beata Varga
Beata Varga
2024.02.18.
Korrekt, megbízható munka. Minden az ajánlat szerint történt. A felmerülő kérdésekre kielégítő válaszokat, megoldásokat kaptunk. A munkaterületet takarítva adták át, miközben odafigyeltek a lépcsőház folyamatos tisztán tartására is. Nagyszerű szakemberek, pontos munka. Köszönjük!
Katinka Bohár
Katinka Bohár
2024.02.10.
Pontos, alapos, megbízható és mindennap rendet is hagytak a lakásban.
Balázs Szegner
Balázs Szegner
2024.02.08.
Amper bővítés miatt kerestem meg őket, gyors, pontos tájékoztatás a szükséges teendőkről. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket.
Szeg007
Szeg007
2024.01.08.
Korrekt, és gyors brigád. Mindent a megállapodás szerint sikerült elvégezni.