panel villanyszerelés logo

Akár 150 évig élhetnek a panelok

| Írta: Bara-Horváth Péter

Kategória: Panel bulvár

     Kíváncsi arra miért kicsi a panelok konyhája? Egy optimista szocialista vízió miatt, de videós riportunkban bemutatjuk Adyváros első és Szabadhegy utolsóként épített panellakásait is. Szavazás.

 

Akár 150 évig élhetnek a panelok 1. kép

 

     Amikor az első paneltömbök elkezdtek magasba emelkedni a hatvanas évek végén Adyvárosban, az építőmérnökök körülbelül 50 évet jósoltak a házgyári lakásoknak.

     Ez a – ma már tudjuk – téves előrejelzés a kilencvenes évek elején-közepén komoly riadalmat okozott a panellakók körében, s sokan el is költöztek többek közt ezért a lakótelepekről.

     Való igaz, hogy mind a tervezők, mind a statikusok több mint óvatosak voltak, s jócskán alábecsülték a panellakások életkorát. Tekintettel, hogy panelokkal szerkezetileg semmi gond nincs, a tömbök és a kapcsolatok jó minőségű acélból és betonból készültek, így 90-100 évig biztosan, de akár 150 évig is állhatnak a lábukon a lakótelepek. A házak közműveivel, nyílászáróival, hőszigetelésével ugyan akadnak problémák – éppen ezért fontos a panelkorszerűsítési program folytatása -, de ez igaz családi házak esetében is 40-50 év múltán” – kezdte érdeklődésünkre Póder Zoltán, aki az egykori GYÁÉV fejlesztési mérnökeként országosan több mint 250 ezer panellakás építésében vett részt.

     „Amikor 1968-ban elkezdtük építeni szovjet mintára az első paneltömböket az adyvárosi Szabolcska utcában, az évi előírt gyártandó lakásszám 4000 volt Győrben. Ezt az adatot azért említem, mert 2013-ban Magyarországon összesen 7000 új lakás épült.Fiatal építészmérnökként elsősorban azzal gyűlt meg leginkább a bajunk, hogy a lakások átlagos alapterületét központilag 54 négyzetméterben határozták meg. Hiába próbáltunk gúzsba kötve táncolni, az említett előírás ellen sok mindent nem tehettünk. Személy szerint igyekeztem azzal érvelni, hogy a lakások konyhája és fürdőszobája kényelmetlenül kicsi, de erre azt a választ kaptam: `nem is kell nagyobb, mert a családok hamarosan éttermekben fognak ebédelni, mosni pedig a mosodába járnak majd. Attól tartok, hogy ez a vizionált szép világ sem a múltban nem jött el, s napjainkban is messze állunk ettől” – mondta az egyetemi tudományos munkatárs.

 

 

 

forrás: kisalfold.hu